Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.donderdag 24 augustus 2017

Rio Ferdinand: being mum and dad (2017), BBC documentaire van Matt Smith


Bekende voetballer geeft inzicht in zijn rouwproces

Rio Ferdinand, de atletische aanvoerder van Manchester United, kreeg aan het eind van zijn voetbalcarrière een vreselijke gebeurtenis te verwerken toen zijn geliefde vrouw Rebecca op vierendertigjarige leeftijd in een snel tempo aan borstkanker overleed. Hij stond opeens voor de zorg van drie jonge kinderen, terwijl hij zich altijd alleen op het voetballen geconcentreerd had. Langzaamaan leert Ferdinand een weg te vinden om met zijn helse verdriet om te gaan.

Matt Smith volgt Ferdinand in hun huis in Kent. Johnson de oncoloog komt bij Ferdinand op bezoek om na te praten over de dood van Rebecca, die veel sneller is gegaan dan gedacht. Eerder wilde Ferdinand er niet over praten. Het onderwerp was te pijnlijk. Hij dacht aan zelfmoord maar kon zijn kinderen dat ook weer niet aandoen en vluchtte voor korte tijd naar de fles. Gelukkig werd hij omringd door lieve mensen, zodat hij toch niet helemaal het spoor bijster raakte.

In hun vakantiehuis in Portugal, ingericht door Rebecca, krijgt hij steun van haar ouders Lesley en Steven. Lesley is er van overtuigd dat Ferdinand heel goed de rol van vader en moeder op zich kan nemen, maar zover is hij zelf nog niet. In Kent heeft hij in ieder geval de bijstand van hulp Sandra die de routine van Rebecca zo goed mogelijk probeert aan te houden. Ferdinand wil niet in therapie maar gaat naar een lotgenotengroep van mannen die allemaal met hetzelfde bijltje hakken. Hij vraagt zich af hij misschien zijn trouwring moet afdoen om zijn verlies eerder van zich af te zetten. Een van de lotgenoten is Dan die hertrouwde en daarna ook nog met zijn nieuwe vrouw een dochtertje verloor. Ferdinand gaat bij hen op bezoek om te horen hoe ze in godsnaam de ellende overleefden. Hij realiseert zich dat hij nog niet zo gerouwd heeft, maar zich ondergedompeld in activiteiten om de pijn uit de weg te gaan.

Zijn moeder Janice zegt dat haar zoon zich sterk houdt maar dat hij toch op een gegeven moment moet loslaten. Ferdinand bezoekt golfspeler Darren Clarke in Belfast die een aantal dagen na het verlies van zijn vrouw in 2006 alweer op de baan stond. Hij raadt Ferdinand aan om het leven weer op te pakken en oprecht te glimlachen, waardoor Ferdinand zich realiseert dat hij bij zichzelf moet beginnen. Daarmee is hij klaar om in zee te gaan met de organisatie Jigsaw die gebroken gezinnen als dat van hem begeleidt.

Hij vertelt een medewerker dat hij moeilijk met zijn kinderen over zijn vrouw kan praten. Gesprekken over gevoelens zijn toch al niet zijn sterkste kant. Hij praat daar met zijn vader Julian over die van hetzelfde laken een pak is en altijd zijn problemen voor zich hield. Tijdens een groepsgesprek tussen kinderen en vaders die getroffen zijn door het verlies van een echtgenote hoort hij van pubermeisje Emily dat ze leerde te praten over haar moeder door herinneringen kort op te schrijven en in een fles te deponeren waar ze de herinneringen en de daarmee gepaard gaande gevoelens steeds weer uit kon opdiepen.

Het brengt Ferdinand ertoe hetzelfde te doen met zijn eigen kinderen. Lesley ziet dat er vooruitgang zit in het rouwproces van Ferdinand.  

Hier de trailer.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten