Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.



dinsdag 29 april 2014

Debat tussen kandidaten voorzitterschap Europese Commissie, Maastricht, 28 april 2014




Weinig meningsverschil over de houding van Europa ten aanzien van het conflict in Oekraïne

De Europese verkiezingen komen eraan. Dus daaraan voorafgaand wordt er gedebatteerd. Gisteravond vond in de universiteit van Maastricht een debat plaats tussen mogelijke kanshebbers voor het voorzitterschap van de Europese Commissie, dat met veel tamtam The First European Presidential Debate werd genoemd, hoewel het nog allerminst zeker is of de lidstaten straks niet onderling de machtsposities verdelen. Helaas vond de Nederlandse televisie het debat niet interessant genoeg om uit te zenden. Op Twitter werd wel druk deelgenomen. Af en toe kwam er een vraag door aan de kandidaten, bijvoorbeeld of de economie niet onder controle van de politiek moet worden gesteld. Gistermiddag twitterde ikzelf dat het goed zou zijn als de EU de besluitvorming verder zou democratiseren om Poetin de wind uit de zeilen te nemen.

Mogelijke kanshebbers voor het voorzitterschap dat nu nog door Barroso wordt bekleed zijn Jean-Claude Juncker (rechts) van de christendemocraten, Guy Verhofstadt (links) van de liberalen en de bebaarde Martin Schulz van de sociaaldemocraten. De charmante Ska Keller is de enige vrouw in het gezelschap en de enige jongere, maar spreekt zeer welluidend namens de Groenen. Ze vormt echter geen machtsfactor van belang en doet dus eigenlijk voor spek en bonen mee.   

Onder leiding van Chris Burns en Isabelle Kumar van Euronews werd in anderhalf uur een drietal onderwerpen behandeld. De verdere (economische) ontwikkeling van Europa, de integratie en het Eurosceptisme en tenslotte de buitenlandse politiek met daarin de zorgwekkende toestand in Oekraïne. Dat laatste onderwerp leek me het meest interessant om te verslaan, al lopen de meningen daarover niet erg uiteen.

Een Twitteraar vraagt of Oekraïne een lidstaat van de EU moet worden. Geen van de kandidaten is daarvoor.
Juncker noemt het Russische gedrag ontolerabel, maar hij wil geen oorlog. In plaats daarvan kiest hij voor een dialoog waarbij de Europese waarden verdedigd worden. Hij was eerder voor een associatieverdrag met Oekraïne, dat nog een lange weg te gaan heeft in democratische zin.
Schulz wil het land zoveel mogelijk bijeenhouden en de sociale kloof dichten. Hij was in Vilnius voor ondertekening van het associatieverdrag maar Janoekovitsj wilde uiteindelijk niet tekenen. Europa had beter toen de financiële steun kunnen geven die het nu heeft toegezegd. De diplomatie moet zijn werk doen.
Verhofstadt wil dictator Poetin buiten Oekraïne houden en de democratische oppositie in Rusland bijstaan. Sancties zijn daarvoor een geschikt middel.
Keller wil een vreedzame oplossing op basis van de resultaten van Genève. Net als Juncker  wil ze een dialoog en zeker niet escaleren. Ze is voor sancties maar wil er wedstrijd tussen de V.S en de EU van maken wie de zwaarste oplegt.

Vervolgens gaan de presentoren nog even door over onze gasaanvoer vanuit Rusland.
De Groenen, zegt Keller, hebben al veel eerder gepleit voor minder afhankelijkheid van Russisch gas en meer ambitie voor duurzame bronnen.      
Ook Juncker wil meer duurzaamheid. Hij wil ook de Europese energiepolitiek stroomlijnen om minder afhankelijk te worden van Rusland om afpersing te vermijden, maar is ook tegen kernenergie en fracking.  

In het slotpleidooi, waarbij men op een grappige manier steggelt over de toegemeten tijd, benadrukt Juncker het oplossen van problemen voor de inwoners, Schulz de sociale rechtvaardigheid, Verhofstadt meer vrouwen in de top en Keller tenslotte voor een verbond van mensen die samen de richting van de unie bepalen. Het was een verademing dat geen van de kandidaten wil samenwerken met extreem rechts en de Eurosceptici, al verwijt Verhofstadt Juncker dat hij wel dat soort lieden zoals Berlusconi onder zijn leden heeft. Zelf is Verhofstadt voor verdere federalisering maar tegen meer bureaucratie, dus een samenwerking op hoofdlijnen en geen regels meer over de kleur van olijfolie.  

Op 15 mei volgt een tweede debat. Hopelijk komt de Nederlandse tv tot inkeer.  

Hier de site van omroep Limburg met een link naar het debat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten