Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



dinsdag 30 januari 2018

De Turkse rel, Medialogica, Argos TV, 30 januari 2018


Vredelievende Turkse Rotterdammer speelbal van grotere belangen

Medialogica, een programma van VPRO en Human, maakt spraakmakende programma’s waarin zaken uit de actualiteit worden uitgezocht en de onderste steen boven wordt gehaald. In eerdere seizoenen verdiepte men zich in uiteenlopende zaken zoals de verhouding tussen wielerjournalistiek en dopingperikelen (17 juni 2013), de geestelijke erfenis van Anne Frank (17 november 2014) of in de beeldvorming ten tijde van de eurocrisis (18 november 2014). Inmiddels is men terug met een nieuwe reeks waarvan vanavond de tweede aflevering te zien is. Die gaat over alle ophef die begin 2017 ontstond in de verhouding tussen Nederland en Turkije. De Turkse Rotterdammer Hüseyin Kurt (zie foto in Istanbul) is de spil waaromheen de politieke kwestie wordt ontrafeld. Helaas is de sympathieke en vredelievende man de speelbal van grotere belangen.

De Turkse rel tussen Turkije en Nederland in het begin van 2017 begint met de coup, of wat daar voor moest doorgaan, die een jaar daarvoor in Turkije werd verijdeld. De daarop volgende zuivering van het staatsapparaat werd in Europa kritisch gevolgd. Turks Nederlandse demonstranten betuigen echter hun steun voor Erdogan. Rutte zegt daarop in het programma Zomergasten dat men moet oppleuren als men het hier niet bevalt. Deze uitspraak komt hem goed te pas in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in het voorjaar van 2017, maar Kurt, die in Soest geboren is, vader is van vier kinderen, vredelievend van aard is en zowel Turkije als Nederland aan zijn borst drukt, ergert zich daaraan. Hij vindt best dat men een dubbele loyaliteit kan hebben, maar dat wordt door alle geruzie op de proef gesteld.

Het referendum, dat Turkije in april wil houden om de macht van Erdogan te vergroten, zorgt voor nog meer olie op het vuur. NOS Correspondent Lucas Waagmeester zegt dat Erdogan de koning van de omdraaiing is en heel strategisch zijn plannen bedenkt. Dat de voorgestelde reis van de minister van Buitenlandse Zaken eerst door Duitsland en vervolgens door Nederland wordt tegengehouden, wordt uitgelegd als een gebrek aan democratie. Erdogan schuift daarna nog een pion naar voren, minister Kaya van familiezaken, die met de auto uit Duitsland komt om haar landgenoten in Rotterdam toe te spreken, maar door de politie wordt tegengehouden. De Turkse consul maakt veel misbaar, die rechtstreeks op de Turkse televisie wordt uitgezonden en de emoties daar en bij de aanwezige demonstranten in Rotterdam hoog opzweept. Aboutaleb zet de mobiele eenheid in met honden, hetgeen Erdogan brengt tot misselijk makende vergelijkingen. Hoogleraar Erik Jan Zürcher zegt dat men Kaya beter op het stadhuis had kunnen ontvangen, maar dat een rel ook Rutte wel goed uitkwam om zijn partij te profileren ten koste van de PVV. Kurt vond het vreselijk dat een degelijke Turkse vrouw niet eens een woordje mocht spreken. Hij ging kijken met zijn broer, een veteraan in het Nederlandse leger, kwam terecht tussen de linies en werd hard geslagen en gebeten door een politiehond, hetgeen zijn leven verwoeste maar hem in Turkije tot held maakte.

De Telegraaf kopte een dag daarna dat wij de baas in dit land zijn, waarmee ze de witte Nederlanders bedoelden. Kurt kon zich helemaal niet vinden in deze kop, want daarmee werden de Turkse Nederlanders gediscrimineerd. Na de overwinningen van Rutte en Erdogan wordt de toon weer gematigd, met Kurt als slachtoffer. Zo gaat dat dus in de wereld!

Hier mijn verslag van Tour de silence, hier die van Annes erfenis, hier die van De eurocrisis en de beeldvorming. Hier meer afleveringen van Medialogica.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten