Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.woensdag 4 oktober 2017

Filmrecensie: Lawless (2012), John Hillcoat


Onoverwinnelijkheid heeft een grens

Lawless is een van de betere westerns, door het geslepen acteerwerk van Forrest (Tom Hardy), een van de drie broers Bondurant die doen denken aan Bonanza, maar zeker ook door het sterke scenario en de muziek van Nick Cave. Daarmee maakt regisseur John Hillcoat de vorige, zwakkere film The road (2009) over een tocht van een vader en een zoon door een verwoeste Verenigde Staten, goed. In plaats van traagheid overheerst dit keer de actie en vooral de dreiging daarmee.

De film speelt zich af tijdens de drooglegging in de Verenigde Staten in de jaren dertig. Dat leidde in 1931 in de streek Franklin in Virginia tot een zware confrontatie tussen de broers Bondurant die illegaal whisky stookten en de politie. De komst van de nieuwe hulpsheriff Charlie Rakes drijft de tegenstelling op de spits. Omdat de broers de naam hebben onoverwinnelijk te zijn, is de strijd tussen het gezag en de bootleggers, zoals de transporteurs van de illegale stook heten, hard en gewelddadig.

In het begin gaat het er allemaal nog erg vrolijk aan toe. De broers Forrest en Howard leveren drank aan uitgaansgelegenheden terwijl de jongste broer Jack buiten staat te wachten. Als hij lastig gevallen wordt door een man met een mes, rekent Forrest keihard met de belager af. Zijn familie bestaat uit overlevers, zegt Jack die de rol van verteller heeft. Forrest is de leider en zeer onderkoeld, terwijl Howard meer de uitvoerder is en de domme kracht en het jongste broertje Jack impulsief handelt en snel in de problemen komt.

Forrest heeft een oogje op de knappe Maggie uit Chicago, maar reageert heel koel als ze een baantje wil in hun saloon. Jack wil graag verkering met de christelijke Bertha in het dorp maar haar vader is daar op tegen en het doet hem geen goed dat hij een kerkdienst moet verlaten omdat hij kotsmisselijk is van de whisky die hij vooraf zoals gebruikelijk uit een glazen pot gedronken heeft. Uitvoerder Cricket, die mank loopt omdat hij vroeger de Engelse ziekte heeft gehad, denkt dat er roest of lood in de leiding zit, want de kwaliteit van whisky die in een goed verborgen gehouden stokerij gefabriceerd wordt, is van hoogstaande kwaliteit.

Tijdens een bezoek van hulpsheriff Rakes wordt Jack zwaar in elkaar geslagen. Hij dreigt Rakes dat zijn broers wraak zullen nemen, maar die vinden dat hij te hard van stapel loopt. Tijdens een transactie wil Forrest dat Howard aanwezig is vanwege de gevaren die daarmee gepaard gaan, maar die komt niet opdagen waarop Forrest zo’n beetje de keel wordt doorgesneden. Hij loopt dertig kilometer naar het ziekenhuis en herstelt langzaam. Jack besluit om de transactie met Cricket te voltooien. Bij gebrek aan benzine gooit Cricket whisky in de tank, maar daarna ontsnappen ze net aan de dood door clementie van de lokale crimineel Floyd Banner. Forrest is niet blij met de actie van Jack maar gaat, nadat Jack hem een papiertje met het adres van zijn belagers heeft gegeven, toch met Howard op weg om hen af te straffen. Ze blijken helpers van Rakes te zijn, die daarop de strijd verhevigt.

Een onvoorzichtige daad van Jack die met Bertha naar de stokerij gaat, vormt de aanleiding tot de grote finale waarin Jack de trekker overhaalt en Rakes neerschiet terwijl hij in het begin van de film nog geen varken durfde te doden. In een nawoord zegt hij dat ze na de opheffing van de droogleggen allemaal goed terecht zijn gekomen, zij het dat Forrest die trouwde met Maggie, in een wak viel en aan een longontsteking overleed. Waarmee de onoverwinnelijke toch nog tot menselijke proporties is teruggebracht.

Lawless is gebaseerd op de roman The wettest county in de world van Matt Bondurant, dat gestoeld is op werkelijke gebeurtenissen.

Hier de trailer, hier mijn bespreking van The road.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten