Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.maandag 17 juli 2017

Ben Okri over A time for new dreams, RSA, Londen, 4 april 2011


Opwekkende gedachten over een nieuwe wereldorde

De Nigeriaanse schrijver en dichter Ben Okri (1959) die in 1991 de Booker prijs won met zijn roman The famished road, vertaald als De hongerende weg, woont in Engeland en is op uitnodiging van de Royal Academy for the encouragement of Arts, Manufactures and Commerce (RSA) in Londen om voor te lezen over zijn nieuwe essaybundel A time for new dreams (2011), waarin hij schrijft over Afrika, schoonheid, kindertijd en het schrijven zelf.

Okri begint met twee gedichten. Het eerste gaat over zijn moeder die niet meer leeft maar die hij als kind terug ziet terwijl ze slaapt. Het tweede bevat slechts vier regels en gaat over een rinoceros. Volgens Okri is het een hele prestatie om zo’n log beest in een korte beschrijving te vatten.

In het essay The romance of difficult times stelt hij dat er een circulaire beweging bestaat tussen voor- en tegenspoed. We moeten niet bij de pakken neer gaan zitten als het leven ons tegenzit, maar de moed moeten hebben om een nieuwe ontwikkeling in gang te zetten. Succes is ook niet alles. Het brengt ons, net als Icarus, te dicht bij de zon, terwijl we door tegenslag leren om op de grond te blijven staan.

Tales of freedom gaat over een feest dat ergens in een landhuis gehouden worden, inclusief een diner waarbij echter niet iedereen kan aanschuiven. De schrijver en zijn vrouw kijken maar niet naar achteren waar mensen zich voor de ramen verdringen, maar als ze na het maal toch opkijken, zien ze dat er helemaal niet zoveel mensen staan.

Het titelessay A time for new dreams betreft de economische crisis die tegelijk een crisis van de Westerse beschaving is. De crisis legde de zwakte ervan bloot. Eerder zagen we niet zo duidelijk hoe hebzucht ons in de greep had. We zijn meer met elkaar verbonden dan we zelf denken en dienen onze leefwijze opnieuw te overdenken. Okri maakt een vergelijking met het bijbelverhaal uit Genesis waarin het Joodse volk te kampen had met zeven magere jaren. Door rustig en hoopvol te blijven doorstonden ze die. Wij dienen in deze tijd een visie op vernieuwing te ontwikkelen. Van economen hoeven we weinig te verwachten. Die hebben nu eenmaal niet de blik die nodig is om verder te kijken dan de economische. Leerkrachten, kunstenaars, schrijvers, religieuze en politieke leiders zijn daar beter toe in staat. We hebben een nieuwe mythe nodig die ons leidt. De heroriëntatie op een nieuwe toekomst kan niet zonder het idee van one planet denken. Een nieuw sociaal bewustzijn dient zorg te dragen voor de armsten op de wereld. We dienen als meer op te stellen als globalisten, mensen die de hele wereld willen omvatten. We staan voor de keuze om te transformeren of te verdwijnen.

De presentatrice vraagt Okri na afloop over de plaats van Afrika in het geheel.
Okri zegt dat Afrika de mensheid veel te geven heeft, maar dat het in de wereld waarin alleen succes telt, nog te weinig van zich laat horen. Dit gaat echter veranderen. 
Vervolgens wil de presentatrice weten waarom hij korte essays, zoals The romance of difficult times in paragrafen opdeelt.
Okri zegt dat hij daarmee dieper in het onderwerp doordringt. Men kan er een stukje uitnemen zoals een steen uit de muur.

Hier een bibliografie van Okri, hier een aantal persoonlijke beoordelingen van A time for new dreams op Goodreads.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten