Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.zondag 19 februari 2012

Het prille roosje van de PvdA, Buitenhof, 19 februari 2012


Vice-fractievoorzitter Mariëtte Hamer gaat onder toeziend oog van Peter van Ingen in gesprek met twee jonge leden van de PvdA: Diana van Loenen van de deelraad Amsterdam Oost en Michiel Emmelkamp van de Linkse Vernieuwing. Aanleiding is het interview dat Job Cohen en Hans Spekman afgelopen week in Trouw gaven over een linksere koers van de partij. Dat interview werd hen door verschillende fractieleden niet in dank afgenomen en daar werd in de fractie vervolgens druk over gesproken. Hoe je elkaar bezig kunt houden!

Inmiddels mag Mariëtte Hamer, die ook alweer heel wat jaren meeloopt in de partij, haar zegje komen doen. Van Ingen moet haar wel vaak bij de les houden. Ze mag niet teveel uitweiden over van alles en nog wat. Dat ik haar in het vervolg aanspreek met de achternaam en de anderen met de voornaam is niet vervelend bedoeld. 

Hamer zegt dat ze al discussies voert over de wortels van de partij sinds ze er lid van is. Dat heb je met een partij van de toekomst, zegt ze en ze meent het serieus.

Michiel is blij met het interview omdat er eindelijk inhoudelijk iets geboden wordt dat grip geeft. Een alternatief voor de oplossing van de crisis. Men komt terug van de privatisering in de zorg en wil de greep van de arbeid in de bedrijven vergroten.

Diana is het eens met Michiel, als dat niet betekent dat de PvdA daarmee tegen de SP gaat aanschurken. Men moet bereid zijn om hervormingen door te voeren.

Hamer erkent het belang om mensen zekerheid te bieden. Steeds weer spreekt ze daarover in algemene termen die weinig zeggen. Ik ben waarschijnlijk ontevreden dat de PvdA zo lang stil gebleven is.

Diana zegt dat de arbeidsmarkt anders in elkaar zit dan vroeger. Ze heeft al haar derde baan. De belangen van haar leeftijdsgenoten moeten worden meegewogen. Dat kan ook, zegt ze er zelf bij, in een brede volkspartij. Daarin worden niet alleen gevestigde belangen verdedigd.

Michiel ziet een meerwaarde van innovatie. Hij wil niet meedoen aan het Haagse spelletje, op welke andere partij de PvdA het meest lijkt. Je moet eerst bedenken wie je zelf bent, zegt hij.

Van Ingen wil dat wel horen. Hamer zegt dat de SP voor de overheid is en D’66 en GL voor de markt en dat de PvdA een balans daartussen zoekt. En daarmee in een spagaat terechtkomt, denk ik dan.

Diana probeert concreet te blijven door het pensioen-accoord aan te roeren, dat door de jongeren niet wordt gesteund.

Hamer begint weer over een afweging. ‘Daarover moeten we het debat voeren,’ zegt ze en ze voegt eraan toe dat we mensen niet tegen elkaar moeten opzetten.

Diana heeft haar vraagtekens of jongeren zich nog in de PvdA thuisvoelen na het elan dat met Wouter Bos verdween.

Hamer spuugt in denkbeeldige zin op het socialistische karakter van de SP.

Van Ingen leest een stukje voor uit de uitgelekte mail van Frans Timmermans. ‘Mijn partij moet zich richten op een nieuw verbond tussen de oudste en de jongste generaties, als recept tegen het egoisme en de neiging zich alleen maar op zichzelf te richten van de generatie die nu aan de touwtjes trekt.’

Michiel ziet aanknopingspunten om de sociaal democratische uitgangspunten toe te passen op de werkvloer en in het onderwijs in de vorm van collectieve arrangementen. De PvdA legt te weinig verbinding door een innerlijke leegte.

Hamer wil weer een debat, Van Ingen stelt de vraag naar de leiderschapscrisis.

Michiel neemt het fractieleden kwalijk dat ze een pril, in een kranteninterview uitgereikt roosje meteen de grond instampen. Diana vindt het allemaal maar geneuzel. De partij is groter dan de fractie. Hamer wil niet praten over het leiderschap maar over de koers. Michiel neemt het op voor Cohen omdat hij deugt. Hij moet een kans krijgen om met de nieuwe ideeën aan de slag te gaan.

Tja, die politiek. Ik ga een boek lezen.

Hier de volledige mail van Timmermans, die zijn ideeën over de toekomst van de sociaal democratie neerpende in het boek Glück Auf! (De wens waarmee Limburgse mijnwerkers elkaar de diepte in stuurden.)

  


5 opmerkingen:

 1. Voor mij begint het al met de vage term links of rechts. Ik zie de SP niet als linkser, maar als conservatiever. Dus angstig om het oude vertrouwde los te laten. Kan zowel sociaal als als niet. Want sociaal vind ik ook niet de inverse van liberaal. (Ik zie mezelf als sociaal-liberaal-progressief.)

  Van oorsprong was rechts de bezittende klasse die het werk verschafte en hun positie wilden veilig stellen. Links kwam later en waren de arbeiders die ook mochten kiezen. Vandaar dat arbeiderspartijen als PvdA en Labour als links worden bestempeld. Maar de arbeiders van nu hebben een eigen huis en zijn dus ook bezittend en op dat punt conservatief geworden.

