Pages

maandag 16 maart 2015

Digitaal voedsel, Tegenlicht, 15 maart 2015



Nieuwe oplossingen voor beter en duurzamer voedsel

De titel Digitaal voedsel spreekt niet meteen aan. Het staat ver af van de aarde waaruit we ons voedsel halen. Tegenlicht geeft echter een fascinerende draai aan deze opvatting en maakt helemaal waar waarvoor het bedoeld is: onze overtuigingen op losse schroeven zetten en hoop bieden voor een andere toekomst. Chris Kijne zegt tussendoor dat de nieuwe generatie oplossingen zoekt om voedsel beter en duurzamer te maken zonder de klok terug te draaien, dus met slimme middelen.

Volgens de Amerikaanse journalist Michael Pollan is technologie goed te gebruiken voor het verbeteren van het voedselsysteem. Als men weet welke weg het voedsel heeft afgelegd, kan de consument een betere keuze maken. Hij heeft onderzocht dat onze voedselkringloop, vooral door het gebruik van kunstmest, veel CO 2 veroorzaakt. Een alternatief is het gebruik van fotosynthese gebaseerd op zonnetechnologie. Farmland NP koopt Amerikaanse landbouwgrond om die biologisch geschikt te maken. Binnen vijf jaar kunnen er winstgevende biologische producten op verbouwd worden. Landbouwer Frank Savage zet in plaats van bestrijdingsmiddelen schapen in om luis te bestrijden. De verkoop gaat via Farmland, de wisselbouw wordt met digitale data ondersteund. Een geval van high tech biologisch boeren.

Shireen Yates van de San Francisco FoodTech zegt dat er veel onkunde op voedselgebied is. Zij stelt de vraag wat we nodig hebben voor een optimale ontwikkeling. Het is belangrijk te weten hoe men zich moet voeden.. Tegenwoordig verandert de voedselindustrie van massaproductie van producten ver weg tot lokale en verse producten. Ze had zelf een gluten allergie en ging daardoor erg letten op de ingrediënten, maar zelfs dat gaf haar geen zekerheid dat ze niet iets verkeerds zou eten. Een nieuw product betekent een risico voor haar. Ze ontwikkelde een glutendetector. De gevonden informatie kan ze met anderen delen via een app. Er komen meer scanners waarmee zaken als pesticiden en antibiotica kunnen worden opgespoord. In Silicon Valley komen veel start-ups van de grond die zich daarmee bezig houden. Durfkapitalisten zetten tegenwoordig in op de voedselproductie. 

Filosoof Julian Baggini, schrijver van Deugden van de tafel dat over ethische vragen rond voedsel handelt, stelt dat er wantrouwen is tegen de voedselindustrie en dat er juist vertrouwen nodig is. Waarborgen zeggen niet alles en zijn gemakkelijk te omzeilen. Baggini denkt na over onze standaardopvattingen over de voedselproductie en de natuurlijkheid ervan. Een voorbeeld is de Limburgse sla teler Mark Delissen die Led verlichting gebruikt. Hij kan daarmee de lente nabootsen en de smaak en de groei van zijn sla beïnvloeden door de kleuren af te wisselen. In zijn kassen heeft hij minder water nodig. Hij noemt de verandering van zijn werkwijze: van groene handjes tot techniek handjes. Zijn manier van werken is niet biologisch maar wel duurzaam en kan vele monden voeden.

Volgens de New Yorkse topkok Dan Barber is het zelfs niet nodig om meer voedsel te produceren. Het gaat om een betere verdeling. We moeten wel ons dieet op een meer gevarieerde manier aanpassen. Een tomaat is erg duur, een Hummer onder de groenten. In zijn restaurant op het terrein van een boerderij gebruikt hij biologische producten op een vernieuwende manier. Zo maakt hij een wortelsteak. Hij toont spinazie die onder de sneeuw verder groeit en prima smaakt. In Zeebrugge verwerkt Foodpairing de bijvangst van vissers, die vroeger werd weggegooid. Men analyseert de aroma’s van een vis als steenbolk (zie foto) en maakt daarmee combinaties.   

Hier meer op de site van Tegenlicht, morgenavond de meet-up in Pakhuis de Zwijger, hier meer over Foodpairing. Op hun site zijn gratis recepten voor dranken en gerechten te downloaden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten