Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.vrijdag 7 december 2012

Filmrecensie: Paradise Lost: The child murders at Robin Hood Hills (1996), documentaire van Joe Berlinger en Bruce Sinofsky


Op vijf mei 1993 vond in West Memphis, Arkansas in een park een gruwelijke mishandeling en moord plaats op drie achtjarige jongens: Christopher Byers, Michael Moore en Steve Branch. Verdachten Jessie Misskelley (17 jaar), Damien Echols (18 jaar, in het midden op de foto) and Jason Baldwin (rechts op de foto) werden bekend werden als de West Memphis Three. In deze documentaire, die nog twee keer een vervolg kreeg, wordt de zaak nauwgezet gevolgd in de rechtszaal en ook daarbuiten. Zo´n beetje alle betrokkenen en hun relaties komen aan het woord. Daarmee geeft de documentaire ook een beeld van de sfeer in het zuiden van de Verenigde Staten in de negentiger jaren.

Jessie Misskelley is de eerste die getuigt. Hij vertelt dat hij Damien en Jason de jongens zag mishandelen. Hij wordt als verdachte gezien en vastgezet. Zijn vader zegt evenals de moeder van Jason Baldwin en de vader van Damien dat zijn zoon er niet bij betrokken was.
De moeder van Steve zegt dat haar zoon een scout was en nooit iemand lastig viel. Volgens Mark Byers, de stiefvader van Christopher, had de duivel de daders in bezit genomen. De plaats van de drievoudige moord was dichtbij de Baptist Church, waar hij voor de gemeente zingt. Later schiet hij met ingehouden woede op een pompoen zich daarbij voorstellend dat het de hoofden zijn van de jonge daders. De verdachten ontkennen. Later trekt Jessie zijn verklaring in. Hij zegt dat hij op de nacht van de moord in een andere stad aan het worstelen was. Zijn zaak wordt afgehandeld in Corning, Ark.

Tijdens een ontmoeting van ouders van vermoorde kinderen zegt de vader van Michael Moore dat de daders ook een deel van hem en de andere familieleden gedood hebben. Hij is gefrustreerd over hun gebrek aan rechten in vergelijking met de daders. De moeder van Steve is uitzinnig van woede. De moeder van Christopher zou de drie op straat vermoorden, mocht ze hen tegenkomen. 

Op 26 januari wordt de zaak tegen Jessie geopend. Zijn advocaat zegt dat de verklaring van Jessie onder druk tot stand is gekomen. Zijn stiefmoeder zou Jessie geen stuiver geven, maar zijn vader gelooft niet dat hij het deed. Zijn stiefmoeder kent hem vanaf zijn vierde. Ze beschermde hem omdat hij zwakbegaafd was. Jessie mist zijn familie en zijn vriendin. De politie raadt hen aan niet met de pers te praten om ongewenste verklaringen te voorkomen.
De advocaat van Jessie spreekt van reasonable doubt. De jury, die nooit in beeld komt, acht hem echter schuldig. Hij krijgt levenslang. 

In het tweede deel volgen we het proces tegen Damien en Jason, dat op 28 februari begint. Jessie kan strafvermindering krijgen als hij tegen hen getuigt maar dat doet hij niet. Damien zou onder invloed staan van satanist Allister Crowley. Een occultist wordt ondervraagd over het Book of Shadows dat onder het bed van Damien gevonden is met rode onderstrepingen. De vader van Damien vindt het niet verdacht dat Damien zwarte kleren draagt, dat doet zijn moeder ook. Zus Michelle zegt dat wickers de aarde aanbidden. Damien heeft zijn naam veranderd vanwege zijn christelijk geloof, zegt hij in de rechtszaal. Wicker betekende wise one. Het Book of Shadows kocht hij in de bibliotheek. De onderstrepingen stonden er al in. Jason en hij waren goede vrienden, die naar Metalicca en U2 luisterden. Hij gelooft niet in geweld, wel in karma. Hij is getrouwd en heeft inmiddels een baby.

Een medegevangene zegt dat Jason tegen hem de moordpartij bekende, dat hij de ballen van Christopher in zijn mond had gestopt. Vijf maanden na de moord vond de politie een mes in het meer achter de mobil home van Jason. Volgens de aanklager werd dat gebruikt tijdens de moord. Er is een foto waarbij een van de jongens aan armen en voeten geboeid is met een schoenveter. De huid van zijn penis is eraf gestroopt. Volgens de advocaat van Jason kan zoiets nooit in het donker, in het water met veel muggen erom heen gebeurd zijn. 

Na de moordpartij vond er een incident plaats in een fastfood restaurant. De manager vond een bebloede jongeman in het toilet. De politie maakte geen rapport op. De bloedsporen gingen verloren. Mark Byers gaf de documentairemakers op 8 januari een jachtmes. Het bloed dat er op zat kon zowel van de stiefvader of van Christopher zijn. Ze hebben hetzelfde DNA-type.
Volgens de advocaat van Jason zijn de slachtoffers naar het park gebracht door een volwassen man. Temeer omdat rond de slachtoffers geen bloed te zien was. Jason kan zoiets niet gedaan hebben. De pers vraagt Mark Byers naar zijn hersentumor. Hij zegt dat hij wil gaan verhuizen. De advocaat van Jason zet hem op de lijst verdachten, maar de jury oordeelt op 18 maart Jessie, Damien en Jason schuldig. De jongens worden geboeid afgevoerd. Damien krijgt een dodelijke vloeistof ingespoten, Jason krijgt net als Jessie levenslang. Damien zegt dat hij in ieder geval niet vergeten zal worden.

Het was boeiend hoe mijn mening veranderde. Eerst zag ik Damien, Jessie en Jason als daders, maar na het zien van de stiefvader van Christopher dacht ik dat hij de moordenaar moest zijn. Mooi de muziek van Metalicca.
Hier de trailer. Op naar deel twee.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten