Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.woensdag 4 december 2013

Filmrecensie: The secret diaries of miss Anne Lister (2010), James KentMoeilijke keuzes in de vrouwenliefde

De titel The secret diaries of miss Anne Lister klinkt uitnodigend. Wat heeft Anne Lister te verbergen in haar geheime dagboeken. Wie was zij? Het verhaal is gebaseerd op een werkelijk bestaand persoon. Anne Lister leefde volgens Wikipedia van 1791 tot 1840 en was na de dood van haar oom de erfgename van het landgoed Shibden Hall in West Yorkshire. Gedurende haar leven hield ze een, deels gecodeerd, dagboek bij. Vijftig jaar later werden haar haar persoonlijke ontboezemingen de vrouwenliefde betreffende ontcijferd.

De begeerte van Anne Lister, een schoolvoorbeeld van een pot, gaat uit naar Mariana Belcombe die echter met de weduwenaar Charles Lawton trouwt en naar diens landgoed vertrekt. Anne, die samen met haar ongetrouwde oom en tante op Shibden Hall woont, besluit daarop haar heil in de literatuur te zoeken, maar dat wordt op den duur ook saai. Tijdens een kerkdienst gaat ze op zoek naar een plaatsvervangster. Ze heeft een oogje op Miss Brown, een onervaren en nogal onschuldige jongedame, die haar wensen niet weet te vervullen.

Haar vriendin Tib is gepassioneerder maar helaas valt Anne niet voor haar. Ze is opgewonden als ze een brief krijgt van Mariana voor een ontmoeting in een hotel in Manchester maar des te teleurgestelder als Lawton daarbij ook aanwezig is. De vrouwen besluiten nog wel om samen te gaan wonen als de oudere Charles het begeven heeft. Ze bezegelen de afspraak met ringen en halskettingen.  

Enige verdieping in de film treedt op als buurman Rawson haar op zakelijke gronden ten huwelijk vraagt. Er zit veel steenkool bij hen in de grond en samen staan ze sterker, maar Anne ziet, net als een andere buur Walker, weinig in zijn voorstel. Uit rancune verspreidt de buurman roddels over de geaardheid van Anne in de omgeving.

De problemen nemen toe als Anne jarig is en zowel Tib als Mariana daarbij aanwezig zijn. Tib voelt zich het derde wiel aan de wagen. Ze verdooft haar gevoelens met alcohol en verlaat haar, terwijl het samenleven met Mariana ook nog niet in zicht is. Na de dood van haar oom forceert Anne een poging om Mariana aan zich te binden en als dat op niets uitloopt stort ze zich op de zaken. Ze gaat een verbond aan met Ann, de dochter van Walker die na de dood van haar vader inmiddels ook erfgename van haar landgoed is. Er ontwikkelt zich een verhouding tussen de twee vrouwen. Ann trekt bij Anne in, al spreekt de tante van Ann daar kwaad van.

In een van de mooiste scène van The secret diaries of miss Anne Lister legt Anne praktisch aan Ann uit wat haar tante bedoelde. Ze kust de jongere vrouw en grijpt haar onder de rokken. De verhouding houdt stand, zelfs al komt Mariana nog een keer langs om haar excuses aan te bieden. Aangezien Charles een liefje heeft, is ze inmiddels wel bereid om haar leven samen met Anne voort te zetten. Die kiest echter eieren voor haar geld.
  
Er worden, zoals te verwachten was, veel mooie plaatjes getoond van Yorkshire in dit verhaal dat, ondanks de boeiende keuzes die Anne Lister maakte, nogal belegen aandoet. Tijdens de aftiteling lezen we dat Tib nooit getrouwd is, dat Mariana nog heel lang bij haar man Charles bleef en dat Anne in 1840 overleed tijdens een reis met Ann in de Kaukasus.

Hier de trailer van de film, gemaakt naar een script van Jane English.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten