Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



zaterdag 12 maart 2011

Boekpresentatie winnaar Haarlemse Debuutprijs 2010


Doe mee aan de HDP!

Ziggy Klazes legt in de Doelenzaal van de Stadsbibliotheek nog eens kort de voorgeschiedenis uit van deze bijeenkomst. Nieuwe Teisterbant schreef in samenwerking met de - om het juist te zeggen - Bibliotheek Haarlem en omstreken een wedstrijd uit voor debutanten op literair gebied. Men was daarmee rijkelijk laat. Ik zag de uitnodiging pas begin juni en op 1 augustus was de sluitingstermijn. Ik meende dat de gegadigden zowel aan deze regio moesten komen én dat het verhaal, met een minimum van 20.00 woorden, ook in deze streek moest spelen en besloot, in plaats van naar de wereldkampioenschappen voetbal te kijken, een nieuw boek te schrijven, getiteld Ondertussen in Haarlem, een moderne zedenschets.

Dat gaat over huisman Hein, getrouwd met beeldhoudster Arda en vader van twee pubers, Wesley (13) en Kim (15). Het gezin woont in De Vijfhoek in Haarlem. Hein heeft een carrière in het onderwijs achter de rug en wil graag een roman publiceren. Ondanks zichzelf raakt hij verliefd op Irene, de nieuwe saxofoniste van het jazzcombo waarmee hij elke vrijdagavond in de Egelantier oefent. Tijdens een optreden in Harderwijk verdiepen zich zijn gevoelens voor Irene, maar hij vertelt daar aanvankelijk niemand iets over, ook niet zijn sportvriend Thibald die een druk leven leidt als reclameman en maar niet aan een vrouw kan komen. Hein voelt zich heen en weer geslingerd tussen zijn gezin en Irene en vraagt zich zelfs af of hij in het half vergane nest moet blijven waarin iedereen zijn eigen weg gaat of dat hij moet intrekken bij Irene en haar dochter Susan, die aan de andere kant van de Grote Houtstraat wonen en wel een beschermende arm lijken te kunnen gebruiken. Met drank, beschouwingen over politiek, voetbal en de mogelijkheden voor culturele verandering drukt hij zijn gevoelens weg, maar ze komen des te harder weer omhoog. Uiteindelijk moet Hein, na een bezoek aan een weekend arts vanwege maagklachten, in het ziekenhuis worden opgenomen. Arda en Irene zitten aan zijn ziekbed en moeten beiden om zijn verbeeldingskracht lachen.
 
Dit verhaal leverde ik half juli in, aan het begin van mijn zomervakantie. Later zag ik dat de inleveringstermijn verlengd was tot eind augustus. Uiteindelijk waren er elf inzendingen, die door een jury onder leiding van Lodewijk Wiener beoordeeld werden. Op 31 oktober werd de winnaar bekend gemaakt: dat was de literaire thriller Buiten de kaart om van L. van der Wijden (zie foto). Laura, zoals haar voornaam luidde, vertelde dat ze over een man schreef en dat ze bang was dat men haar beschrijving anders niet geloofwaardig zou vinden.

Ziggy Klazes hield in de tussentijd contact met haar en was ook bij haar promotie als historica aan de Universiteit van Utrecht. Ziggy vertelt dat in de laudatio haar promotor een en ander naar buiten bracht over haar door hoogleraren versmade literaire taalgebruik.

Lotte Sluyser, directeur van de bibliotheek, zegt dat ze, omdat Nederland vele aankomende schrijvers kent die graag willen debuteren, nog lang hoopt door te gaan met dit initiatief van wat inmiddels al HDP heet.  

Het geprinte manuscript ligt vanaf vandaag in de Haarlemse boekhandels voor 12,95 euro. Laura overhandigde het eerste exemplaar aan P.F. Thomése, schrijver en juryvoorzitter HDP 2011. Ik vroeg hem en jurylid van 2010 Lilian Blom bij het verlaten van de Doelenzaal nog of zij feelgoodliteratuur verwachtten, maar Lilian zei dat ‘Buiten de kaart om zeker niet in die categorie viel en Thomése las liever feelbadliteratuur. Met in gedachten een verontrustend vervolg op Ondertussen in Haarlem stapte ik op de fiets.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten