Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.woensdag 11 juli 2012

Drama op de dansvloer (2012), documentaire van Christian Holten Bonke en Andreas Koefoed


Een nieuwe danspartner, een nieuwe liefde

De Russische wereldkampioen Latijns Amerikaans ballroomdansen Slavik Kryklyvyy probeert tien jaar na tien jaar de draad weer op te pakken. Hij is 34 jaar oud en heeft een nieuwe partner, die ook zijn liefje is, de knappe amateur kampioen Anna Melnikova. Ze danst nog beter dan zijn vroegere partner Karina, zegt hij.

De Deense camera volgt Anna en Slavik tijdens de dansles. Anna moet haar vriend eerst uit bed trommelen. Slavik rent later over de loopband, doet hoge sprongen, probeert zich meer van zichzelf bewust te worden.

Een maand later zegt Slavik dat hij zin heeft in de wedstrijden maar dat het ook eng is. Anna vindt dat hij niet zo moet denken. Dan gaat het verkeerd, is haar ervaring.
Ze worden derde. Slavik is blij dat hij het overleefd heeft. Een leraar vraagt hem wat zijn gevoel is na de dans. Hij zegt dat hij ruimte nodig heeft om zijn instinct te volgen. Dat was de mening van Ruud, met wie wellicht Van Dantzig bedoeld wordt. Navolgen is in ieder geval dodelijk.

Het stel is in Bournemouth voor de Engelse kampioenschappen. Anna voelt zich tijdens de training mentaal niet sterk, maar de jive gaat geweldig. Ze worden vijfde en een Pools stel eerste. Slavik probeert over Anna te domineren.

In Blackpool zegt de leraar dat ze onvoldoende opvallen. Ze worden andermaal vijfde en het Poolse stel weer eerste. De leraar zegt dat Slavik anders moet dansen, minder gekunsteld. Slavik reageert zich af op Anna. Die voelt geen emotie en verlaat de zaal. Slavik oefent alleen.

Zes weken later blijkt Anna verliefd op een ander. Slavik danst alleen omdat Anna toch teveel bezig is met haar nieuwe relatie. De bedoeling is dat ze elkaar in Londen zien. Een vriend van Slavik vreest dat hij wraak op haar zal nemen, maar Slavik erkent dat hij zich het laatste half jaar tiranniek tegen Anna gedroeg.

In Londen schittert Slavik door afwezigheid. Hij vindt het moeilijk te accepteren dat Anna een ander heeft en mist zelfvertrouwen. Alles lijkt een illusie. ‘I was wrong,’ zegt hij. Pas nu realiseert hij zich hoe mooi Anna was. 

De vriend raadt hem aan wel naar Hong Kong te gaan. Anna en Slavik bereiden zich voor in een stilte, die zich ook voortzet na de dans. Ze dansen op You are always on my mind. Slavik tilt Anna na afloop op en zet haar weer neer. Tijdens de wedstrijd zijn ze als laatsten aan de beurt.  
   
Slavik zit alleen op de grond en zegt, als Anna binnenkomt, vol zelfmedelijden dat alles aan hem haar natuurlijk ergert, maar dat zij altijd zijn liefste zal blijven. Anna sluit de deur en vertrekt. Slavik neemt zijn hoofd in zijn handen. Als toegift tonen de Denen ons nog een glimp van de trouwerij van Anna en het lesgeven van Slavik.  

Hier de promo.Geen opmerkingen:

Een reactie posten