  Heel veel beleidsambtenaren zijn politiek bewust en passen vooral bij de PvdA als ze daar al niet op stemmen of lid van zijn. Maar die club is inmiddels 30 jaar ouder en doet er alles aan om de eigen positie = baan veilig te stellen. Vaak via de PvdA. Die partij wil ook dit soort mensen niet kwijt omdat zij van alles binnen gemeente, provinciale en landelijke politiek kunnen beïnvloeden. Daarmee is de PvdA van een arbederspartij opgeschoven naar een bestuurderspartij die daardoor de band met de nietbestuurders flink aan het verliezen is. Cohen en zeker Hamer werken er niet postief aan mee om dat te verbeteren. Dan kan je idd beter zoiemand als Wouter Bos of misschien die Ascher hebben. Met een dergelijke zwakke partij is het net als het CDA (zit grotendeels in hetzelfde schuitje) erg makkelijk scoren voor andere partijen als de PVV en SP.

  Ik heb veel sympatie voor Spekman, maar die gaat dit niet oplossen. Eerder zal hij meewerken aan een grotere vervreemding van de kiezers.

  Wat mij betreft heeft de PvdA zich overleefd en zou opgesplitst moeten worden in een conservatief deel dat zich bij de SP aansluit en een progressief deel dat samengaat met GL en D66. Krijg ik ook weer eens een partij waar ik op kan stemmen, want met het huidige grachtengordelpartijtje GL heb ik inmiddels ook weinig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Overigens vreselijk om hier te reageren. Kan je niet de blogspotoptie Naam/URL en/of Anoniem aanzetten, dat scheelt 10 minuten verifieren-omleiden-code-omleiden-verifieren-etc. En dan heb ik nog het geluk van een een account bij Wordpress. Mensen zonder account/weblog kunnen nu niet bij je reageren. (Dit bericht kan na lezen in de prullebak.)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je commentaar, ximaar. Je hebt gelijk, dat zelfs de begrippen links en rechts tegenwoordig niet meer waardevast zijn. De SP is inderdaad een conservatieve club en kan nooit een oplossing bieden. De crisis rechtsom bestrijden houdt in dat je het volk afknijpt, linksom houdt in dat je investeert, ook al vraagt dat wijsheid in een tijd waarin de milieugrenzen bereikt zijn. Investeren moet daarom duurzaam zijn met daarbij prioriteit voor de lokale markt die ook de gemeenschapszin bevordert.

   Voor een partij als de PvdA lijkt het me eerst van belang om de corruptie in de financiële wereld onmogelijk te maken en van de banken weer spaarbanken te maken. De privatisering van de publieke sector moet teruggedraaid, bonussen ingeleverd, inspraak van direct betrokkenen bevorderd. Dat zal de steun van de getergde bevolking verdienen.

   Dan is er nog de leiderschapscrisis. Daar is op verschillende manieren uit te komen. Opsplitsen lijkt me geen optie. Een volkspartij heeft vleugels. Misschien is de helpende hand van Hans Spekman zo gek nog niet. Maar tenslotte gaat het toch om de smoel van de partij en niet van de persoon. Het wordt tijd dat we iets ondernemen tegen dit waardeloze kabinet, dat zegt orde op zaken te stellen, maar het land alleen maar verder aan zijn lot over laat.

   Overigens vervelend dat niet iedereen op dit blog kan reageren. Ik weet niet precies wat je voorstelt als oplossing, maar ik ga het uitzoeken.

   Verwijderen
 3. Ik heb zelf een test blogspot en bedacht hier de oplossing aan te dragen, maar zie dat je het al gevonden hebt. :-)

  Over het onderwerp: Zelf denk ik dat kiezers meer duidelijkheid willen waar een partij voor staat. PvdA stond voor Arbeiders, maar daar kan je tegenwoordig weinig mee gezien de 'Arbeiders' van tegenwoordig beter opgeleid zijn, meer divers. Vandaar dat ik denk dat er een een duidelijke partij moet komen die daarmee op meer stemmen kan rekenen. Op gebied van sociaal-conservatief is die er al, zijnde de SP. Sociaal-progressief is nu erg marginaal en versnipperd. Dat is de reden dat mensen er nu niet op stemmen of in elk geval dat die stemmen verdeeld worden over PvdA, GL, D66 en zelfs CU. Uit de naam van zo'n partij zou ik de term 'links' weglaten. Ook dom van GroenLinks om het wel in hun naam te zetten. Ze jagen daar potentiele kiezers mee weg omdat iedereen aan de term links een andere invulling geeft. Sociaal Democratisch zou ik prima vinden als daar ook progressief en milieubewust in opgenomen worden.

  En met zo'n partij zou ook meteen de banden met de vakvereniging 100% verbroken moeten worden. Dat is een nasleep van 'Arbeiders' die de PvdA al jaren nekt. De vakbondsleden (vooral de FNV) zijn juist aartsconservatief tot egoïstisch (eigen pensioen eerst) en grotendeels bij de SP en de PVV te vinden. Alles wat de PvdA doet om die kiezers terug te krijgen werkt tegen ze. Daarbij zijn erg veel arbeiders geen lid van een vakbond en dat hebben de vakbonden aan zichzelf te danken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk, ximaar, dat de PvdA teveel een bestuurderspartij geworden is in plaats van een volkspartij. Ik hoor overigens net dat Job Cohen is afgetreden, tijd voor een nieuw geluid. wie weet stroomt straks het redelijk willen weer over de aarde.

   Verwijderen