Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.vrijdag 7 december 2012

Filmrecensie: Paradise Lost 2: Revelations (2000), documentaire van Joe Berlinger en Bruce Sinofsky


Het is inmiddels 1999. Damien Echols zegt dat hij niet serieus was toen hij in 1996 verklaarde dat hij in ieder geval niet vergeten zou worden. Hij wil een nieuwe zaak en hij niet alleen. Tot mijn vreugde is er een steungroep gevormd van personen uit de hele Verenigde Staten die zich niet kunnen verenigen met de uitspraak van rechter David Burnett en een nieuw proces willen. Ze hebben veel adhesiebetuigingen ontvangen.

Af en toe gaan we met een helicopterview over het vlakke gebied met wegen en huizen. De zuidelijke accenten geven een bijzondere sfeer aan de documentaire, net als de muziek van Metallica.

Mark Byers is cynisch. Hij is het er niet mee eens dat de ouders van de beschuldigden geld kregen van HBO, die de eerste film maakte. De film speelt inmiddels ook een rol in het debat. In deze tweede film wordt herhaaldelijk teruggeblikt op scènes uit de eerste film, die ook een nieuwe situatie voor de rechter was. Achteraf gezien had hij de opnamen niet goedgekeurd.

Mara Leveritt van de Arkansas Times ondervraagt leden van de steungroep. Het gaat hen om het bewijs. Men voert ook gesprekken met Dan Stidham die als enige overgebleven advocaat zonder enige vorm van beloning al vier jaar aan de zaak werkt. Samen met crime profiler Brent Turvey bekijkt hij de foto’s van de moord. Volgens Brent toont de foto van de afgesneden penis van Christopher Byers geen precisie maar woede. Ook overlegt Stidham over de bijtplekken op het gezicht van Christopher. Het is vreemd dat daar in het eerste proces geen aandacht aan is besteed. Een afdruk van het gebit is net zo’n goed bewijs als een vingerafdruk. 

De rechter houdt er niet van iemand ter dood te veroordelen, maar de inmiddels gepensioneerde aanklager Gary Gitchell heeft geen twijfels, hoewel er maar een klein deel van het verhoor van Jessie Misskelly op de band staat. Zelf zegt de inmiddels 23 jarige jongeman dat hij zijn betekenis heeft afgelegd om met rust gelaten te worden.

De steungroep skypt met Damien. Zijn woorden worden razendsnel met een tekstverwerker opgetekend. Hij zegt dat hij geen monster is maar in de verkeerde omstandigheden terechtkwam en dat hij in de gevangenis verkracht wordt. Na het zien van de eerste film was hij geëmotioneerd en had hij heimwee naar huis. Hij denkt dat Mark Byers de dader is en dat Melissa hem dekte. Inmiddels zou hij bij vrijheid niet meer in de openbaarheid willen treden.

Een lid van de Texaanse Wiccan Community zamelt geld in voor de Memphis Three. Ze zegt dat zij de godsdiensten respecteren en dat zij, anders dan de christenen, niet in de duivel geloven.

Van de families van de beschuldigden wil alleen Mark Byers aan het woord komen. Graag zelfs. De haat spat uit zijn ogen. Hij toont zijn kleine huis. We horen dat hij en Melissa naar Yerokee Village verhuisd zijn en dat ze stalen van de buren. Hij bedreigde ook de buurjongen met een mes. In 1996 sterft Melissa in haar huis. Oorzaak onbekend. De moeder van Damien wil weten wat er met haar gebeurd is. Ze voelt zich machteloos. De moeder van Jason verloor huis en werk en vindt alleen haar zoon belangrijk.

We zien Mark bij het graf van Melissa. Hij veroordeelt de schuldigen tot de hel. Met zijn vrienden doet hij heel stoer. Op de plaats van de moord graaft hij alvast een graf voor de Memphis Three. Hij giet benzine over houtsnippers en roept hysterisch: Burn, go to hell. Dat hij zich beroept op de bijbel zal gelovige christenen weinig goed doen. Hij spreekt zelfs met leden van de steungroep. Hij zegt dat Melissa op een ochtend dood naast hem lag en toont zijn kunstgebit na vragen over de bijtwonden. Hij zegt dat hij die al had op het moment van de moord, maar gegevens van de tandarts tonen aan dat hij die pas vier jaar na de moord kreeg.

Een odontoloog heeft de gebitten van de Memphis Three onderzocht. Hij concludeert dat de bijtwonden niet door hen zijn toegebracht. Een getuige zegt dat hij Mark Byers gezien heeft op moordplek, maar dat de politie niet naar hem wilde luisteren.

Later doet Byers mee aan leugendetectortest. Hij geeft toestemming om de test te filmen. Eerst ondervraagt een psycholoog hem. Hij had wel eens een woordenwisseling met Christopher en sloeg hem wel eens maar altijd om te disciplineren. Voor zijn hersentumor slikt hij een heel arsenaal aan medicijnen. Hij is gediagnosticeerd als lijdend aan een posttraumatische stressstoornis en is in zijn jeugd ook door een groep mishandeld. Na de test oordeelt de onderzoeker dat Byers de waarheid sprak. Byers is opgetogen en geeft de man een high five. Thuis zingt hij een lied van hoop. Op 2 juni wordt hij gearresteerd na het verkopen van medicinale drugs aan een undercover agent. Hij krijgt een gevangenisstraf van acht jaar.

Op 17 juni 1999 besluit de rechter dat er geen nieuwe zaak komt. Damien Echols krijgt op zijn vroegst op 5 mei 2000 een spuitje. Ik ben benieuwd naar de verdere acties van de steungroep. 

Hier de trailer.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten