Pages

woensdag 18 april 2018

Filmrecensie: 13 Assasins (2010), Takashi Mike


Spektakelfilm rond de eindstrijd van de samoerai

13 Assasins is een typische vechtfilm, maar dan wel in de stijl van de Japanse samoerai, de edele krijgers in het feodale Japan. Terwijl ze eerst nog in dienst van de keizer stonden, verloren ze tijdens het Tokuagawa shogunaat hun krijgsfunctie. Hun zwaarden dienden vooral een ceremoniële functie. Daarna werd de klasse zelfs afgeschaft om plaats te maken voor een leger. De strijd tegen de corrupte Matsuda Naritsugu, de halfbroer van de toenmalige shogun, in 1844 kan gezien worden als een laatste stuiptrekking onder de samoerai. Maar wel met de impact van Apocalypse now (1979).

De film opent met de pijnlijke harakiri van een bediende van Matsuda, die in een moeite door zijn vastgebonden familie met pijlen doorboort. Ook verkracht hij vrouwen en vermoordt hij hun mannen, zoals we op aangrijpende wijze in beeld gebracht zien. De gruweldaden zijn aanleiding voor Dio, hoofd van de ouderenraad, de hulp van samoerai Shinzaemon in te roepen om Matsuda in het geheim uit de weg te laten ruimen. Deze laatste verzamelt een groep samoerai om zich heen, met de bedoeling Matsuda in een hinderlaag te laten lopen. De plek die ze gekozen hebben is duidelijk. Een dorp dat Matsuda op weg van Edo, het vroegere Tokio, naar zijn woonplaats Akashi moet passeren. Shinzaemon heeft bedacht de burgemeester van dit dorp om te kopen om te zorgen dat ze daar een hinderlaag kunnen maken. Voor vertrek krijgt Shinzaemon, een samoerai met wie hij vroeger in de dojo oefende, maar die later de kant van Matsuda koos. Beiden zijn het erover eens dat het het belangrijkste is om de eigen meester te dienen. Daar wordt zelfs de vriendschap aan opgeofferd.

In plaats van in het dorp aan te komen verdwaalt de groep in het bos. Ze zien daar een man die opgesloten in een kooi aan een boom hangt. Een van de samoerai snijdt het touw door waarmee de kooi verbonden is, zodat de man met een klap op de grond valt. Of het niet wat rustiger had gekund, zegt hij nijdig, maar de samoerai die het touw doorsneed zegt dat hij blij mag zijn dat ze hem bevrijd hebben. De man stelt zich voor als Kiga Koyata. Hij is jager en belooft de groep uit het bos te leiden.

Eenmaal in het dorp aangekomen, gaat men snel aan de gang om een hinderlaag te maken. Aanvankelijk ziet het er niet naar uit dat Matsuda er langs komt, maar Shinzaemon vertelt de anderen dat het net is als met vissen vangen. Met moet geduld hebben. Terwijl ze wachten, geeft hij Koyata de status van dertiende samoerai, iets waar de onverzettelijke jager erg blij mee is. Shinzaemon kan hem goed gebruiken want Matsuda heeft inmiddels zijn leger uitgebreid tot meer dan tweehonderd man. Mikado, een bevriende krijgsheer wiens schoondochter en zoon eerder omkwamen door het geweld van Matsuda, slaagt erin hem de doorgang bij een brug te versperren, maar pleegt daarna toch harakiri omdat hij de shogun ontrouw is geweest.

Een groot deel van de film gaat op aan de strijd tegen het leger van Matsuda. Als de halfbroer van de shogun eenmaal binnen het dorp is worden twee enorme hekken neergelaten waardoor Matsuda in de val zit. Met pijl en boog openen de samoerai de aanval op de tegenstanders. Zoals te verwachten is, eindigt de strijd in een treffen tussen Matsuda en Shinzaemon, maar niet voordat de laatste eerst Hanbei een kopje kleiner heeft gemaakt. Dan Matsuda achteloos het hoofd van zijn helper wegschopt, is tegen het zere been van Shinzeamon. Het maakt hem nog sterker om een eind te maken aan het leven van Matsuda, al kost het hem ook zijn eigen leven.

Hier de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten