Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.dinsdag 19 juni 2012

Het andere Chelsea, verhaal over Donetsk (2012), documentaire van Jakob Preuss


Blauw tegen Oranje

Donetsk is een stad in het oosten van Oekraïne waar de bevolking op de hand van de Russen is. De hele streek is op een kaart van de verkiezingen blauw gekleurd naar de partij van Janoekovitsj, in tegenstelling tot het westen van het land dat geheel oranje is. Na de Oranje revolutie in 2004 kreeg Victor Joesjtsjenko de macht in handen, maar erg voorspoedig verliep zijn ambtsperiode niet. Hij kreeg het aan de stok met zijn premier Julia Tymosjenko. In deze documentaire is het vijf jaar later: Oranje nog aan de macht, maar de Blauwen staan te trappelen om het stokje over te maken.

Voetbal vormt een belangrijk samenbindend element van de Blauwen in Donetsk. Centraal staat de mijnwerkersclub Sjachtar Donetsk van zakenman en parlementariër Achmetov, een geldschieter vergelijkbaar met Abramovitsj bij Chelsea. Achmetov laat, ondanks de economische crisis, zelfs een nieuw stadion bouwen, de Donbass Arena.

Mijnwerker Sasja is een vaste supporter van de club, net als Valja die de katrollen in de mijn bedient en haar vriend Vladimir Stepanovitsj, een electriciën. Op de VIP-tribune zit Kolja Levtsjenko, een lokaal politicus en zakenman, die op de televisie de Oranje gezinden zwart maakt. De arrogant ogende jongeman zit doordeweeks achterin een dienstauto en speelt met zijn mobiele telefoon. Hij wil dat Russisch de tweede taal wordt naast het Oekraïns. Hij is geen fan van Stalin, zegt hij, maar hij wil wel de nationale geschiedenis verdedigen tegen de kliek van Joesjtsjenko, die het land in de uitverkoop doet. Op 9 mei wordt het einde van de tweede wereldoorlog herdacht. De Duitser Jakob Preuss dineert bij de familie van Kolja, die het oneens is met zijn vader over Stalin maar voor het oog van de camera de lieve vrede wil bewaren.

Private investeerders willen de mijn van de staat overnemen. De mijnwerkers zijn sceptisch, maar zetten, op aandringen van de leiding, toch hun handtekening. De toestand in de mijnen is slecht, de productie is laag. Vroeger was overal licht in de schachten zegt Vladimir, die een lamp repareert. De mijnwerkers vinden al die zakenlui criminelen, die het geld opstrijken, maar zijn wel op de hand van Janoekovitsj. Uiteindelijk wordt de overname van de mijn door private investeerders door de Oranje overheid geblokkeerd.

Sjachtar Donetsk doet het goed in de UEFA cup. Het wint met een stel Brazilianen in de voorhoede, waaronder Adriano, in de halve finale van Dynamo Kiev, dat paradoxaal genoeg in het blauw speelt terwijl Sjachtar een oranje shirt draagt. In de finale in Istanbul komt Sjachtar uit tegen Werder Bremen. Sasja stapt in de bus die er veertig uur over doet, Kolja neemt een vliegtuig. Kolja zegt tijdens een diner in Istanbul dat hij geen echte voetbalfan is, maar dat hij aanwezig is voor het prestige van de regio. Na de winst is er een concert op het Leninplein in Donetsk. Tijdens de opening van de Donbass Arena in mei geeft Beyoncé een concert voor veel geld.

In de aftiteling lezen we dat een paar maanden later Janoekovitsj de presidentsverkiezingen won. In Donetsk kreeg hij meer dan 90 procent van de stemmen. Kolja is inmiddels getrouwd, woont in een luxe buitenwijk van Donetsk en is hard bezig met zijn politieke loopbaan. Er zijn nog geen nieuwe investeerders gevonden voor de mijn. 

Inmiddels is er, tot ontsteltenis van de Oranje oppositie, een wet aangenomen die het Russisch als eerste taal voorschrijft. Oekraïne blijft een land van tegenstellingen: Blauw versus Oranje, Rusland versus Europa en de VS. Wellicht dat het nationale team dat vanavond in de Donbass Arena tegen Engeland de kwartfinale van het EK probeert te bereiken, voor wat meer eenheid kan zorgen, maar groot is die verwachting niet met hardliners als Kolja Levtsjenko.

Hier de promo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten