Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



vrijdag 2 februari 2018

Olympisch bedrog (2018), ARD-documentaire van Hajo Seppelt


Duitse onderzoeksjournalist verdient een gouden plak

In de documentaire Olympisch bedrog, dat twee delen omvat, stelt Seppelt (zie foto) op de eerste plaats de staatsdoping aan de kaak die onder leiding van Vladimir Poetin steeds grotere vormen heeft aangenomen. In het tweede deel zien we dat niet alleen de Russen met de flesjes knoeiden waarin de urine zich bevindt, maar dat de flesjes zelf zo lek zijn als een mandje zijn waardoor de Winterspelen in Zuid Korea, waaraan Russische sporters in neutrale kleding meedoen, ongeloofwaardig worden.

Deel 1: waar het IOC het liet liggen

Tijdens de vorige Winterspelen in 2014 in Sotsji kwamen dermate veel gevallen van doping onder Russische sporters aan het licht dat het IOC niet veel anders kon dan Rusland tijdens de komende Winterspelen in Zuid Korea te straffen door dopingvrije Russische sporters alleen onder individuele naam mee te laten doen. Seppelt is al vanaf 2013 bezig met het onderwerp en laat zien dat Rusland, ondanks beweringen van IOC voorzitter Thomas Bach, in Sotsji de dopingtests vervalste, waardoor anderen beroofd werden van een gouden plak. Rusland probeerde alle informatie over staatsdoping te verwijderen, waaronder de e-mails van Grigori Rodtsjenkov die aan het hoofd stond van het anti-dopinglab tot hij vluchtte naar de Verenigde Staten. Omdat het te gevaarlijk voor hem is om voor de camera te verschijnen, praatte hij met Seppelt via een geluidsverbinding. Hij vertelde hij dat hij de FSB en Poetin verantwoordelijk houdt voor de staatsdoping die vanaf 2008 steeds meer geperfectioneerd is en dat Bach die zelf ook een naam heeft als het om corruptie gaat, die praktijken legitimeert. IOC lid Claudia Bokel sprak zich uit tegen deelname van Russische atleten aan de OS in 2106 in Rio, maar kreeg geen voet aan de grond en stapte daarna op. Een ander IOC lid, Richard Pound uit Montreal, is slecht te spreken over Bach en ziet de problemen rond Rusland zo dadelijk in Zuid-Korea weer opdoemen. Walther Tröger, een voormalig IOC lid noemt het dopingsysteem misdadig en zegt dat de toch al corrupte Bach een knieval maakt naar Poetin. De advocaat van Rodtsenkov wil dat het IOC een uitspraak doet over zijn cliënt die met de dood bedreigd wordt.

Deel 2: niet alleen de Russen zelf

De Russische arts Sergej Portugalov die eerder doping leverde werd in 2014 voor zijn hele leven met een beroepsverbod geconfronteerd maar is toch weer aan het werk, in samenwerking met de Zwitserse arts M. uit Bern, die al vanaf 2009 dopingpraktijken uitvoert. Via een informant die zich voordeed als langlaufer ontfutselde Seppelt met een geheime camera informatie over de bereidheid van M. om testosteron toe te dienen aan deze informant. Seppelt gaat met de beelden naar een Zwitserse anti doping medewerker die justitie inschakelt.
Een ander aspect betreft de zogenaamde Bereg kits waarin de urine van de sporters, waaronder ook voetballers en schaatsers, bewaard wordt. Rodtsenkov laat zien hoe de FSB deze kon kraken, zodat er na Sotsji een nieuwe verzegeling werd aangebracht. Seppelt gaat daarmee naar een glasdeskundige die voordoet hoe hij de dop kan losmaken van het flesje en voor zes euro in China een nieuw flesje kan bestellen met daarbij ook nog nagemaakte etiketten. De garantie dat men in Zuid Korea niet zou kunnen sjoemelen met de kits blijkt niet waterdicht, zoals Seppelt aantoont met flesjes die na een paar dagen in de koelkast gemakkelijk open te draaien en weer te sluiten zijn. Voor zijn onderzoek verdient Seppelt een gouden plak.

Hier de website van Hajo Seppelt met andere documentaires die hij over dit onderwerp; maakte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten