Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.maandag 5 januari 2015

69: liefde seks senior (2013), documentaire van Menna Laura MeyerOp oudere leeftijd valt er seksueel nog genoeg te beleven

In de openhartige documentaire 69: liefde seks senior verdiept Menna Laura Meyer zich in de seksualiteit op oudere leeftijd. De gesprekken zijn in alle rust gefilmd, zoals bij het onderwerp past. In het aansluitende Gesprek aan de keukentafel vertelt ze tegen Sarina Vitta dat het idee begon bij haar grootvader die weduwnaar was en een seksuele behoefte had die echter ontkend werd. Ze ging langs bij een aantal oudere stellen om de stemming te peilen en schuwt daarbij geen directe vragen. Seksualiteit blijkt niet voorbehouden aan jongeren.

Meyer begint met een dansje in een feestzaal. Victor en Marja hebben een relatie nadat Victor vier jaar alleen door het leven ging, maar verder horen we weinig meer van hen. Des te meer van Wietske, die een levenslange relatie heeft met Chris, die inmiddels dementerend is. De liefde is er niet minder om. Ze gooit een bal naar hem over en geeft hem een kusje dat netjes beantwoord wordt. Wietske heeft een nieuwe vriend Fred erbij met wie ze op vakantie gaat. Hun liefde is minder intens dan die met Chris. Fred had vanaf zijn vijftiende 41 jaar lang een relatie met een vrouw die aan kanker overleed en daarna eenzaam was. Hij komt naar de toneeluitvoering waarin Wietske speelt. Zij houdt van mannen die puur zijn. Als Wietske bij Chris is klinkt de tikkende klok als een tijdbom. Niet veel later hoort ze dat haar man in het ziekenhuis is opgenomen. Ontroerend zijn de laatste momenten samen.

Kees en Atie kennen elkaar vanaf hun zeventiende op de tennisbaan. Kees houdt tijdens het gesprek de hand vast van Atie. Als ze het te spannend vindt worden, knijpt ze erin en dat doet ze verschillende malen. Ze zaten samen op de kweekschool. Tijdens een feest danste Kees met Atie die verloofd was en liet haar daarna nooit meer los. Kees praat openhartig over de ontmaagding van Atie op haar 23ste op het mos in een bos tijdens een fietsvakantie naar Vlieland. Op vragen van Menna antwoordt Kees dat zijn lijf meer intimiteit verlangt met het ouder worden en dat hij Atie meer aanraakt. Atie vertelt dat ze dichter bij elkaar gekomen zijn na doorgemaakte ellende. 

Gerard is zeventig en vertelt dat de seks die hij ooit in 1968 had met zijn partnerruilpartner Addy gewoon doorgaat na het overlijden van zijn vrouw. Addy was toen 27 jaar oud en nu 72 maar hij vindt haar nog net zo begerenswaardig. De seks is net zo intens als vroeger. Zij nam hem zoals hij was, iemand met een hartoperatie achter de rug.

Jeanne doet het zonder man en komt met hulpmiddelen aan haar gerief. Haar fantasieën zijn met de jaren weinig veranderd en datzelfde geldt voor het klaarkomen.

Hans is op zijn oude dag verslingerd aan de seks met Xander en laat de kijker daarin delen. Hij ontmoette zijn vriend op de internetsite Silver Daddies. Hoewel hij als een oud mannetje loopt en yoga oefeningen in zijn stoel doet om rustig te worden is hij op seksueel gebied nog een beest, zegt hij. Dat komt volgens hem door de psychische kracht die hij uitstraalt.  

Sarina Vitta vraagt naar de seksscène tussen Hans en Xander. Die kwam tot stand omdat Menna er ook iets van seks in wilde hebben. Omdat Xander niet met zijn gezicht in beeld wilde, werd het een scène waarin Hans Xander pijpte. Menna ging niet tot het klaarkomen, want dat zou kijkers afschrikken. Ze vond het naar om te zien dat het geslacht van Hans voor de televisie geblurd werd. Alsof het iets akeligs zou zijn om naar te kijken. Ze had geen moeite het afscheid van Wietske met Chris te filmen. Ze kreeg daarvoor toestemming en daarna zaten ook nog veiligheidskleppen ingebouwd, zoals de montage en de voorvertoning. Het aanvankelijke gevoel van Menna na de ontboezeming van haar opa is veranderd in het idee dat er op latere leeftijd nog veel in het verschiet ligt en dat er seksueel nog veel te beleven valt.   

Hier de trailer op vimeo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten