Op een rustige en duidelijke manier ontsluit Eric Franklin dit nog goeddeels onbetreden terrein: de botten, de gewrichten, de spieren en de organen in het bekkengebied komen op systematische manier aan de orde. Hij maakt duidelijk dat er samenhang is tussen de bovenste ribben, middenrif en bekkenbodem, maar ook tussen bekkenbodem en mond en tussen bekkenbodem en het lichaam als geheel: rug-, knie- en voetproblemen kunnen door bekkenbodemoefeningen voorkomen worden, incontinentie kan worden tegengegaan, de seksuele energie verhoogd.
Dat is heel wat anders dan het verhaal in de volksmond dat alleen vrouwen na zwangerschap hun bekkenbodemspieren dienen te trainen. Ook voor mannen zijn de oefeningen zinvol, al gaat het bij hen minder om kracht, maar eerder om flexibiliteit en beweeglijkheid.
‘Krachttraining is niet de enige manier om een goed spierstelsel op te bouwen. Voor een goede beweging is het noodzakelijk dat het systeem van spieren, botten en weefsel op een gecoördineerde wijze samenwerkt. Het samenspel van alle delen van de structuur is cruciaal voor het ontwikkelen van effectieve kracht; de geïsoleerde training van een paar spieren is niet genoeg.’ Coördinatie is dus heel belangrijk; die zorgt op zichzelf al voor meer kracht.
Om in contact te komen met die schijnbaar onbeweeglijke omgekeerde pyramide, waarop de romp met alle organen rust, heeft Franklin een variatie aan slimme oefeningen uitgeschreven. Hij acht verbetering van de waarneming en kennis essentieel voor een effectieve training. Zijn aandacht voor bewustwording doet denken aan de Feldenkrais-methode, maar hij heeft ook aandacht voor qi, de levensenergie die door de oefeningen beter gaat stromen. Franklin heeft zelf een bewegingsinstituut in Zwitserland en is op te vinden op
www.franklin-methode.ch
De Nederlandse vormgeving kent een rustige bladspiegel en een chique uitvoering; Alleen had de relatie tussen oefeningen en tekst soms duidelijker gekund, maar misschien komt dat nog eens in een herdruk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten