Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.zaterdag 7 december 2013

Filmrecensie: Adam’s rib (1949), George CukorVermakelijk spel over de sekse verhoudingen in rechtszaal en daarbuiten

De strijd tussen de seksen lijkt van alle tijden. In de film Adam’s rib uit 1949 wordt de mannelijke superioriteit op een vermakelijke manier in twijfel getrokken door Katharine Hepburn en Spencer Tracy, die een echtpaar spelen dat in de rechtszaal tegenover elkaar komt te staan en thuis in hun New Yorkse appartement daar weer op reageert. Als de zaak afgelopen is, verzoenen de beschuldigden zich met elkaar terwijl het echtpaar uit elkaar ligt.  

Aanleiding voor de rechtszaak is een schietpartij. De jaloerse Doris Attinger kan het niet hebben dat haar man Warren haar bedriegt met een ander. Ze achtervolgt hem tot in de hotelkamer waar hij met zijn liefje Beryl Caighn is en schiet hem neer. Vervolgens zakt ze verschrikt naast hem neer. Wat heeft ze nou gedaan?

De volgende ochtend leest het echtpaar Bonner erover in de krant. Hij, Adam, werkt als hulpofficier van justitie, zij, Amanda, als advocaat. Het ligt voor de hand dat ze zich beiden met de zaak zullen gaan bezig houden en dat gebeurt ook, als tegenstrevers dan wel.

Amanda neemt het op voor Doris. Ze zegt tegen haar secretaresse dat een man er genadig af zou komen maar dat vrouwen een poging tot moord veel zwaarder wordt aangerekend. Adam ondervraagt de verschillende hoofdrolspelers in het drama, ook Warren Attinger die weer enigszins hersteld is. In de privésfeer werkt de zaak door. In de film wisselen de rechtszaak overdag en de avonden in de privésfeer elkaar af.

Op de eerste avond geven de Bonners een diner voor vrienden en bekenden. Adam is laat thuis en heeft een modern hoedje voor Amanda gekocht. Overbuur Kip is zanger en geeft na het diner heel grappig commentaar bij een homevideo over het leven van de Bonners in hun pas afbetaalde buitenhuis.

Overdag is de sfeer minder vrolijk. Adam en Amanda krijgen het met elkaar aan de stok. Adam is nijdig als hij ziet dat Doris opeens het hoedje draagt dat hij voor zijn vrouw heeft gekocht. ’s Avonds zet Adam zijn beste beentje voor. Hij bereidt samen met Amanda een kipcurry, maar vreest wel dat de zaak hun verhouding geen goed zal doen. Kip bevestigt dit als hij binnenkomt met de krant waarin de opstelling van Amanda geprezen wordt. Heel toepasselijk zingt hij het nummer Farewell Amanda, om aan te geven dat ze straks in kringen zal verkeren en hem niet meer zal zien staan.

De film ontwikkelt zich zoals te verwachten is. De verhouding tussen Adam en Amanda wordt steeds moeilijker. Beide houden hun poot stijf. Amanda maakt er een principieel punt van dat vrouwen dezelfde rechten moeten krijgen dan mannen. Letter en geest van de wet zijn twee verschillende zaken. Doris moet worden vrijgesproken omdat ze haar gezin probeerde te redden. Adam vindt dat de wet gewoon moet worden nageleefd. Hij pakt in de rechtszaal het hoedje van Doris af en vertrekt zelfs uit het appartement.

Kip probeert de liefde van Amanda te winnen, maar die geeft zich niet zo gemakkelijk. Hoewel ze de zaak gewonnen heeft, houdt nog steeds van Adam. Die ziet dat Kip probeert om Amanda te verleiden en stormt met een pistool het appartement van Kip binnen. Hij is tevreden als Amanda zegt dat niemand het recht heeft om een ander neer te schieten, waarna een einde volgt dat helaas wat aan de flauwe kant is.

Adam’s rib kent ondanks de afloop een sterk scenario, fantastische humor en geweldig spel, vooral van Spencer Tracy die een soort heimwee weet over te brengen naar de jaren veertig, waarin mensen nog wat goedmoediger met elkaar omgingen.

Hier de trailer.     Geen opmerkingen:

Een reactie posten