Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.zondag 1 oktober 2017

Filmrecensie: Gett – the trial of Viviane Ansalem (2014), Ronit en Shiomi Elkabetz


Groots en meeslepend drama rond een scheiding

Gett is een adembenemend scheidingsdrama in een land waarin geen burgerlijk recht rond scheiding bestaat en een driemanschap van rabbi’s zich over een scheiding uitspreekt. Die kan alleen voltrokken worden als de man instemt en Elijah Ansalem, de man van Viviane is wel een heel vasthoudende dwarsligger. Daardoor krijgen we wel een duidelijk beeld van intieme relaties in Israël.

Na dertig jaar huwelijk en vier kinderen is Viviane haar man beu, omdat hij zich helemaal niet om haar bekommert. Ze neemt advocaat Carmel in de arm en stapt naar de kerkelijke rechtbank, die bestaat uit drie rabbi’s onder leiding van rabbi Salmion. Voorafgaande aan het proces zegt Elijah nog in het Frans tegen zijn vrouw dat hij haar terug wil, maar zij is vastbesloten haar eigen leven te leiden. Ze werkt als kapster en woont al niet meer bij haar man.

Zes maanden later traineert Elijah het proces door niet te komen opdagen. In de tussentijd is Viviane wel weer teruggegaan naar haar man omdat de rechters dat eisten. Dat heeft ze geen half jaar volgehouden. Er verschijnt na vijf maanden een man in de rechtszaal die namens Elijah vraagt of Viviane bij hem terugkomt, maar daar gaat ze niet op in. Weer vijf maanden later dreigt de rechter het paspoort van Elijah te ontnemen, maar Viviane merkt op dat hij geen paspoort heeft uit vrees dat hij op sabbath zou moeten rijden. De rechter zegt daarop dat hij zijn best zal doen om Elijah weer in de rechtszaal te krijgen.

Na anderhalf jaar is Elijah dan wel weer aanwezig maar hij geeft nog steeds niet toe aan een scheiding. De rechter roept getuigen op om meer helderheid over de zaak te krijgen. Rabbi Shimon, de jongere broer van Elijah staat hem bij. Emil de oudste broer van Elijah vindt dat Elijah niet dwingend genoeg was tegen Viviane, al moet hij na een interruptie van Carmel bekennen dat zij geen gelukkig leven met zijn broer gehad heeft. Evelyn die het eten naar Elijah brengt dat Viviane gekookt heeft, weet niets van uitstapjes die Viviane maakt. Rachel de zus van Viviane heeft een duidelijke visie op de zaak en wordt de zaal uitgezet. Simon en Dona hebben verschil van mening over hun buren, maar tijdens de verhoren blijkt dat Dona bij Simon onder de plak zit. Yacoov, een vriend van Elijah, zegt dat hij de knoet niet spaarde. Een andere vriend insinueert dat Viviane afspraakjes maakte in een café, maar dat bleek met Carmel.

Na drie jaar gaat het getrouwtrek gewoon verder. Carmel vraagt Elijah op de man af wanneer ze voor het laatst seks gehad hebben, waarop hij alleen antwoordt dat Viviane dat niet wil. Shimon wordt emotioneel als hij zegt dat Viviane zijn broer heeft uitgebuit. Ook Viviane wil niet zeggen hoe lang ze al geen seks gehad hebben maar het was in ieder geval heel lang. Carmel komt vervolgens zelf onder vuur te liggen. Hij wil er de brui aan geven als Shimon hem ervan beschuldigt dat hij verliefd is op zijn cliënte.

Drie maanden later dreigt de rechter Elijah op te laten sluiten en dat gebeurt ook. Carmel dacht een akkoord gesloten te hebben met Shimon maar dat blijkt tot zijn teleurstelling een loze afspraak te zijn geweest. Viviane is duidelijk van streek dat het allemaal zo lang moet duren. Ze verwijt de rechter incompetentie, waarop ze vertrekt.

Het einde van de zaak die na vijf jaar in zicht komt is heel fraai, waarbij blijkt hoe de vork in de steel zat, maar daar zal ik niets over zeggen om de afloop niet te verklappen. Twee jaar na het uitkomen van de film overleed Ronit Elkabetz, die de film samen met haar broer maakte en de rol van Viviane speelde, op 51 jarige leeftijd aan kanker. Gett – the trial of Viviane Ansalem, het laatste deel van een trilogie, was haar laatste film. Haar ouders waren afkomstig uit Essaouira in Marokko.

Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten