Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



woensdag 7 oktober 2015

Zorg om zorg (2014), documentaire van Frans Bromet


Fysiotherapeut gaat de strijd aan met de verzekeringsmaffia

Fysiotherapeut Duco Kanij vindt dat zorgverzekeraars meer op winst uit zijn dan op een goede zorg voor de patiënt en wil daarom in het najaar van 2013 het zorgbedrijf Tiba opzetten voor fysiotherapische - en aanverwante paramedische behandelingen. Frans Bromet volgt hem en zijn team kritisch over de mogelijkheid om genoeg patiënten binnen te halen. Het is spannend of dit voor het eind van het jaar gaat lukken.  
  
Duco is half Koreaans en half Amerikaans en woonde vanaf zijn tweede jaar in een pleeggezin in Nederland. Zoals hij zelf zegt is de behandeling geen probleem maar wel de financiering. Omdat hij weet dat hij op paramedisch gebied tegen lagere kosten kan werken dan grote zorgverzekeraars, moet het mogelijk zijn om patiënten over de streep te trekken. Hij heeft zelfs contact met een advocaat over wat hem te doen staat als hij door een zorgverzekeraar wordt aangeklaagd. Zijn eigen mensen krijgen niet betaald maar werken voor een baan in het bedrijf als dat inderdaad van de grond komt. 

Max heeft de dagelijkse leiding over het startende bedrijf. Hij kwam bij Duco tijdens een stage bedrijfskunde aan de hogeschool en is daar blijven hangen. Het is de bedoeling om voor het einde van het jaar genoeg abonnees te werven om een levensvatbaar verzekeringsbedrijf op te zetten. Als ik het goed gehoord heb moeten dat er ongeveer 2300 zijn. Men wil hen binnenhalen door te flyeren, hen te verleiden met hebbedingetjes en door de website, die onderhouden wordt door Bram en Mira, inhoudelijk aangestuurd door Patrick, een oude vriend van Duco.

Bromet gaat mee de stad in en stelt kritische vragen aan Max die zeer selectief flyers uitdeelt aan het winkelende publiek, omdat hij niet wil dat hij straks de flyers op de grond terugvindt, maar gaat toch in op de suggestie van Bromet om niet al te kieskeurig te zijn.

Duco (links op de foto) stuurt met nog vijf weken te gaan het team aan. De website moet beter omdat de respons daarop te mager is. Hij vraagt zich af of zijn medewerkers wel in staat zijn dit te realiseren. Max doet een telefonische steekproef waaruit blijkt dat Tiba niet erg uit de verf komt. Hij wil daarover aan de bel trekken maar wordt met een kluitje in het riet gestuurd.  

De aanmeldingen zijn inmiddels gestegen tot boven de tweehonderd. Bromet spreekt enkele abonnees over de motieven om naar Tiba over te stappen. Financiële redenen spelen daarbij de belangrijkste rol. Duco twijfelt aan de kwaliteiten van Patrick en wil dat Max hem in toespreekt. Max vertelt tegen Bromet dat hij strenger tegen Patrick zal zijn maar vindt het moeilijk om hem dat zelf te zeggen. Het team gaat ervan uit dat de aanwas vooral in de laatste weken moet komen. Dat verschuift steeds meer naar de laatste week en naar de laatste dagen.

Patrick geeft toe dat hij weinig interesse heeft in de communicatie op zorggebied en liever creatiever bezig is met tekst. Max zegt tegen Bromet dat hij ook wel mag helpen met flyeren als hij wil. Hijzelf heeft een afspraak gemaakt met de sportschool om ervoor te zorgen dat abonnees daar tegen een gereduceerd tarief kunnen sporten. Een win win situatie zegt de eigenaar van de sportschool. De teller staat op 281. Er zijn nog een paar uur te gaan.  

Duco maakt de eindbalans op, wil de abonnees helpen, maar er moet wel geld bij. Hij realiseert zich achteraf dat het moeilijk is om een eenvoudig product aan de man te brengen. Bromet doet hem de slogan Beter dan verzekeren aan de hand. Daar had hij beter eerder mee kunnen komen, zegt Duco. Tenslotte horen we dat Duco het bedrijf opdoekt en zijn medewerkers ontslaat. Een nieuwe poging is volgens mij nog niet van de grond gekomen, maar het was in ieder geval moedig dat een kleine ondernemer het opnam tegen de geldwolven.

Hier de site van de praktijk van Duco Kanij in Leiderdorp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten