Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.donderdag 6 april 2017

Filmrecensie: Of mice and men (1992), Gary Sinise


Sterk sociaal drama rond twee arme boezemvrienden

John Malkovic speelt als Lennie Small (links op de foto), de boezemvriend van George Milton (rechts), een vooraanstaande rol in het plattelandsdrama Of mice and men en doet dat zeer overtuigend. Het sociale drama speelt zich af tijdens de crisisjaren in de jaren dertig in de Verenigde Staten en is gebaseerd op de gelijknamige roman van John Steinbeck uit 1937. De vrienden trekken door het land om de kost te verdienen en dromen tegelijk van een betere toekomst.

De zwakbegaafde maar oersterke Lennie veroorzaakt vaak de nodige schade die vaak door George dan weer ongedaan gemaakt moet worden. In het begin van de film moeten de mannen echter vluchten na een klopjacht, ingezet omdat Lennie onbedoeld handtastelijk werd tegen een vrouw die het op een gillen zetten. De vrienden verstoppen zich in een sloot, reageren als de kust veilig is hun frustratie op elkaar af maar slaan daarna de handen weer ineen.

Ze komen met een werkvergunning op een ranch weer men arbeiders nodig had, al is het wel een dag te laat aangezien de buschauffeur niet op hun plaats van bestemming wilde stoppen en de mannen nog vijftien kilometer moesten lopen. De ontvangst is niet bepaald vriendelijk. Curley, de zoon van de rancher, zoekt meteen al ruzie met Lennie, maar gelukkig zijn er anderen die het goed met hen voor hebben zoals de oude knecht Candy en voorman Slim.

Lennie kijkt meteen al begerig naar de knappe vrouw van Curley, maar George gebiedt hem om weg te kijken. Het komt hem goed uit dat Lennie, die een grote behoefte heeft aan aaien, een pup wil uit een nest van Slim, want die heeft er genoeg. Eerder al zei George tegen Lennie dat hij beter een hondje kon nemen, want een muis is, zoals ook gebeurde, snel doodgeknepen. In een van de dramatische hoogtepunten in de film laat de oude Candy zijn trouwe maar stinkende hond tegen zijn wil afmaken omdat hij ook een pup kan krijgen.

Fraai is de fantasie van de vrienden om straks samen in een boerderijtje te gaan wonen met dieren. Lennie mag dan de konijnen verzorgen en wil altijd graag dat George daarover vertelt. Candy hoort ook het verhaal en wil graag meedoen. Als hij straks als knecht wordt afgedankt, heeft hij nergens meer om naar toe te gaan. Zo was dat in de Verenigde Staten van de jaren dertig en daarna was er ook nauwelijks een vangnet. Candy brengt het ideaal dichterbij omdat hij wel wat geld heeft. Helaas komt het nooit zover.

Eerst is er al een niet noemenswaardig incident tussen Lennie en Curley waarbij Lennie de hand van Curley breekt en daarna wordt hij, terwijl de anderen druk bezig zijn met hoefijzerwerpen, in de schuur waar hij treurt om de dood van zijn pup, verleid door de kinderlijke, eenzame vrouw van Curley om haar zachte haren aan te raken. Net als met die eerdere vrouw kan dat niet goed gaan.
 
Malkovic speelde al heel veel rollen, was eerder te zien in Being John Malkovic (1999) en in 2008, het jaar waarin acht films uitkwamen waarin hij een aandeel had, in Disgrace, naar een roman van John Coetzee. Regisseur Gary Sinise speelt zelf de rol van George.

Hier de trailer, hier mijn bespreking van Disgrace.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten