Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.vrijdag 9 november 2012

Jan-Pierre van de Ven over Doen jullie het nog?, Gesprek op 2, 4 november 2012


Seks als ruilhandel

Seks is goed voor je gezondheid, zegt Daphne Bunskoek die voor de gelegenheid haar haar maar heeft opgestoken. Dit wordt beaamd door psycholoog Jan-Pierre van de Ven. Anders dan men vroeger zei heeft seks een goede invloed op ons welbevinden.

Hij zocht een antwoord op de vraag hoe het komt dat getrouwde stellen die lang bij elkaar zijn, minder seks hebben. Je zou denken dat seks een bonus in de relatie is. Hij putte uit wetenschappelijke en andere bronnen en concludeerde dat seks en relatie door elkaar gehaald worden. Elk relatieprobleem is een reden om minder seks te hebben. Het wordt daarmee een ruilmiddel. In een relatie die zonder veel woorden zijn gangetje gaat is die ruilhandel impliciet aanwezig, merkte Van de Ven in zijn praktijk.

Een oplossing zou zijn om inhoud en betrekking van elkaar te scheiden. De inhoud zegt altijd iets over de betrekking die twee partners met elkaar hebben, al is het maar de vraag van de vrouw of haar man ook eens de aardappelen wil schillen. In de boodschap zit een verwijt en dat is niet bevorderlijk voor het seksleven.

Ondanks alle ‘billenboards’ zijn er steeds meer taboes op seksueel gebied. Na de zaak Dutroux wordt elke badmeester met een wantrouwend oog bekeken. Op internet bestaat een verwrongen beeld van seksualiteit. Het blijft daar allemaal mechanisch, terwijl het gaat om intimiteit en interesse in elkaar. Dat begint al aan de keukentafel, zegt Van de Ven vaak tegen zijn cliënten.

In zijn praktijk komt hij veel echtparen tegen die minder zin in elkaar hebben, bijvoorbeeld als de kinderen het huis uit zijn of men gepensioneerd is. Sleur leidt tot ruzies, soms met een wapenwedloop tot gevolg. Jonge mensen hebben het soms zo druk met baan en kinderen dat ze geen tijd meer voor elkaar hebben. Ze laten de betrekking liggen waardoor er gemakkelijk een machtsstrijd ontstaat. Mensen die onveilig gehecht zijn willen zich door seks bewijzen, met alle gevolgen van dien.

Volgens Van de Ven kan men ook activiteiten samendoen, die buiten de seksuele sfeer liggen of elkaars leven actief volgen. In elke relatie gaat het seksueel wel eens minder, bijvoorbeeld in het geval van een gezin met jonge kinderen. Het is dan juist belangrijk tijd voor elkaar te nemen. Niet de blik op oneindig en doorgaan, maar de creativiteit gebruiken. Het gaat per slot van rekening om de gezondheid.

Bunskoek begint over de Verenigde Staten, waar veel aandacht is voor de vrouwelijke lustbeleving en de problemen daarbij.
Volgens Van de Ven wordt die, net als bij Viagra, door de farmaceutische industrie in de markt gezet. De grootste veroorzaker van seksuele problemen is de relatie. Hij verzet zich tegen het idee dat het allemaal perfect moet zijn. Seksualiteit is niet alleen iets van jongeren. Tijdens de presentatie van het boek vertelde Van de Ven’s schoonmoeder van eenentachtig over haar nieuwe seksuele relatie.

Daphne vraagt hem of de vrouw meer lust heeft dan gedacht.
Van de Ven zou daar graag op af koersen. Hij gaat in op het verschil tussen genitale en psychische opwinding. Vrouwen worden, anders dan mannen, vaker opgewonden van een bepaalde sfeer.
Van een natuurfilm, lacht Bunskoek.
Ze vraagt of de economische crisis van invloed is op de seksuele beleving.
Zeker, zegt Van de Ven. Stress leidt tot libido vermindering.

In deze tijd is het dus helemaal belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven. Al was het alleen maar voor de seks, stelde ik vast nadat Bunskoek me een opwindende nacht had toegewenst.   
 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten