Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.woensdag 14 maart 2018

Smeltend Zwitserleven, Tegenlicht 11 maart 2018


Klimaatverandering een cultureel probleem

Regisseur Britta Hosman onderzoekt wat we tegen de klimaatverandering kunnen doen en bezoekt daarvoor het Zwitserse dorp Bondo dat afgelopen zomer getroffen werd door een enorme modderstroom, die aan acht toeristen het leven kostte. Ze gaat daarnaast naar een rechtszaak in het Duitse Hamm waar een proces werd voorbereid tegen het Duitse energiebedrijf RWE aan de hand van een aanklacht van een Peruaanse berggids. De van oorsprong Bengalese schrijver Amitav Ghosh noemt klimaatverandering een cultureel probleem. Ik zou zeggen van de hoogste orde.

Chris Klijne leidt het onderwerp dit keer op wel heel cynische wijze in. Hij parodieert het leven van de zelfgenoegzame Westerse toerist die vier keer per jaar op vakantie ging, vlees at en in een dikke auto reed, tenminste in de tijd dat de ijsmassa nog voor vertier zorgde en de zeewaterspiegel nog niet aan onze lippen stond. In Peru vallen de bergen al bijna om. Berggids Saul Luciano Lliuya (zie foto) vreesde het ergste en kon met zijn zorgen terecht bij een stel Duitse activisten, die, net als advocaat Roger Cox voor Urgenda deed bij de Nederlandse staat, de Duitse energiegigant RWE voor de rechter willen slepen vanwege het veroorzaken van veel uitstoot van CO2.  

In het Zwitserse Bondo heeft men al te maken gehad met een instortende berg. Hosman praat met dorpelingen die de dans net ontsprongen zijn en inmiddels hun leven daar weer opbouwen. Ze zijn niet bang, pas in het voorjaar kan het weer gevaarlijk worden. Een Zwitserse berggids laat zien dat de gletsjers aan dikte verliezen, waardoor de steenmassa eronder vochtig wordt en aan het rollen gaat. Door de opwarming van de aarde komt de permafrost vrij. De afkalving van de gletsjers gaat in een steeds sneller tempo, zegt de gids, met noodlottige gevolgen van dien en hij denkt niet dat het zo simpel zal zijn om onze levensstijl hieraan aan te passen. Het ongemak overheerst, zegt Kijne.

Ghosh is zelf kind van klimaatvluchtelingen uit Bangladesh en heeft zich gevestigd in Sicilië. Hij wijt de ondergang van onze cultuur aan ons verlangen aan comfort. Onze denkbeelden over onze leefstijl moeten volgens hem veranderen. Hij komt helaas met voorbeelden over gazons die men in woestijngebieden aanlegt, terwijl de problemen veel dichterbij zichtbaar zijn. Orkanen zoals Harvey vertellen veel over de komende problemen, al wil de president van de Verenigde Staten daar niet aan en doen bedrijven als Exxon alsof hun neus bloedt. In het klimaatakkoord van Parijs werd de defensie- en de transportsector buiten beschouwing gelaten, volgens Ghosh omdat de elite bewust aanstuurt op een acopalyps die alleen de vermogenden zal sparen. Ook Verlichtingsdenkers als Descartes en Kant krijgen ervan langs vanwege het feit dat ze de mens op de troon gezet hebben, terwijl die juist meer de verbondenheid met de natuur zou moeten zoeken.

In ieder geval kreeg Lliuya van de Duitse rechter het gelijk aan zijn zijde en kan RWE zijn borst nat maken. Lliuya zei in zijn commentaar dat de bergen gewonnen hebben.

Hier meer informatie op de site van Tegenlicht, hier meer over de meet-up, vanavond in Pakhuis de Zwijger, waarin ook een gesprek met Anoek Nuyens die samen met Rebekka de Wit in de theatervoorstelling Tenzij je een beter plan hebt de klimaatproblematiek op indringende wijze aan de orde stelde. Op de pagina van PdZ een link naar informatie over deze voorstelling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten