Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.maandag 10 juli 2017

Fed up (2014), documentaire van Stephanie Soechtig


Voedingsindustrie verantwoordelijk voor obesitas Amerikaanse jeugd

De Amerikaanse documentairemaakster Stephanie Soechtig maakte met Fed up, dat op twee manieren gelezen kan worden, een aangrijpende documentaire over probleem van obesitas dat door de Amerikaanse voedingsindustrie wordt veroorzaakt. Het feit dat winst belangrijker is dan gezondheid, leidt tot een aantal schrijnende portretten van kinderen die veel te dik zijn maar die daar niet veel aan kunnen doen.

Het geval van de vijftienjarige, achtennegentig kilo wegende Brady Kluge uit het zuiden van de Verenigde Staten laat zien wat het probleem is. Zijn moeder vertelt dat hij op zijn achtste al met zijn dikte werd gepest. Zij wil niet dat zijn gewicht een obsessie voor hem wordt en dat hij het als een persoonlijk falen ziet. De onderliggende boodschap dat het zijn eigen schuld is klopt niet, zegt een wetenschapper. Sporten en minder eten leiden niet tot een oplossing. Vreemd genoeg nam het overgewicht daardoor alleen maar toe.

De twaalfjarige Maggie Valentine uit Oklahoma (zie foto) zwemt veel, maar blijft dik. Omdat ze op achtjarige leeftijd nog te jong was om mee te doen met Weight Watchers, ging haar moeder zelf aan de slag. Hoewel Maggie vetarm at, ging haar gewicht niet naar beneden en dat was frustrerend. Een wetenschapper toont aan dat een calorie amandel heel wat anders is dan een calorie frisdrank. De laatste wordt meteen omgezet in suiker en die weer in vet. De voedingsindustrie is daarmee de kern van het probleem.

De dertienjarige Wesley Randall uit Houston weegt tweeëntachtig kilo en is gewend aan dikmakend voedsel. Zijn moeder probeert meer fruit en groente te kopen, maar dit is duurder dan fastfood. Wesley leidt volgens de doktoren al bijna aan een stofwisselingssyndroom dat een beroerte of een hartaanval kan veroorzaken.  
Bill Clinton zegt dat het probleem is onderschat. Soechtig gaat terug naar het jaar 1977 toen een rapport, opgesteld door McGovern, door de lobby van de voedingsindustrie onderuit werd gehaald. In de jaren tachtig kwamen er veel vetarme producten op de markt, die met suiker op smaakt gebracht werden, hetgeen tot een sterke toename van diabetes leidde.

De veertienjarige latino Joe Lopez die ook uit Houston komt en honderdtachtig kilo weegt is verslaafd aan bewerkt voedsel. Dat begint zelfs al bij baby’s. Nadat de WHO in 2002 een rapport uitbracht waarin stond dat suiker de belangrijkste oorzaak van obesitas was, chanteerde de industrie deze organisatie door te waarschuwen dat men geen geld meer zou afdragen. Ook de inspanningen van Michelle Obama werden ingekapseld. Door de grotere verkoop van magere melk nam de kaasproductie toe en zoetstof uit mais vormde weer een ander gevaar voor de gezondheid. In schoolkantines kreeg de voedingsindustrie na bezuinigingen door Reagan een grotere vinger in de pap, hetgeen Clinton tot de opmerking brengt dat scholen weer zelf moeten gaan koken. De macht van de voedingsindustrie reikt ver omdat popsterren als Michael Jackson Pepsi propanderen en Sarah Palin ook graag achter het katheder laat zien dat ze deze industrie een warm hart toedraagt. Joe Lopez laat tegen de zin van zijn vader, die de risico’s groot acht, een maagverkleiningsoperatie uitvoeren , waarmee het probleem gemedicaliseerd wordt. Zelfs kinderen die niet dik zijn, kunnen ook al aan metabolistische ziekten leiden.

Soechtig hoopt dat de voedingsindustrie op dezelfde manier wordt aangepakt als de sigarettenindustrie. Daar won de overheid ook steeds meer terrein. De gezondheid van de kinderen zou gebaat zijn van een ander systeem van productie en consumptie, zegt Clinton. Het nummer We should be home by now sluit daar mooi bij aan.    
Hier de trailer, hier We should be home by now van de Australische groep Little Murders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten