Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.dinsdag 14 november 2017

Radicaal in Birmingham, Tegenlicht, 12 november 2017


Zonder onderling vertrouwen is oplossing voor het jihadisme ver weg

Tijdens zijn ronde door Europa om de stemming te peilen rond de integratie van moslims in de maatschappij, deed Jan Leyers ook het noorden van Engeland aan, waar de moslims in de achterwijken een gesegregeerd bestaan leiden, die, zo luidt de conclusie, een metersdiepe kloof heeft veroorzaakt met de westerse opvattingen en een grote gevoeligheid voor het jihadisme. In Radicaal in Birmingham blijkt dat ditzelfde ook geldt voor de tweede stad van Engeland, waarin een vijfde van de bevolking moslim is. Pogingen van de overheid in 2003 om met het anti radicaliseringsprogramma Prevent de angel uit het probleem te halen, kostten veel geld en hebben echter vooral geleid tot tegen onder personen die hun best doen de situatie vooral te normaliseren.

Regisseur Nirit Peled ging naar de islamistische wijk Sparkhill in Birmingham en luisterde wat mensen die daar wonen en werken te zeggen hebben over Prevent en hun initiatieven. Ze stuit meteen al op een demonstratie tussen extreemrechtse en linkse aanhangers. Anti discriminatie adviseur Mahmood heeft zijn handen vol om de toestand niet uit de hand te laten lopen. De voormalige jihadist Butt (zie foto), die eerder in Bosnië en in Afghanistan vocht en zich inmiddels inzet voor de jongeren in de wijk, zegt dat er een beeld van de wijk geschapen wordt met no go zones die helemaal niet klopt. Hij is aanhanger van het multiculturalisme en zegt dat er met het radicalisme van jongeren niets mis is, maar dat het zorgt voor verandering.

In 2007 werd er een anti terreur strategie toegepast vanwege de dreiging van aanslagen door bewoners in wijken als Sparkhill ,die ervoor zorgde dat de leefbaarheid minder werd. De moslimjurist Ballali kan erover mee praten want hij werd vaak lastig gevallen en behandeld als een crimineel. Hij zegt dat het idee om radicalisme door Prevent in de kop te smoren goed klonk, maar dat onderwijzers en dokters, die werden ingezet om daaraan mee te werken, geen terrorisme deskundigen zijn. Hij werkte ook zelf op een ambulance in Libië en vindt dat slachtoffers in de eerste plaats hulp nodig hebben. Er dient een veilige ruimte te zijn waar men de eigen mening kan uiten. Een moslima in de wijk die een sportschool heeft opgericht, verzet zich tegen de stigmatisering van de moslims en wil niets met Prevent te maken hebben. In plaats van overheidsgeld aan te nemen blijft ze liever onafhankelijk.

De islamtische hulpverlener Ashfas, die een eigen lokale programma in een andere achterstandswijk heeft om de weerstand van jongeren tegen het jihadisme te versterken, neemt wel geld aan van Prevent, maar vooral omdat het moeilijk is zijn project op een andere manier te financieren. Mensenrechtenactivist Begg, die in Guantanamo Bay gemarteld werd en zich het slachtoffer van de overheid voelt, stelt dat men met Prevent een noot probeert te kraken met een moker en stelt dat de onzichtbare oorlog die het Westen in het Midden Oosten heeft gevoerd geen goed heeft gedaan in de ogen van de jonge moslims. Butt kent de woede van de jongeren uit eigen ervaring, pleit voor een pragmatische aanpak en zet de deur ook open voor Prevent. Buurtmedewerker Iqbal vindt Prevent verderfelijk en wil zich niet de tegenstand van de buurt op de hals halen, waar men zich toch vooral een Brit voelt.

Voormalige leidster van een islamitische studentenvakbond Bouattia was er fel op tegen om studenten als verdachten te kenmerken en nog meer om vrouwen als een probleem te zien in plaats van een deel van de oplossing. Haar moeder klaagt dat ze op de school waar ze lesgeeft niet vrijuit kan praten met een camera in de klas die alle communicatie op een goudschaaltje legt.  

Hier meer informatie op de site van Tegenlicht, hier meer over de meet-up, vanavond in Pakhuis de Zwijger, ook over het beleid tegen radicalisering in Amsterdam, met onder andere regisseur Nirit Peled, hier mijn verslag van de serie Allah in Europa met Jan Leyers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten