Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.zondag 15 juli 2012

Filmrecensie: The Young Victoria (2009), Jean-Marc Vallée


De koningin, een pion op het schaakbord.

Dit prachtige kostuumdrama gaat over de laatste jeugdjaren van Victoria, het nichtje is van de koning dat een grote kans maakt de Engelse troon te bestijgen maar van verschillende kanten belaagd wordt met het doel voordeel te krijgen uit haar positie. Haar moeder en, na de dood van haar man, haar secretaris John, het hoofd van de hofhouding in Kensington Palace, proberen invloed te verwerven door het regentschap te verkrijgen. Ook de koning zelf laat zich niet onbetuigd. William wil het liefst dat ze met haar neef George trouwt. Hij foetert de moeder van Victoria uit tijdens speech voorafgaand aan een etentje voor zijn verjaardag op Windsor Castle. Dan is er nog oom Leopold, koning van België die meent voordeel te doen met een huwelijk tussen Victoria en zijn neefje Albert uit Coburg, Duitsland.

Tijdens een ontmoeting tussen Albert en Victoria spelen ze een symbolische partij schaak waarbij Victoria zegt dat ze zich te jong voelt voor de troon en een pion in een krachtenveld waarop ze weinig invloed heeft. De gevoelige en schrandere Albert raadt haar aan beter te schaken dan de anderen. Dat is de enige kans om te overwinnen. Samen delen ze de liefde voor muziek en speciaal voor Schubert, maar tot een arrangement komt het niet. Victoria voelt er niet veel voor zich te laten opsluiten in een huwelijk. De koning wil haar toelage verhogen, maar John is daar fel op tegen. Er heerst een patstelling.

De dag nadert dat Victoria achttien is. Als William sterft, kan ze inderdaad de troon bestijgen. Ze neemt Lord Melbourne, een politicus, aan als privé secretaris om de organisatie van het hofleven op het geheel nieuwe Buckingham Palace ter hand te nemen, maar veel meer dan eigen vrienden en vriendinnen aanstellen en John en de moeder van Victoria opzij zetten, doet hij niet. 

Tijdens de kroning is verrassend genoeg de tune van de Champions League te horen. Er ontstaat wrijving tussen de eerlijke en sociaal voelende Albert die op bezoek komt en Lord Melbourne, die nergens iets van wil weten en alles bij het oude wil laten. Het volk mort. Er ontstaat zelfs een constitutionele crisis omdat Melbourne geen water in de wijn wil doen over de hofhouding. Victoria twijfelt aan haar inzichten en nodigt Albert weer uit langs te komen. Ze kunnen zo goed met elkaar opschieten dat ze snel trouwen. Albert stelt orde op zaken in de hofhouding. Het volk sluit haar weer in de armen. Melbourne geeft toe dat hij niet altijd het beste heeft gedaan en geeft zijn taak over aan Albert.

The Young Victoria kreeg een Oscar voor de kostuums en een ander voor de voortreffelijke hoofdrol van Emily Blunt. Er zit veel vaart in de film die verder opvalt door de mooie muziek, onder andere - hoe kan het ook anders - van Schubert.

Tijdens de aftiteling lezen we dat Victoria en Albert negen kinderen kregen die hun sporen in vorstendommen in de wereld nalieten. Ze regeerden twintig jaar toen Albert op 42 jarige leeftijd dood ging aan de tyfus. Victoria bleef op de troon tot 1901 en is de langst regerende vorstin tot nu toe. Het Victoriaanse tijdperk is legendarisch, vooral door de dubbele moraal op seksueel gebied. Uit de film is dat niet op te maken. De jonge Victoria, die zeer beschermd werd opgevoed volgens het zogenaamde Kensington systeem, wist wat ze wilde en handelde daar ook naar (zie foto). Haar moeder liet ze aanvankelijk niet tot zich toe. Na verloop van tijd verbeterde de relatie. 
 
Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten