Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.zaterdag 19 augustus 2017

Inside the Chinese closet (2015), documentaire van Sophia Luvara


Moeilijke verhoudingen tussen Chinese homoseksuelen en hun ouders

De Italiaanse documentairemaker Sophia Luvara verdiepte zich in de omstandigheden waarin homoseksuelen in China leven. Tot 1997 was hun verschijning nog strafbaar.
Ze portretteert twee homoseksuelen uit Shanghai die op zoek zijn naar een kind waarmee ze hun ouders gerust kunnen stellen. Andy heeft zelf geen vaste relatie, Cherry beëindigt die tijdens het maken van de documentaire, waarvan de titel wellicht vertaald zou kunnen worden met het afvoerputje van de Chinese samenleving.

De sfeer waarin Andy leeft is ongekend Westers. Hij is architect, woont in een fraai appartement en wordt vanwege zijn lijvige gestalte in Chinese homoseksuele kringen een beer genoemd en zoals hij zelf zegt is hij een heel populaire. Hij zit aan de telefoon met zijn vader die het heel erg vond dat hij homo was en graag een kleinkind wil Het is duidelijk dat Andy nogal onder de plak van zijn vader zit en nauwelijks de ruimte heeft om zijn eigen leven te leiden. Hij kookt voor een vrouw die naar Canada vertrekt en zou eventueel met haar kunnen trouwen maar er zijn ook andere kandidaten.

Cherry zegt dat ze nog niet uit de kast is gekomen maar dat haar ouders wel het vermoeden hebben dat ze homoseksueel is. Ze bevindt zich in de omgeving van de school waar ze ooit weg werd gestuurd vanwege een relatie met een vriendin, maar waar ze toch mocht blijven omdat haar vader de directeur omkocht. Ze wilde helemaal niet lesbisch zijn en probeerde zich aan te passen. Cherry praat met haar moeder over de prijzen van een adoptiekind. Haar vader hoorde over een jongetje dat in de aanbieding is, maar Cherry betwijfelt of het kind gezond is.

Ze bezoekt een schijnhuwelijksmarkt waar ook Andy zich laat zien. Die heeft later een gesprek met de geliefde van Cherry omdat de twee aan het einde van hun relatie zijn. De knappe vrouw met bril wil in ieder geval niet rechtstreeks bevrucht worden. Andy neemt graag een foto van haar om zijn vader tevreden te stellen. De vader praat op zijn zoon in over de verdere mogelijkheden van een draagmoederschap die zo’n halve ton bedragen. De transacties doen heel zakelijk aan. Andy raadpleegt het internet en hoort van de Thaise Nicole dat de wettelijke mogelijkheden daar ingeperkt zijn. Luvara zegt dat ze zich eventueel ook wel beschikbaar wil stellen en praat met Andy over de consequenties daarvan. Op de vraag van Luvara over hij de film aan zijn vader zou willen laten zien, antwoordt Andy bevestigend. Het zou zijn vader meer inzicht geven in zijn problemen. Zijn moeder houdt hij liever buiten schot. Dat ligt allemaal te gevoelig.

Cherry viert met haar ouders het Chinese nieuwjaar en wordt door de familie aan de tand gevoeld over het feit dat ze nog geen kind heeft. Ze vertelt haar moeder onder vier ogen over haar situatie als homoseksuele vrouw en wil niet dat zij haar in de wielen rijden met het zoeken naar een kind. Haar vader kijkt naar een uitzending over stijldansen op de televisie. De beelden zeggen genoeg.

Aan het eind laat Luvara weten dat Andy tegenwoordig naar een kind in de Verenigde Staten zoekt en dat Cherry als gescheiden vrouw in een appartement in Shanghai woont. De invalshoek om het moeilijke leven van homoseksuelen via de zoektocht naar een kind voor de grootouders aan de orde te stellen, is uitermate boeiend en spannend.

Hier de trailer op vimeo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten