Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



woensdag 24 januari 2018

Magnus (2016), documentaire van Benjamin Ree


Schaken levert zelfvertrouwen op

Magnus Karlsen (1990) is op het ogenblik weer volop in het nieuws vanwege het Tata Steel Chess tournament, vroeger bekend als het Hoogovens Schaaktoernooi, dat in IJmuiden wordt afgewerkt. De één jaar oudere Noorse filmmaker Benjamin Ree maakte een boeiend portret over hem, waarin de mens achter de inmiddels 27 jarige schaker, die als jongste ooit wereldkampioen werd, volop in beeld komt.

Ree begint met het wereldkampioenschap in 2013 in Chennai, de geboorteplaats van Vishy Anand, die op dat moment al vijf jaar wereldkampioen is en uitgedaagd wordt door Karlsen. In het laatste deel van de documentaire wordt uitgebreid stilgestaan bij de tweestrijd, maar eerst buigt Ree zich over de vraag hoe het allemaal begonnen is.

Daartoe wendt hij zich tot de vader van Magnus die vanaf het begin zijn begeleider is. Op het moment dat Magnus vier jaar oud was, maakte hij zich bezorgd over de ontwikkeling van zijn zoon, die op lichamelijk gebied weinig presteerde en vaak in gedachten verzonken was. Hij kon veel heel concentratie een Lego trein in zes uur in elkaar zetten en lag daarna lang naar het plafond te staren. Nadat hij zich verdiept had in een boek met vlaggen van de hele wereld ontdekte de vader dat Magnus vooral goed relaties kon leggen, waarop hij vermoedde dat hij ook wel eens een goed schaker zou kunnen zijn.
Deelname aan deze sport gaf de jongen meer zelfvertrouwen. Hij ging op een intuïtieve manier om met de oneindige mogelijkheden die het spel biedt en werd in 2004, op dertien jarige leeftijd, kampioen van Noorwegen. Vanaf dat moment reisden vader en zoon veel naar toernooien, waarbij Magnus zich ten doel stelde om wereldkampioen te worden. Door de vele reizen werd hij op school gepest vanwege zijn bijzondere gave. Gelukkig had hij zijn zussen, met wie hij heel goed kon opschieten.

Boeiend is de partij in 2004 in IJsland tegen Gary Kasparov in het kader van het kandidatentoernooi om te zien wie de wereldkampioen mocht uitdagen. Kasparov wordt steeds moedelozer en de remise is voor Magnus een positieve ervaring. De Mozart onder de schakers wordt steeds populairder en wint veel prijzen, onder andere in Harvard na een simultaan wedstrijd met een blinddoek om. Na de wedstrijd is hij niet te beroerd om voor een van zijn tegenstanders alle zetten nog even op papier te zetten. In zijn hoofd is hij altijd met schaken bezig. Tijdens een kandidatentoernooi in Londen komt hij zwaar onder druk te staan. De intuïtie werkte niet. Het is als een taal die hij eerder vloeiend sprak maar waarvan hij opeens de woorden niet meer kan vinden. Door een verlies van zijn opponent Kramnik plaatst Magnus toch voor de tweestrijd tegen Anand. Hij is uitgeput en zegt dat het gemakkelijker is om zijn demonen niet dan wel te delen. Schaken is een eenzaam beroep aan de top.

In de partij tegen Anand komt Karlsen tegen een speler te staan die bekend staat als een computerspeler en samen met zijn helpers alles uitdenkt en zich heel goed voorbereid. Karlsen is op trainingskamp waar hij ook veel aan andere sporten doet. In Chennai is hij bang om een domme opening te doen, waardoor hij niet meer aan de bak komt, maar na enkele remises weet Karlsen zich op te richten en Anand in het nauw te brengen. Zijn vader had begrepen dat zijn zoon vooral gebaat is met ontspanning in de gezinssfeer en dat heeft inderdaad een goed effect op Magnus. Het wereldkampioenschap maakt dat hij met veel zelfvertrouwen de wereld in kijkt en relaties aangaat.

Hier de trailer, hier meer informatie over Tata Steel Chess, hier een filmpje op YouTube over de partij tussen Kasparov en Karlsen in 2004.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten