Pages

dinsdag 8 mei 2018

Filmrecensie: Crazy heart (2009), Scott Cooper


Larmoyant verhaal over een drankzuchtige countryzanger past beter in de vorige eeuw

De film Crazy heart is gebaseerd op de gelijknamige roman van Thomas Cobb uit 1987 en past beter in een vroegere tijdsperiode van de Amerikaanse geschiedenis. Het verhaal van een countryzanger op zijn retour, die opgevangen wordt door een schat van een jonge gescheiden moeder met een vierjarige zoon past niet erg in het huidige tijdsbestek. Daarvoor is het gedrag van de oude zanger te buitensporig en dat van de vrouw te lief.

De film begint met buitensporigheid wat betreft sigaretten maar vooral whisky door de 57-jarige zanger uit Houston Texas, gespeeld door Jeff Bridges, die als Bad Blake grote successen kende, maar die inmiddels aan lager wal is geraakt. Zijn manager heeft hem naar een bowlingcentrum in Pueblo, New Mexico gestuurd en daar laat hij zich eerst eens behoorlijk vollopen voordat hij aan zijn concert begint. Dat hij als armlastige in staat is drank te bemachtigen komt door een oude fan met een drankwinkel die hem gratis een fles whisky van zijn favoriete merk meegeeft. Het is larmoyant dat Blake tijdens het concert ook nog een keer naar achteren moet om te kotsen. De liedregel I used to be someone but now I am somebody else uit het nummer Somebody else geeft aardig aan in welke mentale staat Blake zich bevindt.   

Desalniettemin krijgt Blake aandacht van vrouwen. In Pueblo verlaat hij op zijn tenen de hotelkamer waar een (oudere) vrouw in bed achter blijft, in Santa Fe wordt hij na zijn concert bijna uitgekleed door de rondborstige Ann, maar hij moet haar laten staan want hij heeft een interview toegezegd aan journaliste Jeanine van de plaatselijke krant. De relatie met de laatste vrouw komt langzaam tot stand maar ook zij bezwijkt ten slotte voor zijn charme. Hoewel hij zegt die niet te bezitten, past dit aardig in zijn spel. Blake maakt zelfs kennis met haar zoontje Buddy en verlaat met spijt in het hart de stad. Op de terugweg van een concert in Phoenix, Arizona met zijn voormalige pupil Tommy Sweet die hem inmiddels in bekendheid en glamour voorbijgestreefd is, belt hij Jeanine om nog eens langs te komen. Het vervolg krijgt een dramatische wending omdat Blake op de weg in slaap valt en in het ziekenhuis belandt. De dokter waarschuwt hem ernstig om te stoppen met roken en drinken, maar Blake zou Blake niet zijn om op de ingeslagen weg door te gaan.

Jeanine neemt hem op en is vereerd dat Blake op haar bed nieuwe liedjes schrijft voor Tommy omdat hij daarmee veel geld kan verdienen. Een incident met Buddy maakt echter dat Jeanine de relatie opgeeft. Pas dan kiest Blake eieren voor zijn geld en gaat naar een afkickcentrum. Het moment dat hij weer nuchter voor Jeanine staat, die hem echter afwijst zou een nieuwe neergang kunnen betekenen, maar Blake gaat keurig aan de tuin en een grote schoonmaak in zijn huis. De tekst This is no place fort the weary van de titelsong The weary kind geeft goed aan wat het gevoel van Blake is.

De mooie landschappen van de Rocky Mountains kunnen evenals de muzikale bijdrage van T Bone Burnett niet verhelen dat de film nooit echt tot leven komt. Om een echte drankzuchtige aan het werk te zien, al in het in dit geval in literair opzicht, moeten we    kijken naar Henry Chinaski als Charles Bukowski in Factotum (2005). Dat is heel wat anders dan de kuchende Bridges als Blake.

Hier de trailer van Crazy Heart, hier het nummer Somebody else door Jeff Bridges.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten