Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.donderdag 17 augustus 2017

Filmrecensie: Camping (2006), Fabian Onteniente


Veel flauwiteiten in Franse zomerfilm

Wat kan men verwachten van een Franse film met de titel Camping? In ieder geval dat het een zomerfilm is met de nodige luchtigheid. Regisseur Fabian Onteniente komt aan deze verwachting tegemoet, maar reikt ook niet veel verder waardoor Camping ten onder gaat aan meligheid, die zelfs op een mooie zomeravond te veel van het goede is.

Het verhaal gaat over camping Les flots bleus aan de Atlantische kust waar een groep Fransen jaarlijks in augustus naar toe trekt om het werkzame bestaan achter zich te laten en te genieten van zon, zand en zee. Een van hen is Jacky Pic die met zijn vrouw Laurette de caravan achter zijn auto hangt en zich gelaten in de file voegt die het begin van de zomervakantie markeert. Ook plastisch chirurg Michel en zijn dochter Vanessa gaan op weg, in een sportwagen die hen naar Marbella in Spanje moet brengen. Michel heeft zelfs geen tijd meer om de mooie borsten van een cliënte nader te bekijken, want de zomer is heilig.

Beide koppels krijgen echter te maken met problemen. Jacky kan het niet uitstaan dat er een Hollander op de plaats staat die hij sinds een eeuwigheid heeft ingenomen, Michel krijgt panne, precies op de plaats waar de groep kampeerders van Les flots bleus langskomt op hun weg van het strand. Er ontstaat een discussie waar Michel het beste met zijn auto naar toe kan gaan. Patrick probeert een hotel voor hen te zoeken in het naburige Arcachon maar helaas blijkt alles volgeboekt en biedt hij, omdat zijn eigen vrouw en dochter nog niet gearriveerd zijn, een deel van zijn bungalowtent aan de dokter en zijn dochter aan. Michel probeert zich te behelpen op een veldbed en moet van Patrick ook nog een oordeel geven over de borsten van zijn vriendinnetje.

Zoals te voorzien duurt de reparatie van de sportwagen langer dan gedacht. Vanessa wordt meegenomen door een paar jongeren van de camping, leert surfen en krijgt daar ook een vriendje, waardoor haar animo om verder te reizen niet groot is. Michel, die in de steek gelaten is door zijn vrouw, krijgt te maken met Sophie die het overspel van haar man Paulo met ene Bunny beu is en het met de dokter wil aanleggen. Tot zijn ergernis viert de hele camping zijn verjaardag mee. Patrick nodigt hem ook uit voor een show in een nachtclub, waar een miss verkiezing gehouden wordt, die gewonnen wordt door een van de schonen van de camping. Patrick is zelfs verontwaardigd dat Michel er op het eind vandoor wil. Vanessa brengt haar vader op andere gedachten en zorgt daardoor meteen dat hij de vrouw van de Hollander kan helpen met bevallen. De geboorte van een zoon zet aan tot verzoening, waarop de hele camping Michel en zijn dochter uitzwaaien.

Wat vooral tegenstaat is de ironische toon die nergens doorbroken wordt. Vooral Patrick, die zo’n beetje de hele film in een hemdje en een kort gesneden zwembroekje rondloopt, is een prototype van een flierefluiter die al zijn persoonlijke problemen onder tafel schuift en het adagium van vrijheid blijheid laat gelden, dat echter al gauw oppervlakkig en vervelend wordt. Ik zag dat Onteniente drie jaar later zelfs nog een vervolg gemaakt heeft met de titel Camping 2 maar een zo’n film was voor mij meer dan genoeg.

Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten