Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.zaterdag 14 oktober 2017

Cartel land (2015), documentaire van Matthew Heineman


Thrillerachtig verhaal over pogingen de macht van drugskartels te breken

De aangrijpende documentaire Narco cultura van Shaul Schwarz uit 2013 krijgt een sterk vervolg in Cartel land van documentairemaker Matthew Heineman. Het beeld van de drugswereld in Mexico is beklemmend want die zorgt er opnieuw voor dat er doden vallen. Dit keer gaat het over de strijd tegen de overlast die van twee kanten wordt gevoerd, van de milities aan de kant van de Verenigde Staten die drugskoeriers aan willen pakken en het volksverzet aan de kant van Mexico dat het slappe gedrag van de regering tegen de drugskartels zat is en de eigen bevolking wil beschermen. In Cartel land zien we vooral mensen van vlees en bloed die het vaak ook niet kunnen helpen dat ze aan de ene of de andere kant staan. Dat maakt de documentaire van Heineman zo fascinerend.

Heineman opent en sluit af met de mensen die in Mexico de drug meth maken, dat staat voor methamfetamine, die een roes veroorzaakt maar ook veel lichamelijke problemen veroorzaakt. Een medewerker is zich daarvan bewust maar hij zegt dat hij niet anders kan vanwege de armoede waarin hij verkeert.

In Alter Valley in Arizona jaagt militielid Tim Nailer op verkenners die door de drugsbendes vooruit worden gestuurd om te zien of de kust veilig is om hun handelswaar de grens over te krijgen. Hij heeft zelf een moeilijke jeugd gehad, raakte
verslaafd aan drugs, maar besloot na een auto ongeluk zijn leven te beteren en het beter te doen dan zijn vader.

Aan de andere kant, in de streek Machoacán, begraaft men vijftien dode werknemers van een limoenplantage omdat de eigenaar geen geld aan het drugskartel van de Tempeliers wilde geven. De arts José Mireles besluit daarop om het dorp waarin het gebeurde met een gewapende burgerwacht te schermen, die Autodefendas genoemd wordt. Op 24 februari 2013 werd de eerste vergadering belegd vanwege de apathische houding van de regering. Mireles roept mensen uit andere dorpen op mee te doen om de boeven te vangen en deelt witte T-shirts uit. Na een interventie van het leger in een dorp, waarbij men de wapens moet inleveren, vindt een spontane volksopstand plaats waarna men de wapens weer terugkrijgt en het leger afdruipt. Mireles roept op om een burgerraad in te stellen die de orde in het dorp moet bewaren.

Een vrouw vertelt over de barbaarsheid van leden van de Tempeliers die haar man voor haar ogen in de fik staken en anderen in stukken hakten, zoals ook in Narco cultura gebeurt. Ze werd na het nodige misbruik van haar lijf vrijgelaten omdat ze voor altijd gestraft was met de beelden van de moorden op haar netvlies. Autodefendas spoort de daders op en voert hen niet lichtzinnig af. President Nieto maakt zich, in voorbereiding op de komst van Obama, op televisie sterk voor de rechtsstaat.

De toestand wordt onevenwichtiger als Mireles zwaargewond raakt bij een vliegtuigongeluk en Torres de woordvoerder wordt. Hij wordt bekritiseerd door dorpelingen die willen dat de burgerrechten gerespecteerd worden en men niet ongevraagd hun huizen binnenvalt.

Tijdens de viering van het éénjarig bestaan van Autodefendas drukt de redelijk herstelde Mireles Torres op het hart dat hun leden niet, zoals gebeurt, voor eigen rechter spelen. De regering speelt al gauw de groep uit elkaar door Torres en zijn volgelingen op te nemen in zijn defensie. Mireles komt daardoor buiten spel te staan. Hij maakt het zichzelf nog moeilijker door een relatie te beginnen met de knappe, jonge Karla. Hij wil samen met haar naar de Verenigde Staten vluchten maar wordt gearresteerd en wacht, zo zegt de aftiteling, in een Mexicaanse gevangenis op zijn proces.

De productie van meth, zegt de man van het begin, zal gewoon door blijven gaan.  

Hier de trailer, hier mijn bespreking van Narco cultura.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten