Pages

maandag 9 december 2013

Miek Zwamborn over De duimsprong, VPRO-Boeken, 8 december 2013



Schrijfster van romans met boeiende achtergronden

Dichter, schrijver en beeldend kunstenaar Miek Zwamborn schreef al twee boeken voorafgaande aan De duimsprong. In deze derde roman raakt een naamloze verteller haar vriend Jens kwijt tijdens het beklimmen van een Alpentop. Ze gaat hem zoeken langs de vele routes die ze in de loop van de jaren samen in de Alpen afgelegd hebben.   

Haar romandebuut Oploper speelt zich af op een kraaneiland, een gevaarte waarmee booreilanden worden aangelegd. Zwamborn zocht een leeg landschap om te tekenen waarin ze niet gestoord werd door haar omgeving, maar kwam op dat kraaneiland bedrogen uit. Ze werd op de tocht van Afrika naar Midden Amerika gefascineerd door de vele activiteiten van de mannen met witte helmen op en ging maar meehelpen in plaats van tekenen. Het leidde wel tot het dagboekachtige Oploper.

Voor haar tweede boek Vallend hout liep ze mee met een boomchirurg.

De duimsprong komt ook voort uit een bijzonder project. Dit maal stuitte ze naar aanleiding van een gat in de poreuze grond aan de Engelse kust, waardoor in 1841 bijna een boerderij verdween, in een Zwitsers archief op modellen van de Alpen gemaakt door Albert Heim (1849-1937) een Zwitserse geoloog, die het gebergte in kaart bracht.

Ze had de man met de witte hoed wel eens eerder op foto’s gezien. Hij gaf ook een boekje uit waarin hij de uiteenlopende klanken van watervallen in notenschrift beschreef. Heim was negen jaar oud toen hij met zijn vader de Alpen in trok en op zijn twaalfde maakte hij een eerste schaalmodel.

Wim Brands vraagt waarom Zwamborn zo geïntrigeerd wordt door het onderwerp.
Zwamborn is ervan onder de indruk dat Heim zo’n model wilde maken.

Brands vraagt wat hij ontdekt heeft.
Hij stichtte een modelschool. Hij was iemand die naar waarneming werkte en tegen kunst was. In 1899 maakte hij een ballonvaart om de kleur van de lucht te bekijken. Hij wilde weten of die kleur dezelfde was als hij had bedacht. Hij was ook tegen fotografie. Die vertrouwde hij evenmin als lithografie. Hij deed alles zelf, werkte daartoe in spiegelbeeld. Ook Zwamborn maakt graag iets wat ze terdege kent, van alle kanten bestudeerd heeft.

Ze heeft een steen van kristal meegenomen dat ze vond tegenover de hut die ter ere van Heim in de Alpen is neergezet. Heim moet er vlak bij gelopen hebben maar heeft de kristal nooit gezien. Hier meer over de Albert Heimhütte in de buurt van Andermatt.

Hier boeiende foto’s van Sinterklaas in de Alpen, een project dat Zwamborn uitvoerde tijdens de research voor De duimsprong.  
  

1 opmerking:

  1. Aha, Cornets de Groot. Intelligente kritikaster. Zwager van Heere Heeresma. Slaat als tang op varken die apodictische uitspraak betreffende literatuur kritiek. Mieke Zwamborn. Ik heb heur CV gezien.Hangt aan elkaar van subsidies en beursjes. Veilig onderdak gevonden als docente aan de Rietveld. Die boekjes van haar? Een onbenullige vorm van journalistiek met een thematiek die mijn vier katten kunnen bedenken.

    BeantwoordenVerwijderen