Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.zondag 8 juli 2012

Filmrecensie: Cassandra’s dream (2007), Woody Allen


Broederdrama, op Griekse leest geschoeid.

De broers Terry en Ian Blaine, zoons van een restauranthouder die nauwelijks het hoofd boven water kan houden, zoeken een manier om een tweedehands zeilboot te kunnen kopen. Ooit voeren ze met hun rijke oom Howard op zo’n boot, maar die zit inmiddels in China alwaar hij een plastisch chirurgische kliniek geopend heeft. Terry werkt in een garage en Ian is in dienst bij zijn vader, dus veel extra geld hebben ze niet.

Ian wil niet zijn hele leven in de zaak van zijn vader blijven, maar rijk worden met een investering in een hotelproject in Californië, Terry gokt graag, onder andere met hazewindhondenrennen. Als de laatste het geld bijeen heeft dopen ze de boot Cassandra’s dream naar de hazewind die de race won. Ze maken een dolle tocht met Karen, de vriendin van Terry en met Lucy, een serveerster uit de zaak van hun vader die Ian heeft meegevraagd, maar de kijker voelt al, ook door de suggestieve muziek van Philip Glass, dat er een doem op de hele onderneming rust. In de Griekse mythologie voorspelde Cassandra onheilsboodschappen.

Als Ian en Lucy met een bolide, geleend uit de garage van Terry, een dagje de countryside opzoeken om in de openlucht te vrijen, komen ze een knappe jonge vrouw met autopech tegen. Ian helpt haar uit de brand, hoort dat ze actrice is. Deze Angela Stark nodigt hem uit voor een toneelvoorstelling, waarin ze naakt optreedt. Ian is zozeer in haar ban, dat hij Lucy vergeet. Ian zet zijn zinnen op Angela en maakt haar lekker voor Californië.

Terry en Kate willen inmiddels een huis kopen. Terry denkt het te kunnen bekostigen door zijn gokpraktijken maar verliest met poker zoveel ponden dat Ian zich gedwongen voelt de brandkast van zijn vader te plunderen. Als zijn vader hem daarover polst bekent Ian dat Terry hard geld nodig had. Oom Howard komt als geroepen. Op zijn vlucht van China naar Los Angeles maakt hij een tussenstop in Londen. De jongens hebben een onderhoud met hem, maar krijgen te horen dat ze Martin Burns, een compagnon van Howard omleggen. Voor wat hoort wat. Je bent familie. Blood is blood.

Vooral Terry heeft grote bezwaren, maar laat zich overhalen door Ian, die graag met Angela naar Amerika wil. Hij ziet hen al met een grote auto voor een duur huis aan de rand van een zwembad liggen. Spannend is de achtervolging van de jongens met een pistool door donkere straten in Londen, vooral door de strijkers en bassen van Philip Glass. ‘It’s now, it’s always now,’ zeggen de broers als ze de bezittingen van Burns verbranden om hun misdaad te bezweren. Terry kan er echter niet mee leven en wil zich aangeven. Ian gaat naar Howard die maar één oplossing ziet: een broederdrama. 

Het scenario van Woody Allen zit wat schematisch in elkaar en is niet geheel overtuigend. De nymfomane Angela speelt een wat mistige rol in het geheel. De actrice valt voor Ian omdat hij in een dure auto rijdt. Ze wil door hem hogerop komen, maar tegelijk omringt ze zich door andere vriendjes. Door haar schoonheid moet het niet moeilijk zijn om zonder Ian haar doel te bereiken. Het is ook vreemd dat we van Lucy niets meer horen. 

Duidelijk voelbaar is de hand van Woody Allen als het gaat om de gewetensnood van de gokverslaafde Terry over de moord op Burns. Tijdens de voorbereidingen heeft hij zijn twijfels en na de moord stort hij in. Ian staat machteloos. Cassandra doet haar naam eer aan.
 
Hier de trailer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten