Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.zaterdag 15 april 2017

Filmrecensie: Richard III (1995), Richard Loncraine


Prachtige verplaatsing van koningsdrama naar het moderne Engeland

Richard Loncraine plaatst voor de verandering het toneelstuk Richard III uit de tijd van Shakespeare in de Engelse jaren dertig van de vorige eeuw en dat levert een fantastische film op. De gedragen verzen van de oude bard gaan heel mooi samen met esthetisch verantwoorde decors en verrassende scènes uit de jaren voor de Tweede Wereldoorlog. Meteen in het begin zijn we daar getuige van, als de tank van Richard, graaf van Gloucester, het hoofdkwartier van het Huis van Lancaster aan gort rijdt en koning Henry en zijn zoon prins Edward vermoord. De sluwe Richard kijkt de camera in en vertelt de kijker wat hij nog meer van plan is en daarmee wordt men de hele film zoetgehouden.

De ongelukkig geschapen Richard declameert na de overwinning de eerste verzen van Shakespeare en gaat daarmee door als hij het urinoir bezoekt. Hij werpt daarna een blik en de spiegel en verfoeit zijn lelijke voorkomen, zijn bochel, zijn manke been en zijn onwillige linkerhand. Dat zal hem niet weerhouden op een aanspraak op de troon die door zijn niet als te sterke broer Edward IV bezet wordt gehouden.

Allereerst neemt hij Anne Neville, de weduwe van prins Edward tot zijn vrouw. Gemakkelijk gaat dat niet. Als Anne in het mortuarium haar geliefde man bezoekt, dringt Richard zich op en speelt hoog spel door haar de keuze te geven om zijn echtgenote te worden of toe te zien dat hij zichzelf doodsteekt. Dat laatste kan Anne zich niet over haar hart verkrijgen. Vervolgens mengt Richard zich in het conflict tussen zijn broer Edward en Clarence die in de Tower zit opgesloten. Hij verbrandt een brief waarin Edward Clarence gratie geeft en geeft twee handlangers waaronder James Tyrell, opdracht zijn broer te vermoorden. In een fraaie scène in een badhuis  van de gevangenis maakt men korte metten met Clarence die net rustig de krant zat te lezen, al had hij daarvoor wel een droom gehad waarin het niet goed met hem afliep.   

Edward stort in als Richard tijdens een uitstapje naar zee door Richard van het tragische nieuws op de hoogte wordt gebracht. Zijn vrouw, koningin Elizabeth, is furieus en wordt nog bozer als Richard haar broer, Lord Rivers, in zijn bed laat doodsteken, juist als hij gepijpt wordt door een wellustige jonge vrouw. Het idee om de prins van Wales na de dood van Edward op de troon te zetten, wordt ook verijdeld door Richard die steeds meer handlangers om zich heen verzamelt, waaronder de graaf van Buckingham die hij een graafschap belooft als hij zich onder zijn medestanders schaart.

Hij weet anderen ervan te overtuigen dat de prins van Wales een bastaardzoon is en bedenkt een sluwe strategie om zelf de kroon toe te eigenen. Door zich voor te doen als een godsvruchtig mens die de troon helemaal niet wil, wordt hij tot Richard III geslagen. Een van de eerste acties die hij onderneemt is het laten opsluiten en doden van de kinderen van Edward IV en Elizabeth om te voorkomen dat zij hem een voet dwars kunnen zetten. De graaf van Buckingham dringt na zijn medewerking aan op zijn beloofde landgoed maar wordt vermoord. De verslaafde Anne legt zelf het loodje waarna Richard III zijn zinnen zet op de knappe dochter van Elizabeth. Na een adembenemend onderhoud tussen Richard III en Elizabeth in een treincoupé, kiest de voormalige koningin echter toch voor een verbintenis van haar dochter met de graaf van Richmond, die vanuit Frankrijk de wapens tegen Richard III opneemt. In een felle strijd gaat de laatste ten onder, nadat eerder al zijn legervoertuig slipte en hij zijn koningschap verwenste voor een paard.

Het was opvallend dat de sfeer aan het hof van Richard III, zoals ook op de poster te zien is, erg nazistisch oogde. Richard Loncraine zet zijn hoofdpersoon, prachtig gecast door Ian McKellen, neer als een brute machtswellusteling, terwijl er ook andere interpretaties zijn. Wart Kamps bracht vorig nog een heel andere Richard naar voren in De goede Richard III.   

Hier de trailer, hier mijn bespreking van De goede Richard III.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten