Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.maandag 2 december 2013

Een man weet niet wat hij mist (2013), documentaire van Tim den Besten en Nicolaas VeulPeuteren aan de grenzen van de seksualiteit

De homo’s Tim den Besten en Nicolaas Veul zitten in een park in Amsterdam. Het is zomer. Om hen heen liggen schaars geklede mooie jonge vrouwen, die wellicht het idee geven voor hun plan. Het is eigenlijk het idee van Nicolaas, die oppert of Tim het wel eens met een vrouw heeft gedaan en of hij dat niet eens zou willen meemaken.

Tim moet daar wel even over nadenken. Hij vergelijkt het met iemand die altijd pindakaas op zijn brood smeert en dan opeens moet overschakelen op jam. Wellicht smaakt een peanutbutter and jelly sandwich ook wel lekker. Hij koopt een aantal modebladen en knipt vrouwen uit om een idee te krijgen van zijn voorkeur. Dat valt nog niet zo mee. Bij jongens weet hij meteen wat hij aantrekkelijk vindt.

Samen met Nicolaas gaat hij op bezoek bij sekscoach Tara Lung. Ze vraagt hem wat hij zich voorstelt bij de ervaring. Tim weet het niet. Het is ongeveer hetzelfde als abseilen vanaf de Euromast. Hij stort zich in het diepe. Lung vertelt over seks outside in of inside out. In het eerste geval gaat het om lust, in het tweede om de beleving. Ze adviseert hem voor het laatste te kiezen en opent de deur voor oefenvrouw Angela. Tim vindt haar meteen aardig.

Lung begeleidt de manier van contact maken. Tim en Angela zitten tegenover elkaar op bed en kijken elkaar in de ogen. Langzaam verkennen ze elkaars lichaam (zie foto), later ook in bad. Bevries je al of voel je nog wat? vraagt Lung, die van een afstandje toekijkt. Angela merkt dat Tim de verbinding met haar aan gaat. Lung geeft een anatomische les die Tim daarna in werkelijkheid uitvoert. ‘Het is daar nat,’ zegt hij als een kleuter die aan de watertafel staat. Angela vindt zijn openheid ontroerend.

Nicolaas bezoekt inmiddels met wetenschapsjournaliste Asha ten Broeke een dierentuin. Asha vertelt hem over het seksuele gedrag van apen. Dat is vloeibaar. Dieren zijn in aanleg biseksueel. Ook bij de oude Grieken konden mannen twee kanten op. Veel mensen zijn tegenwoordig bang die aanname te accepteren. Dat maakt ze te onzeker.

Nicolas vraagt Tim, die geleerd heeft om contact te maken, of hij klaar is voor het grote werk. Tim is nieuwsgierig, maar met enige aarzeling. Hij weet niet goed wanneer hij naar de borsten van een vrouw moet gaan. Is dat voor of na het zoenen? Met jongens is dat gemakkelijker.

Tim heeft een kandidate gevonden, Judy, een 23 jarig meisje uit Parijs. Ze wil graag aan het experiment meewerken. Als Tim haar foto ziet, is hij verbaasd over haar knappe gezicht.
De jongens stappen op de trein en installeren zich in een hotelkamer. De volgende ochtend zegt Tim dat hij liever naar Euro Disney gaat. Ze wachten op Judy onder de Eiffeltoren. Ze komt een half uur te laat. De Franse slag, zegt Tim. Ze heeft het niet eerder met een homo jongen gedaan, zegt ze terwijl ze een ijsje eten. Hand in hand wandelen ze langs de Seine.
Judy zegt dat ze in de porno industrie werkt en daarnaast vertalingen doet. Ze onderzoekt graag de vloeibaarheid van seksualiteit en vraagt Tim of hij wel een stijve bij haar kan krijgen.
Tegen Nicolaas zegt ze dat ze in haar hoofd opgewonden is maar niet in haar onderlijf.

Denk niet aan de camera, zegt Judy als ze met Tim op bed zit. Nicolaas voelt zich een voyeur. Hij stelt de camera in en verlaat de kamer. In sneltreinvaart komen de beelden langs. Tim heeft een geweldige ervaring gehad, maar een maand later in het park zegt hij dat het niet zo schokkend was als hij gedacht had. Hij heeft ervan geleerd dat er meer mogelijk is op seksueel gebied dan lust alleen.

Hier de trailer.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten