Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.maandag 16 maart 2015

Digitaal voedsel, Tegenlicht, 15 maart 2015Nieuwe oplossingen voor beter en duurzamer voedsel

De titel Digitaal voedsel spreekt niet meteen aan. Het staat ver af van de aarde waaruit we ons voedsel halen. Tegenlicht geeft echter een fascinerende draai aan deze opvatting en maakt helemaal waar waarvoor het bedoeld is: onze overtuigingen op losse schroeven zetten en hoop bieden voor een andere toekomst. Chris Kijne zegt tussendoor dat de nieuwe generatie oplossingen zoekt om voedsel beter en duurzamer te maken zonder de klok terug te draaien, dus met slimme middelen.

Volgens de Amerikaanse journalist Michael Pollan is technologie goed te gebruiken voor het verbeteren van het voedselsysteem. Als men weet welke weg het voedsel heeft afgelegd, kan de consument een betere keuze maken. Hij heeft onderzocht dat onze voedselkringloop, vooral door het gebruik van kunstmest, veel CO 2 veroorzaakt. Een alternatief is het gebruik van fotosynthese gebaseerd op zonnetechnologie. Farmland NP koopt Amerikaanse landbouwgrond om die biologisch geschikt te maken. Binnen vijf jaar kunnen er winstgevende biologische producten op verbouwd worden. Landbouwer Frank Savage zet in plaats van bestrijdingsmiddelen schapen in om luis te bestrijden. De verkoop gaat via Farmland, de wisselbouw wordt met digitale data ondersteund. Een geval van high tech biologisch boeren.

Shireen Yates van de San Francisco FoodTech zegt dat er veel onkunde op voedselgebied is. Zij stelt de vraag wat we nodig hebben voor een optimale ontwikkeling. Het is belangrijk te weten hoe men zich moet voeden.. Tegenwoordig verandert de voedselindustrie van massaproductie van producten ver weg tot lokale en verse producten. Ze had zelf een gluten allergie en ging daardoor erg letten op de ingrediënten, maar zelfs dat gaf haar geen zekerheid dat ze niet iets verkeerds zou eten. Een nieuw product betekent een risico voor haar. Ze ontwikkelde een glutendetector. De gevonden informatie kan ze met anderen delen via een app. Er komen meer scanners waarmee zaken als pesticiden en antibiotica kunnen worden opgespoord. In Silicon Valley komen veel start-ups van de grond die zich daarmee bezig houden. Durfkapitalisten zetten tegenwoordig in op de voedselproductie. 

Filosoof Julian Baggini, schrijver van Deugden van de tafel dat over ethische vragen rond voedsel handelt, stelt dat er wantrouwen is tegen de voedselindustrie en dat er juist vertrouwen nodig is. Waarborgen zeggen niet alles en zijn gemakkelijk te omzeilen. Baggini denkt na over onze standaardopvattingen over de voedselproductie en de natuurlijkheid ervan. Een voorbeeld is de Limburgse sla teler Mark Delissen die Led verlichting gebruikt. Hij kan daarmee de lente nabootsen en de smaak en de groei van zijn sla beïnvloeden door de kleuren af te wisselen. In zijn kassen heeft hij minder water nodig. Hij noemt de verandering van zijn werkwijze: van groene handjes tot techniek handjes. Zijn manier van werken is niet biologisch maar wel duurzaam en kan vele monden voeden.

Volgens de New Yorkse topkok Dan Barber is het zelfs niet nodig om meer voedsel te produceren. Het gaat om een betere verdeling. We moeten wel ons dieet op een meer gevarieerde manier aanpassen. Een tomaat is erg duur, een Hummer onder de groenten. In zijn restaurant op het terrein van een boerderij gebruikt hij biologische producten op een vernieuwende manier. Zo maakt hij een wortelsteak. Hij toont spinazie die onder de sneeuw verder groeit en prima smaakt. In Zeebrugge verwerkt Foodpairing de bijvangst van vissers, die vroeger werd weggegooid. Men analyseert de aroma’s van een vis als steenbolk (zie foto) en maakt daarmee combinaties.   

Hier meer op de site van Tegenlicht, morgenavond de meet-up in Pakhuis de Zwijger, hier meer over Foodpairing. Op hun site zijn gratis recepten voor dranken en gerechten te downloaden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten