Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.donderdag 5 oktober 2017

Grenzenloos misbruikt (2016), documentaire van Jacco Groen


Undercoveractie leidt tot aanpak webcamkindersekstoerisme

Webcamkindersekstoerisme zou een aardig scrabblewoord zijn, maar de misstanden die daarachter schuil gaan, zijn schrijnend en opsporing van de daders is moeilijk. Daarom ging vanaf augustus 2015 een team van Terre des Hommes naar de Filipijnen om undercover binnen te dringen in het netwerk van lieden die daar erg rijk van wordt. De kindercyberseks blijkt een lucratieve industrie te zijn, die door de inval in ieder geval wereldwijd meer aandacht van de Filipijnse politie en justitie krijgt.

De documentaire opent met een beeld van politiechef Catharine die een buitenlander op de luchthaven van Manilla aanhoudt vanwege betrokkenheid bij kinderseks. Hans Guyt van Terre des Hommes zegt dat de daders hele gewone mannen zijn die hun kans schoon zien omdat ze gelegenheid hen dit toestaat. Ruim zevenhonderdduizend mannen bekijken webcamfilmpjes van kinderen, die hun lichaam aanbieden. Slachtoffers zijn er niet, evenmin als getuigen en het bewijs is moeilijk te leveren. Via de robot Sweety probeert men daders te traceren en tegenwoordig zijn er ook chatbots.

De Vlaamse onderzoeksjournalist Peter Dupont verdiepte zich vanaf 2012 in dit onderwerp. Hij wilde lieden opsporen die de cyberseks aanbieden. Een Australische politiemedewerker vertelt dat armoe mensen kwetsbaar maakt om kinderen aan te bieden voor seksuele activiteiten. Een alleenstaande jonge moeder die vroeger ook in de business werkte zegt dat het gemakkelijk is en dat het veel geld oplevert, zodat ze vaak door de familie gedwongen worden zich te prostitueren. De Filipijnse onderzoekster Lila (zie foto) zegt dat het heel Aziatisch is om voor de familie te willen zorgen, maar dat ze schrok van de verkrachtingen, martelingen en kinderhandel die met de sekshandel samenhangen. Mannen willen zo’n webcammeisje ontmoeten en ronselaars zijn graag bereid om een afspraak te regelen. Door de chaos na orkaan Haiyan konden dubieuze organisaties gemakkelijk het land binnenkomen. Klimaatverandering maakt mensen kwetsbaar om hun kinderen in seksuele zin te laten misbruiken. Het redden van een kind houdt het gevaar in dat een ander kind de plaats overneemt, want een andere manier om aan de armoede te ontsnappen is er niet.  

Dupont doet zich voor als klant en komt via de Amerikaanse ex marinier Max Makati aan een contact met Tomas die een webcamhuis in het zuiden van de Filipijnen heeft waar hij niet eens zoveel geweld toepast. Tijdens ontmoeting is ook zijn moeder aanwezig en de dertienjarige Maria die hij meteen mee kan krijgen naar zijn hotel. Dupont gaat echter met een groepje kinderen naar het zwembad om hun vertrouwen te winnen en daarna met een meisje, dat met een tweede sleutel kan zo’n kind ongezien binnen kan komen, te spreken op zijn hotelkamer. Het gesprek wordt afgeluisterd door medewerkers die in de kamer daarnaast zitten en de gegevens worden doorgegeven aan de politie, die, met hulp van de FBI, nader onderzoek verricht. Dupont probeert ook een slachtoffer van Makati op te sporen, maar dat spoor loopt dood, maar later wordt Makati opgepakt als hij probeerde het land weer binnen te komen.  

Een andere zaak betrof het misbruik van jonge kinderen door ene Jerry die op Facebook te vinden was met daarop ook namen van trawanten zoals Odd. Peter maakt een afspraak met hem, speelt informatie over het misbruik door naar de politie en raakt betrokken bij een spannende actie om minderjarige kinderen te bevrijden. De vijf daders worden voorgeleid aan de kinderen die identificatie moeilijk vinden omdat het vaak bekenden zijn. In een opvanghuis zijn de twaalf jonge meisjes veilig. De beheerster van het huis zegt dat de oplossing van het probleem een holistische benadering vraagt, omdat sporen van bewijs in de Cloud verdwijnen en ook de wetgeving er niet op aangepast is. Wellicht dat undercover acties helpen om deze misstanden aan te pakken.

Hier de trailer, hier de site Free a girl, waarop Groen zegt dat het een minuut duurt om het leven van een kind te verwoesten, maar een eeuwigheid om een cyberpedoseksueel te veroordelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten