Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.zondag 12 april 2015

Familia (2010), documentaire van Alberto Herskovits en Mikael WiströmHet eenzame bestaan van immigranten

Familia is een schrijnend portret van een arme Peruaanse familie uit een volkswijk van een stad aan zee. De moeder gaat naar Spanje om wat bij te verdienen. Ze laat haar familie in de steek en heeft het daar moeilijk mee, net als de achterblijvers.

Mater familias Nati Barrientos (zie foto) zit in een busje en haalt haar zoon Natanael (Nata) van school. Ze werkte eerder op de vuilnisbelt maar is ontslagen. Het liefst zou ze het nakomertje meenemen naar Spanje maar eerst zal ze daar de toestand bekijken. Haar kreupele man en haar twee dochters, waarvan Judith getrouwd is met Dani en twee kinderen heeft, blijven in ieder geval achter.

Haar man, die een motortaxi bestuurt, vindt het vertrek van zijn vrouw na 31 jaar samenzijn pijnlijk. Voor het vertrek leert hij haar te mailen. Hij zegt haar dat hun relatie belangrijker voor hem is dan materie. Hun afscheid is smartelijk.

Dochter Sandra die eerder als dienstmeisje werkte zegt dat haar moeder hen vroeger niet met hun huiswerk kon helpen omdat ze zelf niet naar school gegaan was. Hun vader was heel streng en sloeg hen. Sandra voelt zich schuldig dat haar moeder weg gaat, maar zelf voelt ze zich niet sterk genoeg om haar plaats in te nemen. Haar vader wil dat ze werk zoekt.

De andere dochter Judith heeft veel te stellen met haar man Dani, die een drankprobleem heeft. Hij neemt een telefoonrekening in ontvangst en vraagt de beambte de volgende dag terug te komen. De vader vertelt hem dat hij ook nog onbetaalde rekeningen heeft.

Nati werkt in een hotel in San Sebastian en mist haar familie. Ze belt naar huis en Nata neemt op. Zij mist haar zoon en vraagt hem of hij weet hoeveel dagen het nog duurt tot zij weer terug is. Zij vertelt haar man dat het daar in Spanje niets voor Nata zal zijn. Hij kost haar alleen maar geld en zal zich vervelen. Veel immigranten zitten daar zonder werk.   

Dani verwijt zijn vrouw dat ze niet goed voor hem zorgt. Hun zoontje is daarbij en boos op zijn vader, die wil dat hij bij hem komt. De jongen slaat zijn vader. De onmacht in deze scène is hartverscheurend. Als Nati weer belt, vertelt haar man erover. Nati voelt zich machteloos, zegt dat de twee beter met elkaar moeten omgaan, maar verder kan ze niets doen. Nati is, omdat ze het werk in het hotel niet aankon, hulp in de huishouding geworden bij een mevrouw.  

Eindelijk is daar na negen maanden de hereniging. Die is zeer emotioneel. Nati laat foto’s zien van Spanje en van haar Boliviaanse vriendinnen, die als toeristen naar Spanje kwamen maar daar bleven. Ze vertelt over de eenzaamheid van immigranten. Illegale bootvluchtelingen slapen op straat. Ze zag dat een zwarte man in elkaar geslagen werd. Ze kon zelf slecht tegen het alleen-zijn. Judith vond, anders dan haar moeder gedacht had, de verantwoordelijkheid voor de familie heel zwaar. Ze had gehoopt dat haar moeder uitgerust zou zijn van de sleur in het gezin.

Nati en haar man trouwen. Daarna praten ze over een nieuw vertrek van Nati naar Spanje. Ze hebben het geld hard nodig. Vader gaat met Nata naar zee. Nata vraagt hem wat er gebeurt als zijn vader sterft. En als zijn moeder ook sterft. Dan is hij wees, zegt zijn vader.

Familia werd uitgezonden in het kader van het Movies that Matter festival. De beelden van de gezichten van de familieleden zijn bijzonder. Daarop is alles te zien wat er bestaat aan menselijke emotie.

Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten