Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



vrijdag 21 november 2014

De eurocrisis en de beeldvorming, Argos tv Medialogica, 18 november 2014





Vertrouwen belangrijker dan geld

De crisis rond de uittreding van Griekenland uit de Europese Unie of in ieder geval uit de eurozone ligt nog maar kort achter ons, als die tenminste echt achter ons ligt. Regisseur Misja Pekel van Argos tv Medialogica blikt achteruit naar de dagen dat de roep in de media om uittreding bijna dwingend en een kwestie van tijd was. Op het eind wordt nog gezegd dat de democratie vaak de dupe is van de marktwerking, maar uitgelegd wordt dat verder niet. In de uitzending zijn echter voorbeelden genoeg te zien die deze uitspraak bevestigen.

In oktober 2009 wordt Giorgos Papandreou, lid van de socialistische Pasok, de nieuwe premier van Griekenland. Hij moet meteen melden dat de tekorten van de staat dubbel zo groot zijn dan gedacht. Een kwestie van potverteren van de Europese subsidies die sinds 2001 het land binnenkwamen, maar misschien nog meer door de knellende band die de Amerikaanse bank Goldman Sachs om het land had aangebracht. De kredietbeoordelaars reageren in ieder geval negatief, hetgeen financiële en sociale onrust teweegbrengt.

In mei 2010 stijgt de rente op de staatsleningen tot twaalf procent en zakt Griekenland nog verder weg. Op 19 mei moet men een schuld van tien miljard euro terugbetalen. De Europese leiders vergaderen een weekend lang druk over de vraag hoe het verder moet. Barroso spreekt het verlossende woord dat de Europese Unie dat geld zal lenen. Desondanks woekert de crisis voort.

Een handelaar zegt onomwonden dat de crisis voor hem een mooie gelegenheid is om geld te verdienen. Men stuurt tijdens het weekend geruchten de wereld in om te zien hoe daarop gereageerd wordt. Een gerucht over de uittreding van Griekenland leidt meteen tot een stormloop van Grieken op hun spaartegoeden die door de banken ternauwernood gekeerd wordt. Een bericht over lenen van China doet voorkomen alsof Europa en de Verenigde Staten hun handen van Griekenland aftrekt. Als een persbureau een toespraak van Papandreou verkeerd vertaalt, moet Juncker eraan te pas komen om te zeggen dat Griekenland in de eurogroep blijft. 

Een Engelstalige journalist zegt dat men de werkelijkheid slecht beperkt kan weergeven. De complexe problematiek wordt gemakkelijk gesimplificeerd en de media zijn sneller dan de politiek kan handelen. Zo wordt op 6 mei 2011 een geheime vergadering door de Washington groep in Luxemburg belegd om te praten over verschillende opties rond Griekenland en de euro. Juncker moet geruchten daarover de kop in boren omdat hij anders moet toegeven dat de positie van Griekenland wankel is. Een bericht op Der Spiegel online over een mogelijke uittreding van Griekenland uit de eurozone zorgt voor een koersdaling van de euro, terwijl het agendapunt door Griekenland zelf als een mogelijke optie is ingebracht. Als Duitsland en Frankrijk voorstellen dat de Grieken hun erfgoed moeten verkopen, reageert de beurs negatief. Het gevoel van vernedering is erger dan de economische problemen, zegt Papandreou.

Als Merkel en Sarkozy in de Eurogroep tot een akkoord komen voor een noodlening in ruil voor zware bezuinigingen, wil Papandreou dat het volk zich in een referendum uitspreekt over de plannen. De onzekerheid die hij daarmee schept, betekent het einde van zijn premierschap. Het referendum gaat van tafel. Omdat de rente op de Griekse staatsleningen naar een recordhoogte stijgt, zijn nieuwe initiatieven nodig. Inmiddels gonst het in de pers van geruchten over een Grexit. Uitspraken van politici zijn koren op de molen van de voorstanders hiervan. Minister De Jager speelt volgens een journalist met vuur door de Grieken de duimschroeven aan te draaien. Het kan op een ineenstorting van de wereldeconomie uitdraaien. In 2012 krijgt Griekenland extra geld om omvallen van banken te voorkomen. Pas Draghi van de ECB neemt in juni 2012 de onrust over de Griekse economie weg door te stellen dat Griekenland binnen de eurozone blijft. Die uitspraak betekent meer dan het toeschuiven van euro’s kunnen doen. Vertrouwen is belangrijker dan geld.  

Hier mijn bespreking van de Tegenlicht uitzending Goldman Sachs en de vernietiging van Griekenland.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten