Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.vrijdag 23 februari 2018

Filmrecensie: The lost honour of Christopher Jefferies (2014), Roger Mitchell


Onjuiste beschuldiging drukt zwaar stempel op leven gepensioneerde leraar

De miniserie The lost honour of Christopher Jefferies werd samengevoegd tot een ruim twee uur durend drama over de gelijknamige, gepensioneerde leraar Christopher Jefferies uit Bristol, die aan het eind van 2010 beschuldigd werd van de moord op de 26 jarige Joanna Yeates. De film is gebaseerd op ware gebeurtenissen en we weten al meteen dat Jefferies onschuldig is, maar dat neemt niet weg dat de ontwikkelingen heel spannend zijn, niet in de laatste plaats door het fantastische spel van Jason Watkins als Jefferies.

Regisseur Mitchell geeft ons eerst een beeld van het leven van de excentrieke Jefferies die 34 jaar Engelse les gaf op een college maar nu zijn tijd vult met deelname aan een buurtcomité, een welzijnscommissie, bezoeken aan een sportschool, Franse les en natuurlijk de Engelse literatuur. Hij heeft een goed contact met de jonge mensen die een flat van hem huren in het grote huis dat elf appartementen telt. Op 17 december maakt hij nog een praatje met Joanna en haar vriend Greg die graag een kruidentuin willen aanleggen, hetgeen Jefferies prima vindt en later helpt hij Greg die naar Sheffield wil, met zijn startproblemen vanwege de sneeuw. De volgende dag wil zijn eigen auto niet starten en helpt een andere huurder, de Nederlandse Vincent Tabak hem, om zijn auto aan te duwen. De laatste gebeurtenissen spelen een belangrijke rol in het onderzoek dat de politie doet na de moord op Joanna op de avond van de zeventiende december.

Jefferies wordt eerst nog gevraagd of hij meer weet over de moord, maar corrigeert alleen zijn verklaring die door de politieagenten wordt opgetekend, al vinden ze het wel vreemd dat hij over de tegenstrijdigheden van de menselijke aard spreekt. Niet veel later echter moet hij mee naar het bureau en wordt daar verhoord in aanwezigheid van een topadvocaat Paul, die zijn vroegere leerling Charles voor hem geregeld heeft. Hoewel Paul zegt dat hij diezelfde dag nog vrijgelaten zal worden, duurt dat nog wel enkele dagen, waarin we horen dat Vincent een verklaring heeft afgelegd die belastend is voor de vroegere leraar. Jefferies neemt, na zijn vrijlating vanwege gebrek aan bewijs, zijn intrek bij Charles en zijn gezin omdat zijn eigen huis overhoop gehaald is en hij zich maar beter niet op straat kan vertonen. In een van de meest indrukkende scènes in de film leest Jefferies wat de tabloids in de tussentijd allemaal voor vuil over hem geschreven hebben.  

De zaak wordt geklaard als de recherche Vincent nog eens ondervraagd en meteen een DNA test afneemt, zoals ze eerder ook bij Jefferies deden. Daaruit blijkt dat Vincent de dader is en Jefferies onschuldig. Charles zet Jefferies aan om zijn gram te halen. Daarvoor gaat Jefferies eerst naar de kapper, die hem van zijn uitbundige haardracht af helpt en neemt hij weer zijn intrek in zijn gehavende huis. De buurt is nog steeds vijandig tegen hem. De sympathieke winkelierster die hem dagelijks zuurdesembrood verkoopt schrikt als hij weer in de winkel komt en vanaf de stoep wordt hij uitgejouwd. Paul regelt advocaat Louis, die ook in dienst van de McCanns werkte, van wie dochter Madeleine al lange tijd vermist was, en alles weet over het eisen van smartengeld. Louis stelt Jefferies voor bij de schikking met de banken aanwezig te zijn, maar de laatste schrikt daar toch voor terug en sluit zich op in zijn huis. Charles moet zwaar op hem inpraten om deel te nemen aan een commissie die voorstellen doet over een gedragscode van kranten. De opluchting bij Jefferies is groot als hij zich eenmaal in het openbaar heeft uitgesproken. De winkelierster komt in de straat op hem af om zich te excuseren voor haar lompe gedrag en de rouwende Greg die bezig is met de kruidentuin vraagt hem of hij de rosemary, sage en thyme wil bijhouden.

Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten