Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.maandag 18 september 2017

Unknown male number 1 (2017), documentaire van Hugo Berkeley


Toepassing DNA test in strafzaken nog niet zo gemakkelijk

De maatschappelijk betrokken, half Britse en half Amerikaanse filmmaker Hugo Berkely maakte na Land Rush (2012) over de grootschalige landontwikkeling in Afrika een bijzonder portret van de Italiaanse maatschappij die te maken kreeg met de moord op de dertienjarige Yara Gambirasio uit het Noord Italiaanse dorp Brembate in 2010. Die hield het land zeven jaar in haar greep. De manier waarop de sympathieke hoofdofficier Letizia Ruggeri (zie foto) over het onderzoek vertelt is spannend en aangrijpend. Zelf houdt ze, als moeder, ook haar tranen niet droog, wetende hoe zwaar het moet zijn voor de moeder van Yara die eerst niet wist wat er met haar dochter gebeurd was en daarna heel lang geen idee had in welke hoek de moordenaar gezocht moest worden. De spanning over Yara en haar moordenaar wordt vergroot door het opdelen van het verhaal in kopjes.  De documentaire is daarnaast informatief over het gebruik van DNA bij strafzaken. De toepassing blijkt nog zo simpel niet.

Berkeley begint met de vermissing van Yara, die volgens de buurvrouw een net meisje is uit een keurige familie en een enthousiast turnster. Na een bezoek aan een sportschool kwam Yara niet meer thuis. Allereerst wordt de route van haar mobiel bekeken, maar die loopt dood in de buurt. Afgeluisterde telefoongesprekken van de familie leiden evenmin ergens naar toe. Honden sturen de politie naar een bouwplaats in de buurt. Men luistert telefoongesprekken van bouwvakkers af en arresteert een tegelzetter die gezegd zou hebben dat hij haar niet vermoord zou hebben. De man moet worden vrijgelaten omdat het een krachtterm geweest was. Vrijwilligers zoeken stad en land af.

Op een bedrijventerrein tien kilometer verderop ontdekt men per toeval het lijk van het meisje. Een scan maakt duidelijk dat ze zwaar gemarteld is. Men onderzoekt haar kleding op DNA van een nog onbekende man, Ignoto 1 ofwel Unknown male nr. 1. Daaruit blijkt dat het moet gaan om een man met lichte ogen. Duizenden mensen uit de omgeving staan speeksel af, maar tot resultaten leidt dit niet. Men vermoedt dat de dader in de buurt van het bedrijventerrein moet wonen of daar moet werken, maar afgeluisterde telefoongesprekken brengen niets aan het licht. In 2011 wordt in Rome een Y chromosoom geselecteerd dat alleen in het mannelijk lichaam te vinden is. Dat leidt tot Damiano Guerinoni die echter in Zuid Amerika was ten tijde van de moord maar wel een moeder had die gewerkt had bij de ouders van Yara. Men komt daardoor in het kleine dorp Gorno, maar DNA onderzoek levert geen verder resultaat op. Onderzoek van het DNA van de overleden vader van Guerinoni, die buschauffeur was, leidt tot het spoor van de moeder. Op het laatste moment, voordat de zaak van hogerhand gesloten wordt, stuit men op Ester Arzuffi, die drie kinderen heeft, onder wie dus een kind van Guerinoni. Haar zoon Massimo Bossetti is metselaar en blijkt lichte ogen te hebben. Men organiseert een alcoholtest om aan zijn DNA te komen dat inderdaad een match vertoont met de onbekende man nr. 1. Bossetti probeert nog te vluchten maar wordt ingerekend. Zijn verdedigster Gazzetti trekt zich terug omdat Bossetti volhoudt dat hij onschuldig is, maar Ruggeri eist in de rechtszaal levenslang, hetgeen ook door de rechter opgelegd wordt. De advocaat van Bossetti neemt het bewijs flinterdun en wil dat de DNA test opnieuw gedaan wordt, omdat het zogenaamde mitochondriale DNA niet gevonden is, waarmee de zaak vooral een specialistische aangelegenheid wordt.  
  
Hier de in het Engels ondertitelde trailer op vimeo, hier mijn bespreking van Land rush, hier het uitgebreide verslag over de moordzaak van Tobias Jones in The Guardian van 8 januari 2015, waaruit ik ook de foto overgenomen heb.

2 opmerkingen:

  1. ik heb gisteren het eerste deel gezien van de reportage, ik meen dat het DNA onderzoek over gedaan dient te worden. De vermoedelijk dader moet de kans hebben om zich te verdedigen, gezien hij zijn onschuld staande houdt.

    BeantwoordenVerwijderen