Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.maandag 16 december 2013

Filmrecensie: Sunshine Cleaning (2008), Christine JeffLuguber en sexy gaan moeilijk samen

De film begint luguber. Man met zwaar patroon gaat naar winkel, koopt geweer, laadt het in een onbewaakt ogenblik, zet het op zijn kin en laat het af gaan. Een enorme ravage volgt. De brokstukken zitten zelfs tussen de hengels. Een vreselijke taak voor iemand die dat allemaal moet opruimen, al betaalt het heel goed.

Het brengt de getrouwde rechercheur Mac op het idee dat het mogelijk goed werk is voor Rose (Amy Adams, zie foto), zijn liefje, die op dat moment nog in een hotel werkt. Temeer omdat zij een zoon heeft die van school verwijderd wordt en naar een particuliere school moet die erg duur is. Samen met haar zusje Norah (Emily Blunt) die net ontslagen is in een fastfoodrestaurant, gaat ze op zijn voorstel in.

Zonder enige voorbereiding maken ze een huis schoon waar iemand om het leven is gekomen. Het is nogal luguber om er naar te kijken. Het is ook onbegrijpelijk dat ze met zo weinig kennis van zaken aan de slag gaan. Tenslotte komen ze op het idee om eens een winkel binnen te stappen waar desinfecterende middelen verkocht worden. De eigenaar van de zaak geeft ze een handboek mee en wijst op een cursus die ze moeten doen om hun certificaat te halen. Ze gaan serieus aan de slag, bedenken de naam Sunshine Cleaning en kopen een tweedehands truck waarin ze hun spullen kunnen vervoeren. Helaas loopt het niet allemaal zoals gewenst.

Het scenario van Megan Holley knarst aan alle kanten. De rechercheur Mac had moeten weten dat men een certificaat voor dit werk nodig heeft. Rose en Norah zijn eigenlijk veel te sexy om dit soort werk te doen. In hun jeugd zijn ze getuige geweest van de zelfmoord van hun eigen moeder, hetgeen een nauwe band tussen hen heeft geschapen. Rose voelt zich verantwoordelijk voor haar jongere zusje. Zelf is ze erg onzeker. Ze heeft een memo aan de spiegel hangen waarop zinnen staan die haar als persoon bevestigen. Ze was vroeger alleen goed als cheerleader en ze is, vindt ze zelf, tegenwoordig alleen goed om het liefje te zijn voor een getrouwde politieman. Geen verkeerd uitgangspunt voor een film. Ik had haar een mooiere rol toegewenst, want acteren doet ze met veel flair. Zoals in haar rol van zuster James in Doubt. Ik ben benieuwd naar haar vertolking van Janis Joplin: get it while you can, de film die op dit moment nog geproduceerd wordt.

Hier de trailer.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten