Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



zondag 24 september 2017

Angela Merkel – the unexpected (2016), docmentaire van Torsten Körner en Matthias Schmidt


Baken van rust in een wankelende wereld

Het beeld dat Torsten Körner en Matthias Schmidt van Angela Merkel schetsen is van een Duitse Gründlichheit, maar haalt het niet bij het portret dat Britta Hosman van haar maakte voor Tegenlicht. Frau Merkel is aansprekender door personen die Hosman sprak zoals de vroegere lerares Russisch en twee biografen. Het beeld dat daaruit tevoorschijn komt verschilt niet veel met dat uit de Britse productieAngela Merkel – the unexpected. De vrouw die later vandaag zal weten of ze voor een vierde termijn de politieke baas van Duitsland en daarmee ook van het Westen zal worden, is zowel bescheiden, beminnelijk als standvastig. De documentaire is opgehangen aan drie uitspraken van Niccolò Machiavelli, die haar op haar pad lijkt te steunen.


De eerste luidt: Een veelvoorkomende fout van mensen bij goed weer is geen rekening houden met storm. Onder de reeks personen die Torsten Körner en Matthias Schmidt ondervroegen is Heribert Prantl (1953) van de Süddeutschen Zeitung. Hij noemt de uitspraak die Merkel in oktober 2015 tijdens het hoogtepunt van het vluchtelingencrisis deed, namelijk om de grenzen open te stellen, een emotionele. Dat zorgde volgens de commentator, in het Nederlands vertolkt door Chris Kijne, tot instabiliteit bij een vrouw die eerder bekend stond vanwege haar stabiliteit. De vraag daarbij is hoe zij aan haar rol als crisismanager gekomen is. We zien beelden van de jonge Merkel in een praatprogramma met Günter Gaus, maar het antwoord op die vraag wordt ons onthouden. Ze zegt wel zelf in een exclusief interview met de documentairemakers dat haar politieke carrière snel verliep. Van natuurkundig onderzoeker vloog ze na de val van de Muur in sneltreinvaart naar de top van de politieke macht. We zien beelden van het vlijtige meisje van Helmut Kohl zoals ze genoemd werd in de tijd dat ze minister van milieu was in zijn regering en het onderspit dolf met een wet tegen milieuvervuiling. Dat beschouwde ze als een persoonlijke nederlaag maar het heeft haar geleerd om te onderhandelen, in 1999 bleek dit door de manier waarop ze de steekpenningenzaak rond Kohl onderzocht en tot een goed einde bracht, die haarzelf aan de top bracht. Achtergrond van haar beslissingen is haar ervaring in de DDR waar haar vader, die predikant was en in de gaten gehouden werd.

De tweede uitspraak van Machiavelli luidt dat iedereen ziet wat je lijkt te zijn, weinigen weten wie je echt bent. Merkels politieke loopbaan begon al in de DDR. Na de val van de Muur sloot ze zich aan bij de Demokratischer Ausbruch die later opging in het CDU. Ze maakte de eenwording van de twee Duitse staten van dichtbij mee en deed in 2005 een machtsgreep door alle andere kandidaten voor het bondskanselierschap uit te schakelen. De kritiek van de toenmalige bondskanselier Schröder van de SPD die niets in haar zag, wist ze rustig te pareren. Tien jaar later stuitte ze echter op grote tegenstand tegen haar milde vluchtelingenbeleid, maar ze nam daar geen afstand van. Haar politiek bestaat uit het nemen van kleine stappen. Daardoor oogt ze respect op het wereldtoneel. Ze blijft zoveel mogelijk buiten het politieke geharrewar.  

De derde uitspraak van Machiavelli luidt dat een heerser die een sterke stad bezit en geen haat opwekt niet aangevallen kan worden. Merkel is een stille bemiddelaar, maar laat zich ook niet kisten. Ze is een baken van rust in een wankelende wereld. Tijdens de bankencrisis stelde ze de kleine Duitse spaarders gerust. De manier waarop ze haar handen in een rechthoek houdt, straalt bescherming uit. In het zuiden van Europa was ze minder geliefd door haar harde opstelling rond de euro. De Britse historicus Timothy Garton Ash zegt dat ze met meer redenaarstalent minder weerstand had opgewekt. De toenmalige vice president Lothar de Maizière verwijt haar een gebrek aan visie. Ze hakt geen knopen door maar pulkt er alleen aan. Van de crisis in 2015 heeft ze veel geleerd zegt ze zelf. Ze had vroeger al op school moeite om over de bok te komen, maar is vastberaden om problemen rond de euro, de buitenlandse politiek en de de vluchtelingencrisis op te lossen. Haar vroeger schoolleraar is zeer over haar te spreken maar stemt niet op haar. Toch zou het voor de wankelende wereld goed zijn als ze nog een ambtstermijn zou aanblijven.

Hier de trailer op vimeo, hier mijn bespreking van Frau Merkel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten