Welcome, reader! According to Antony Hegarty in this second decade of the new century our future is determined. What will it be? Stays all the same and do we sink away in the mud or is something new coming up? In this blog I try to follow new cultural developments.

Welkom, lezer! Volgens Antony Hegarty leven we in bijzondere tijden. In dit tweede decennium van de eenentwintigste eeuw worden de lijnen uitgezet naar de toekomst. Wat wordt het? Blijft alles zoals het is en zakken we langzaam weg in het moeras van zelfgenoegzaamheid of gloort er ergens iets nieuws aan de horizon? In dit blog volg ik de ontwikkelingen op de voet. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u zich ook aanmelden als volger. Schrijven is een avontuur en bloggen is dat zeker. Met vriendelijke groet, Rein Swart.

Laat ik zeggen dat literaire kritiek voor mij geen kritiek is, zolang zij geen kritiek is op het leven zelf. Rudy Cornets de Groot.

Do not go gentle into that good night, Old age should burn and rage at close of day; Rage, rage against the dying of the light. Dylan Thomas.

Het is juist de roman die laat zien dat het leven geen roman is. Bas Heijne.

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Johannes.dinsdag 28 december 2010

Recensie: De kracht van het bekken, Eric Franklin

De ondertitel lichaamsoefeningen voor meer kracht en stabiliteit van de bekkenbodem verraadt dat De kracht van het bekken (2009) een doe-boek is. Dat is inderdaad zo, maar behalve veel interessante oefeningen voor het bekken krijgen we tussendoor ook veel informatie.


Op een rustige en duidelijke manier ontsluit Eric Franklin dit nog goeddeels onbetreden terrein: de botten, de gewrichten, de spieren en de organen in het bekkengebied komen op systematische manier aan de orde. Hij maakt duidelijk dat er samenhang is tussen de bovenste ribben, middenrif en bekkenbodem, maar ook tussen bekkenbodem en mond en tussen bekkenbodem en het lichaam als geheel: rug-, knie- en voetproblemen kunnen door bekkenbodemoefeningen voorkomen worden, incontinentie kan worden tegengegaan, de seksuele energie verhoogd.

Dat is heel wat anders dan het verhaal in de volksmond dat alleen vrouwen na zwangerschap hun bekkenbodemspieren dienen te trainen. Ook voor mannen zijn de oefeningen zinvol, al gaat het bij hen minder om kracht, maar eerder om flexibiliteit en beweeglijkheid.

‘Krachttraining is niet de enige manier om een goed spierstelsel op te bouwen. Voor een goede beweging is het noodzakelijk dat het systeem van spieren, botten en weefsel op een gecoördineerde wijze samenwerkt. Het samenspel van alle delen van de structuur is cruciaal voor het ontwikkelen van  effectieve kracht; de geïsoleerde training van een paar spieren is niet genoeg.’ Coördinatie is dus heel belangrijk; die zorgt op zichzelf al voor meer kracht.

Om in contact te komen met die schijnbaar onbeweeglijke omgekeerde pyramide, waarop de romp met alle organen rust, heeft Franklin een variatie aan slimme oefeningen uitgeschreven. Hij acht verbetering van de waarneming en kennis essentieel voor een effectieve training. Zijn aandacht voor bewustwording doet denken aan de Feldenkrais-methode, maar hij heeft ook aandacht voor qi, de levensenergie die door de oefeningen beter gaat stromen. Franklin heeft zelf een bewegingsinstituut in Zwitserland en is op te vinden op
www.franklin-methode.ch

De Nederlandse vormgeving kent een rustige bladspiegel en een chique uitvoering; Alleen had de relatie tussen oefeningen en tekst soms duidelijker gekund, maar misschien komt dat nog eens in een herdruk.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten