Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.vrijdag 18 augustus 2017

Filmrecensie: The other Boleyn girl (2003), Justin Chadwick


Zusjes als fokvee voor de Engelse koning

Een kostuumdrama is de Engelsen wel toevertrouwd. Ook regisseur Justin Chadwick vertelt met prachtige beelden, kleuren (zoals de kleur groen op de poster) en muziek het verhaal over de twee zusjes Boleyn die Henry Tudor, koning Henry de Achtste van Engeland, aan een troonopvolger moeten helpen aangezien zijn wettige echtgenote Catherine van Aragon hem die niet kan schenken.

Het bericht van de zoveelste mislukking van Catherine is koren op de molen van de vader en de oom van de zusjes Anne (een prachtige rol van Natalie Portman) en Mary (Scarlett Johansson) Boleyn. Door een van de zusjes aan te bieden, kan de naam Boleyn grote bekendheid krijgen en de familie opstijgen in de vaart der volkeren. In de tussentijd trouwt Mary met William Carey. Anne is haar zus tot steun en toeverlaat. Zelf wordt ze begeerd door Henry Pierce. Tijdens een rit ter paard met Anne, die echter een ree aan gaat, komt de koning ten val, waardoor hij zich in zijn waarde voelt aangetast en zijn ziekenverzorgster Mary als opvolgster voor Anne kiest. De laatste mag net als William mee naar het hof, al is Catherine daar natuurlijk niet blij mee.

Vader Boleyn en de oom ondervragen Mary na de eerste nacht meteen of de koning tevreden was in bed. De status van de familie reikt verder dan de privacy van Mary. Anne die in het geheim met Henry getrouwd is, wordt voor straf naar het Franse hof gestuurd. Ze neemt het Mary kwalijk dat zij het geheim aan hun vader heeft doorverteld. Hun broer George trouwt boven zijn stand met de adellijke Jane Parker. Moeder Boleyn is niet blij met al deze ontwikkelingen.

Als Mary problemen krijgt tijdens de zwangerschap en bedrust moet houden, wordt Anne teruggehaald uit Frankrijk. Het is belangrijk om de koning tevreden te houden en te zorgen dat hij niet geïnteresseerd raakt in een ander knap meisje. Zoals te verwachten valt is raakt Henry in de ban van de gehaaide Anne. De zoon die Mary hem schenkt wil hij niet eens zien. Hij stuurt haar op verzoek van Anne zelfs weg. Anne wil alleen met de koning naar bed als hij het huwelijk met zijn vrouw Catherine nietig verklaart. Zelfs een breuk met de katholieke kerk accepteert ze. Dan wordt Henry maar hoofd van de Anglicaanse kerk.

De haat liefde verhouding tussen de zusjes is een belangrijk thema in The other Boleyn girl,die gebaseerd is op de gelijknamige roman van Phillipa Gregory. Als Henry Mary terugroept naar het hof om hem te laten weten dat het huwelijk tussen Anne en Henry niet geconsummeerd is, verzoenen de zussen zich met elkaar. Anne heeft een dochter gekregen die ze Elizabeth heeft genoemd en raakt echter in paniek als ze de koning geen zoon kan geven. De kans dat ze als heks wordt opgesloten is niet gering. Ze dringt er zelfs bij haar broer op aan om haar te bevruchten. Jane Parker heeft daar iets van opgevangen en licht de koning in. Dat zet een proces in werking waarbij George en Anne publiekelijk onthoofd worden. De dochter van Anne werd later wel de Britse koningin Elizabeth I. Daarmee zijn we aangekomen bij de film van Shekhar Kapur uit 1998.

Hier de trailer van The other Boleyn girl, hier mijn bespreking van Elizabeth.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten