Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



zaterdag 3 december 2011

Jennifer Egan over Bezoek aan de knokploeg, VPRO – boeken, 27 november 2011


Proust leest de Soprano’s.

Wim Brands zit in de bibliotheek van Den Haag en vraagt de Amerikaanse Jennifer Egan naar het uitgangspunt van haar roman Bezoek aan de knokploeg.
Egan zag in een hotel in New York een portemonnee liggen. Die intrigeerde haar. Ze is zelf vaak bestolen. Achttien jaar geleden was ze erg van streek toen ze in New York alles kwijt raakte, haar geld, bankpasjes, paspoort. Niet veel later werd ze gebeld door een vriendelijke mevrouw van de bank die haar behulpzaam wilde zijn. Egan gaf haar de pincode van haar bankpas en merkte later dat haar rekening was geplunderd. De vrouw van de bank bleek de dievegge.
Die dievegge liet haar niet los. Door het zien van de portemonnee in het hotel moest ze weer aan haar denken. Eerst had ze het als een kort verhaal bedoeld. Ze bedacht daarin ook een platenproducer die goudkorrels in zijn koffie strooit omdat hij hoopt daarmee zijn libido te verbeteren. De decadente producer bleek de hoofdpersoon van het tweede hoofdstuk te worden.
Egan wilde dat elk van de dertien hoofdstukken op zichzelf zou kunnen staan, met steeds een andere hoofdpersoon en een andere stijl. Ze kwam erop om een power point presentatie op te nemen, omdat die bestaat uit momenten en pauzes en, net als haar hele boek, geen continuïteit kent.

Bezoek aan de knokploeg beslaat vijftig jaar en gaat over de tijd waarin zij zich bewust werd van de wereld. Ze vond de jaren zeventig een rottijd. Ze heeft weinig research gedaan, wel omtrent de technische kanten van de muziekwereld. Ze wilde zelf daar ook artikelen over schrijven. Ze volgde een tweeling die rapte, maar het verhaal kwam niet van de grond.

Brands vraagt wat Marcel Proust met haar roman te maken heeft.
Egan zegt dat ze als twintiger Proust las, maar dat ze het saai vond. Later onderkende ze dat Op zoek naar de verloren tijd een meesterwerk was. Zij wilde net als hij de worsteling met de tijd tonen. Proust deed het in real time, zij suggereerde de uitgestrektheid,

Het is alsof Proust de Soprano’s leest, zegt Brands.
Egan keek ook naar die serie terwijl ze Proust las. Het beviel haar dat er geen centraal verhaallijn in zit, maar dat bijfiguren opeens een hoofdrol kunnen vervullen. 

Brands bevraagt haar nog over een mooie zin. De platenbons die succes heeft gehad vraagt een ander die gefaald heeft: ‘How did you get from A to B?’ waarmee bedoeld wordt hoe iemand de tijd is doorgekomen.
Het is iets dat we allemaal herkennen, zegt Egan, alleen hebben we het vaak te druk om te erkennen dat de tijd ons ergens heeft gebracht, ons heeft veranderd.

Haar nieuwe boek, nog zonder titel, had ze al eerder gepland en gaat over schepen die in New York in de 40-er jaren gebouwd werden. Egan is, vanwege de huidige politieke veranderingen in de wereld, geïnteresseerd in de tijd waarin de V.S zich tot supermacht ontwikkelde.

Zie hier mijn recensie van Bezoek aan de knokploeg. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten