Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.dinsdag 7 april 2015

Estonia - een land als start up, Tegenlicht, 5 april 2015Nieuwe stappen op weg naar het wereldburgerschap

De digitale ontwikkelingen staan niet stil en dat is een eufemisme. Inmiddels is het mogelijk met een digitale identiteit e-resident te worden van Estonia, de digitale naam voor Estland, dat in het verre noordoosten van Europa, tegen de grens met Rusland aan ligt. Dit kleine land ontwikkelde zich na de onafhankelijkheid in 1991 tot een toonaangevende natie op digitaal gebied. Skype komt er vandaan en vele digitale start ups weten daar hun geboortegrond. De Navo profiteert van hun know-how.

Niet alleen de inwoners van Estland hebben naast hun staatsburgerschap een digitale identiteit, ook anderen kunnen die aanvragen. De uit Iran afkomstige en in de Verenigde Staten wonende Hamid Raza Tasildoost heeft dit als een van de eersten gedaan. Hij ziet zichzelf op de eerste plaats als een wereldburger. Vanuit zijn standplaats Tallinn reist hij voor zijn werkgever Skype de hele wereld rond en daarbij is zijn digitale identiteit in de vorm van een soort ov-kaart (zie foto) heel waardevol. Hij gaat ervan uit dat men dit in de toekomst steeds meer zal gebruiken.

BBC medewerker Edward Lucas beaamt dit. Hij was ten tijde van de onafhankelijkheid in Estland en deed verslag van de ontwikkelingen. Als vriend van president Ilves kreeg hij de digitale identiteit waarmee hij op een rechtsgeldige zijn e-mails kan ondertekenen en documenten versleutelen. Bankzaken worden er gemakkelijker door, waardoor ouderwetse bankiers en notarissen steeds minder nodig zijn. Andere landen zullen ook een digitale identiteit gaan aanbieden en daarmee met andere landen concurreren.

De kracht achter de digitale identiteit is president Ilves, die eerder een studentenleider was en daarna journalist werd. Hij was altijd al geïnteresseerd in maatschappelijke vernieuwing en kreeg na de onafhankelijkheid de kans zijn ideeën vorm te geven voor een heel andere maatschappij dan de communistische. In het onderwijs leren de kinderen al vroeg programmeren. De digitale identiteit is een nummerbord op de digitale snelweg, legt hij uit. Men wordt geen staatsburger en heeft dus geen invloed op het politieke proces, maar men maakt gebruik van de diensten. Zijn jonge regeringsploeg vergadert zonder papier en korter dan andere regeringen vanwege een uitgekiend schema met veel digitale hulpmiddelen.

In Londen bevindt zich Transferwise, een nazaat van Skype. De Estse oprichter ontdekte dat de banken geld inhouden bij het overboeken naar andere landen en bedacht met een compagnon in Engeland een oplossing waarbij ze in de twee landen geld stortten en daarmee dit probleem vermeden. De overboekingen werden gemakkelijker en het bespaarde hen geld. Daarna hebben ze het winstgevende Transferwise opgericht.

Planoloog Marten Kaevets voorspelt grote veranderingen op digitaal gebied in de komende twintig jaar, waardoor de ruimte heel anders zal worden benut. Hoe dat precies in zijn werk zal gaan, weet hij nog niet, maar men is daar druk mee bezig.

De Russen zijn nooit ver weg. In 2007 ontstonden er spanningen toen Estland een Russisch monument voor gevallen soldaten een andere plek wilde geven. Daarna probeerden ze het succes van klein duimpje te elimineren met cyberaanvallen, waardoor het hele openbare leven plat kwam te liggen. Volgens Mart Stöör van de Estse burgerbeweging maakt dit waakzaam voor de gevaren van de digitalisering. Burgers zijn daarvan de eerste slachtoffers en daarbij kunnen meer doden vallen dan in een gewone oorlog. Inmiddels is een Cyber Defense League opgericht die een antwoord moet bedenken op de aanvallen. President Ilves zegt tegen regisseur Shuchen Tan dat men alle digitale informatie op papier en gekopieerd op verschillende plaatsen moet bewaren om de onschendbaarheid van data, zoals de bloedgroep of het banksaldo van individuen, te waarborgen.

Hier meer op de site van Tegenlicht, morgenavond is de meet up in Pakhuis de Zwijger.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten