Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.dinsdag 15 augustus 2017

Filmrecensie: Sokolovo (1974), Otakar Vávra


Fraaie uitbeelding van een strijdvaardig Tsjechisch bataljon in Rusland

Sokolovo is een op waarheid gebaseerde film over de slag bij het in de titel genoemde dorp in de buurt van Charkov waar een bataljon Tsjechen onder leiding van generaal Ludvik Svoboda de opmars van de Duitsers in 1943 verhinderde. De film brengt naast de heftige strijd ook de voorgeschiedenis in beeld en toont daarmee een fraai stukje moderne geschiedenis.

Het verhaal start in 1942, een zwaar jaar waarin het Rode Leger de Duitsers terugdrong, maar niet voor altijd. Het eerste deel deel start met een toespraak van het Tsjecho-Slowaakse parlementslid Gottwald aan de Tsjechische manschappen, van wie een deel al als vrijwilliger in de Spaanse burgeroorlog had gevochten, in Boezoloek. Gottwald prijst de samenwerking met de Russen. Daarna zien we een tegengestelde toespraak van Heydrich in het bezette Praag. Hij zegt daarin dat hij plannen heeft tot deportatie van schadelijke elementen. Zijn aanwezigheid lokt een aanslag uit, die helaas mislukt. Als represaille laat Heydrich de stad Lidice met de grond gelijk maken en alle mannen executeren. De barbaarse actie roept een behoefte aan wraak op bij het bataljon dat uit een kleine duizend man bestaat. De regering in ballingschap in Londen onder leiding van president Benes is niet zo blij met de toespraak van Gottwald, want na de oorlog wil men het liefst een onafhankelijk land en geen vazalstaat van de Sovjet Unie worden. Een minister wordt naar Boezoloek gestuurd om de toenadering tot de Russen tegen te houden. Promoties worden niet goedgekeurd en vrouwen mogen niet mee naar het front.

De Tsjechische soldaten helpen inmiddels de lokale bevolking met de oogst. Berichten dat er rond Stalingrad zwaar gevochten wordt, leidt tot een verzoek van Svoboda om deel te nemen aan de strijd. In januari 1943 wordt dat ingewilligd en gaan de mannen op weg, maar nog voor ze aankomen zijn de Duitsers aan de terugtocht begonnen. Vávra werpt daarna een blik op de toestand in Praag waar een gezin dat betrokken is bij het verzet naar de radio luistert om te horen over een zoon die bij het bataljon zit.
In februari 1943 dolen de manschappen door de steppe. Ze reizen ’s nachts om vijandelijke vliegtuigen te ontwijken en hebben het zwaar.

In het tweede deel maakt het bataljon zich op voor de strijd rond Charkov. Rust krijgen ze niet van de Russische veldheer, want ze zijn hard nodig om de opmars van de Duitsers te stuiten. Ze dienen tanks tegen te houden over een gebied van twaalf kilometer en spitten daartoe loopgraven in de buurt van het dorp Sokolovo. De lokale bevolking is hen terwille, zoals we zien in een fragment waarin een soldaat een lamp krijgt om in het ieder geval in het donker de kaart te kunnen lezen. Inmiddels wordt in Praag de man van het gezin weggevoerd, waarop de vrouw en zoon Standa onderduiken. 
De kerk van Sokolovo is het laatste bolwerk waar de mannen van Svoboda standhouden maar de overmacht is te groot waardoor ze tenslotte op 8 maart, internationale vrouwendag, roemloos ten onder gaan. Door hun tegenstand vertraagden ze wel de opmars van de Duitsers.

Hier een fragment in de sneeuw als de in het wit geklede mannen van Svoboda stuiten op een groep Duitsers. Omdat het fragment niet ondertiteld zet ik er maar bij dat een verkenner erop uit wordt gestuurd om te zien met hoeveel vijanden men te maken heeft. Die verkenner wordt door De Duitsers gezien, maar weet toch een aantal van hen uit te schakelen. De film is in zijn geheel op Youtube te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten