Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



vrijdag 16 december 2011

De nieuwe Noorderlingen, Tegenlicht, 13 december 2010


Blauwestad en omgeving.

In de serie Nederland op de tekentafel, waarin de toestand in de uithoeken van ons land belicht wordt, was Tegenlicht een jaar geleden in Oost-Groningen, ooit het land van de graan en de strokarton, zoals mooi beschreven door Frank Westerman in De graanrepubliek (1999). Vanwege de kwijnende economische toestand werd in 1989 besloten tot het graven van een meer in dit land van het wordt nooit wat. Rond het Oldambt meer moest Blauwestad verrijzen met zelfbouwkavels voor vermogende Westerlingen. Dat kwam echter nooit van de grond. Er is op dit moment eerder sprake van Blauwdorp. Private investeerders trokken zich terug en het project is inmiddels weer in handen van de provincie Oost-Groningen en de gemeente Oldambt. Er is een nieuwe beleidsvisie ontwikkeld, waarin Blauwestad meer voor de Groningers zelf moet zijn. Statenlid Wiebe van der Ploeg (Groen Links) zegt dat Den Haag hun regio als een wingewest ziet. Ze zijn geschikt om aardgas te leveren, maar zien van de opbrengsten nauwelijks iets terug. Wat Blauwestad betreft vindt hij het belangrijk wat de bevolking wil.

Havenmeester en akkerbouwer Geert Jan Molema (zie foto) vindt het een bijzonder moment toen de kraan werd opengedraaid. In 2006 stribbelde hij nog tegen, maar inmiddels omarmt hij het project. Een buurtgenoot zegt dat ze geëmigreerd zijn, zonder dat ze hebben moeten verhuizen.  

Bewoner Marten Diberg geniet van het licht en de ruimte in en rond zijn huis. Wonen in Blauwestad heeft volgens hem één nadeel: dat je nog moet werken. Volgens hem stevenen we af op een maatschappij waarbij economische activiteit en wonen niet direct dicht bij elkaar hoeven te liggen. Hij is blij dat de provincie met de nieuwe ontwikkelingsvisie kwaliteit wil behouden. Duurzaamheid is belangrijk. Hij noemt Josephine Green die sociale verbanden in de toekomst belangrijker achtte dan winstmaximalisatie.

Projectontwikkelaar Simon Benus renoveert een oude strokarton fabriek uit 1908 tot een enorm appartementencomplex De toekomst, vooral bedoeld voor mensen uit de streek, en stelt vast dat zijn project succes heeft.

Rapper Teun Heuvel uit ’t Zandt zegt dat in zijn dorp van driehonderd huizen tien procent te koop staat. Hij kan de mensen echter moeilijk in de steek laten en woont daar ook naar tevredenheid. Het Gronings zou populairder moeten zijn, zegt hij. Er zit veel gevoel in de taal. Hij is inmiddels ook voorzitter van de plaatselijke voetbalvereniging en traint de jeugd. Ze hebben zeventig leden, maar worden door de KNVB gedoogd.

‘Het is hier nog stil,’ zegt een jongeman in het café. ‘Je hoort hier de vleugels van een roofvogel nog wapperen. Je kunt hier nog tot jezelf komen.’ Mooie reclame.   

1 opmerking:

  1. Hoe mislukt het daar ook is, ik vind het een heerlijk gebied. Een paar keer per jaar logeer ik bij een goede oude vriendin in Winschoten, en het is dan altijd fietsen rond de plas geblazen. Prachtig in elk jaargetijde.
    Alleen de werkgelegenheid, tja.
    Als ik geld had, dan ik zou ik daar wel een oude dag overwegen.

    BeantwoordenVerwijderen