Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.zondag 13 mei 2018

Lo and behold (2016), documentaire van Werner Herzog


Virtuele werkelijkheid slaat gaten in onze vertrouwde wereld

De veelgeprezen Duitse filmmaker Werner Herzog (München, 1942) maakte in 2010 al eens de boeiende documentaire Cave of forgotten dreams over de prehistorische tijd van de mensheid en in Lo and behold met als ondertitel Reveries of the connected world richt hij het vizier op onze toekomst. De ontwikkeling van internet in de negentiger jaren van de vorige eeuw heeft een revolutie ontketend op het gebied van technologische vernieuwing. Veel van de aspecten die hij in tien paragrafen de revue laat passeren, zijn elders ook al langsgekomen maar toch is het overzicht dat hij geeft een waarschuwing voor de mensheid om zich niet te verliezen in avonturen die wel eens slecht af kunnen lopen.

I The early days gaat terug naar de eerste dagen van internet. Op de universiteit van Californië verstuurde men per computer een eerste bericht naar de universiteit. Het bakbeest waarop dat gebeurde staat nog een kamer. De inhoud zou moeten beginnen met Log maar verder dan Lo kwam men niet, waarop Herzog aan zijn titel Lo and behold kwam. In de zestiger jaren probeerde een andere pionier, Ted Nelson genaamd, het internet vanuit onderlinge verbondenheid te ontwikkelen. Zijn ideeën zijn nooit verwezenlijkt maar Herzog steekt hem wel een hart onder de riem.

II The glory of the net richt zich op successen waaronder het onderzoek naar ziekten aan de hand van een digitale ontwikkeling van moneculen, maar ook op het gebied van de zelfrijdende auto. Volgens een ontwikkelaar leren computers sneller dan een mens en zijn ze beter te vertrouwen. Een ander denkt zelfs dat een team van robots in 2050 in staat zal zijn om Brazilië op een wereldkampioenschap voetbal te verslaan.

III The dark side betreft de zelfmoord van een dochter uit een hecht gezin dat ongevraagd foto’s van het eenzijdige auto ongeluk thuis gestuurd kreeg samen met hate mails, hetgeen de moeder tot de uitspraak brengt dat internet een uitingsvorm van de antichrist is.

IV Life without the net toont een telescoop centrum in West Virginia dat elke vorm van straling wil vermijden om radiogolven uit de ruimte goed te kunnen opvangen. De plek is heilzaam voor mensen die kampen met stralingsziekten. Herzog spreekt ook personen die afkicken van hun game verslaving.

V The end of the net betreft de gevaren van zonnestormen voor de digitale communicatie op aarde. Die kunnen leiden tot een verwoesting van de communicatiesystemen en een ramp veroorzaken groter dan die na orkaan Sandy in New York City.

VI Earthly invaders gaat over een conferentie van hackers. Een lid van de hackergemeenschap vertelt over de wijze waarop hij aan de FBI probeerde te ontsnappen, hetgeen hem een jaar eenzame opsluiting en daarna nog vier jaar gevangenisstraf opleverde. Verantwoording van berichtgeving vindt hij belangrijk vanwege de mogelijkheid van identiteitsfraude. Cybertechnieken zijn nieuwe manieren om een oorlog te voeren. De mens is een zwakke schakel in het geheel.

VII Internet on Mars toont een gesprek met de onvermijdelijke Elon Musk die het belangrijk vindt om, in geval van rampen op aarde, de menselijke beschaving veilig te stellen op Mars. Herzog wil graag mee op expeditie. Hij vraagt wetenschappers of internet ook een moraal kan ontwikkelen of zelfs liefde, maar de antwoorden zijn divers en de toekomst onvoorspelbaar.

VIII Artificial intelligence laat zien dat robots, zoals ontwikkeld in Pittsburgh gebruikt hadden kunnen worden tijdens de kernramp in Fukushima. De ontwikkelingen gaan snel maar voorlopig is de robot nog niet slimmer dan een kakkerlak.

IX The internet of me gaat over het internet van de dingen waardoor allerlei apparaten aan elkaar gekoppeld zijn en die straks in de toekomst weer aan onze zintuigen waardoor ze gemakkelijker met apparaten kunnen omgaan. Tegelijk wordt gewaarschuwd voor het teloor gaan van het kritisch denken door deze ontwikkelingen.

X The future toont een mri scan die het mogelijk maakt om meer inzicht te krijgen in de hersenen die vooralsnog een tamelijk ontoegankelijk gebied zijn, maar een eigen woordenschat schijnen te bezitten. Voorspellingen over de toekomst komen echter vaak niet uit. Het is belangrijk dat de mensheid controle houdt over de techniek.

Hier de trailer, hier mijn bespreking van Cave of forgotten dreams.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten